αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο Harvard προτείνει αυτά τα 6 τρικ για να διατηρείς το μυαλό σου φρέσκο (και να έχεις καλή μνήμη)

Το Harvard προτείνει αυτά τα 6 τρικ για να διατηρείς το μυαλό σου φρέσκο (και να έχεις καλή μνήμη)

Ίσως έχετε πάει στην κουζίνα και δεν μπορείτε να θυμηθείτε γιατί πήγατε εκεί, ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε ένα γνωστό όνομα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Τα κενά μνήμης μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία- αλλά είναι πιο συχνά όσο μεγαλώνουμε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό σας με ορισμένες βασικές καλές συνήθειες υγείας:

-παραμένοντας σωματικά δραστήριοι
-να κοιμάσαι αρκετά
-μη καπνίζοντας
-έχοντας καλές κοινωνικές σχέσεις
-περιορίζοντας το αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα
-ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή.

Η φθορά της μνήμης και άλλες γνωστικές αλλαγές μπορεί να είναι απογοητευτικές, αλλά τα καλά νέα είναι ότι, χάρη σε δεκαετίες έρευνας, μπορείτε να μάθετε πώς να κρατάτε το μυαλό σας φρέσκο.

Εδώ είναι 6 συμβουλές, όπως τις διαβάσαμε στο επίσημο site του Harvard.

1. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Ένα υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συνδέεται με καλύτερη πνευματική λειτουργία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προηγμένη εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισχυρής μνήμης. Η εκγύμναση του εγκεφάλου σας με νοητική άσκηση πιστεύεται ότι ενεργοποιεί διαδικασίες που βοηθούν στη διατήρηση των μεμονωμένων εγκεφαλικών κυττάρων και διεγείρουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν δουλειές που τους κρατούν ψυχικά ενεργούς.

Η ενασχόληση με ένα χόμπι, η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, ο εθελοντισμός ή η καθοδήγηση άλλων, είναι πρόσθετοι τρόποι για να διατηρήσετε το μυαλό σας φρέσκο.

2. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας

Όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιείτε για να μάθετε κάτι, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός σας θα συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης. Σε μια μελέτη, στους ενήλικες παρουσιάστηκε μια σειρά συναισθηματικά ουδέτερων εικόνων, καθεμία από τις οποίες παρουσιάστηκε μαζί με μια μυρωδιά. Δεν τους ζητήθηκε να θυμηθούν τι είδαν. Αργότερα, τους έδειξαν ένα σύνολο εικόνων, αυτή τη φορά χωρίς μυρωδιές, και τους ζητήθηκε να υποδείξουν ποιες είχαν δει πριν. Είχαν εξαιρετική ανάκληση για όλες τις εικόνες που συνδυάζονται με οσμές, και ειδικά για εκείνες που σχετίζονται με ευχάριστες μυρωδιές. Βάλτε λοιπόν όλες τις αισθήσεις σας να δουλέψουν όταν βουτάτε στο άγνωστο.

3. Πίστεψε στον εαυτό σου

Οι μύθοι για τη γήρανση μπορούν να συμβάλουν σε μια αποτυχημένη μνήμη. Οι μεσήλικες και οι μεγαλύτεροι τα καταφέρνουν χειρότερα στις εργασίες μνήμης όταν εκτίθενται σε αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση και τη μνήμη και καλύτερα όταν τα μηνύματα είναι θετικά για τη διατήρηση της μνήμης μέχρι την τρίτη ηλικία. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν ελέγχουν τη λειτουργία της μνήμης τους – αστειεύονται για «στιγμές της τρίτης ηλικίας» πολύ συχνά, ίσως – είναι λιγότερο πιθανό να εργαστούν για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των δεξιοτήτων μνήμης τους και επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση. Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να βελτιωθείτε και μεταφράσετε αυτήν την πεποίθηση στην πράξη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές.

4. Επέλεξε τα σημαντικά

Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τη διανοητική ενέργεια για να θυμάστε πού βάλατε τα κλειδιά σας ή την ώρα του πάρτι γενεθλίων της γειτόνισσας σας, θα είστε καλύτερα σε θέση να συγκεντρωθείτε στο να μάθετε και να θυμάστε νέα και σημαντικά πράγματα. Επωφεληθείτε από υπενθυμίσεις των smartphones, ημερολόγια, χάρτες, λίστες αγορών, φακέλους αρχείων, για να διατηρήσετε προσβάσιμες τις καθημερινές πληροφορίες.

Ορίστε ένα μέρος στο σπίτι για τα γυαλιά, το πορτοφόλι, τα κλειδιά και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά.

5. Επαναλάβετε αυτό που θέλετε να μάθετε

Όταν θέλετε να θυμηθείτε κάτι που μόλις ακούσατε, διαβάσατε ή σκεφτήκατε, επαναλάβετε το δυνατά ή γράψτε το. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε τη μνήμη. Για παράδειγμα, αν μόλις σας είπαν το όνομα κάποιου, χρησιμοποιήστε το όταν μιλάτε μαζί του: «Λοιπόν, Γιάννη, πες μου περισσότερα για την δουλειά σου».

6. Κράτα… χρονική απόσταση

Η επανάληψη είναι πιο ισχυρό ως εργαλείο μάθησης όταν μπαίνει σε σωστό χρονικό πλαίσιο. Είναι καλύτερο να μην επαναλάβετε κάτι πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως κάναμε… στις εξετάσεις στο σχολείο. Αντίθετα, μελετήστε ξανά τα βασικά points μετά από όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους — μία φορά την ώρα, μετά κάθε λίγες ώρες και μετά 1 φορά κάθε μέρα. Η απόσταση μεταξύ των περιόδων μελέτης βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη όταν προσπαθείτε να μάθετε περίπλοκες πληροφορίες, όπως τις λεπτομέρειες μιας νέας εργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − six =