αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο 49% των ανθρώπων έχει αρνητικά συναισθήματα για τους δισεκατομμυριούχους. Αλλά ταυτόχρονα… τους θαυμάζει και θέλει να γίνει σαν αυτούς

Το 49% των ανθρώπων έχει αρνητικά συναισθήματα για τους δισεκατομμυριούχους. Αλλά ταυτόχρονα… τους θαυμάζει και θέλει να γίνει σαν αυτούς

Σύμφωνα με έρευνα από το Vox και το Data for Progress, το 37% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι κακά πρότυπα, ενώ το 49% δηλώνει ότι έχει συνολικά αρνητικά συναισθήματα απέναντί τους. Η αρνητικότητα αυτή γίνεται πιο έντονη για τους μεγάλους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας όπως ο Mark Zuckerberg, ο Elon Musk και ο Jeff Bezos.

Όμως, παρά τα αρνητικά συναισθήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να… θαυμάζουν και να παρακολουθούν αυτά τα πρόσωπα. Και δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική τους επιτυχία. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι απέναντι στους πολύ πλούσιους, εξακολουθούν να τείνουν να θαυμάζουν μεμονωμένους δισεκατομμυριούχους όπως ο Musk και ο Bill Gates.

«Το μυστικό της Silicon Valley ήταν το storytelling», λέει στο CNBC η Margaret O’Mara, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. H O’Mara, που μελετά την ιστορία της σύγχρονης Αμερικής και της βιομηχανίας της τεχνολογίας, υπογραμμίζει τους λόγους για τους οποίους οι ιστορίες επιτυχίας των τιτάνων της τεχνολογίας έχουν παραμείνει δημοφιλείς στο κοινό ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.

Είναι «μια θρησκεία της επιχειρηματικότητας»

Η O’Mara περιγράφει τον έντονο θαυμασμό προς τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας ως ένα είδος «θρησκείας της επιχειρηματικότητας». Η έλλειψη παρουσίας άλλων προτύπων και η μείωση της πίστης σε άλλους θεσμούς όπως οι κυβερνήσεις ή οι εκκλησίες ή ακόμα και η επιστήμη, παίζει επίσης ρόλο. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν έναν μύθο για να πιστέψουν και να τους παρηγορήσει, λέει η O’Mara.

Και όταν έχετε αυτές τις πραγματικά δελεαστικές και συναρπαστικές ιστορίες, που περιγράφουν μία startup που ξεκίνησε από ένα φοιτητικό δωμάτιο ή ένα γκαράζ και στη συνέχεια έγινε εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτή η συναρπαστική ιστορία από το μηδέν μέχρι τον πλούτο, μπορεί να συναρπάσει αρκετούς.

«Αυτές οι ιστορίες είναι εξαιρετικές, για να είμαι ξεκάθαρη, αλλά νομίζω ότι το λάθος είναι η υπόθεση ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό», λέει η καθηγήτρια.

Τις περισσότερες φορές αυτές οι ιστορίες υπονομεύουν τα πλεονεκτήματα με τα οποία γεννιούνται οι άνθρωποι, όπως το φύλο, η γεωγραφική θέση και η εθνικότητα, τα οποία συχνά καθορίζουν ποιες ευκαιρίες μπορεί να έχετε και τα άτομα με τα οποία μπορεί να συνδέεστε.

Επίσης, όλοι θέλουν να «σπάσουν τους κανόνες». «Το να είσαι επαναστάτης, να μην υποκύπτεις στην εξουσία και να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου είναι κάτι ωραίο», εξηγεί η ίδια.

Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας ορίζουν τους όρους της επιτυχίας

Ένας άλλος λόγος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτούς τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας είναι επειδή έχουν ορίσει τους όρους της σύγχρονης επιτυχίας, λέει η O’Mara.

«Αυτή η ιδέα, ότι αυτό που πρέπει να φιλοδοξείς να κάνεις δεν είναι να πας να δουλέψεις σε μια μεγάλη εταιρεία, αλλά να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και να γίνεις ιδρυτής όπως ο Mark Zuckerberg», είναι χαραγμένη στη συνείδηση του κοινού, λέει η O’Mara.

Έτσι, ακόμη και όταν οι άνθρωποι ασκούν κριτική σε αυτούς τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας, συχνά αυτό πηγάζει από μία πεποίθηση ότι μπορούν να επαναλάβουν την επιτυχία τους και να το κάνουν καλύτερα, λέει η O’Mara. Το βασικό συναίσθημα είναι «θέλω να δημιουργήσω ένα καλύτερο κοινωνικό δίκτυο» ή «θέλω να γίνω ιδρυτής και να ξεκινήσω μια εταιρεία, αλλά θα το κάνω διαφορετικά και θα κάνω τον κόσμο καλύτερο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =