αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο ΣτΕ τσεκάρει τα Airbnb- Η περίπτωση της Πλάκας στην Αθήνα

Το ΣτΕ τσεκάρει τα Airbnb- Η περίπτωση της Πλάκας στην Αθήνα

Μια κομβική απόφαση που θα επηρεάσει τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και την ίδια την πρόσβαση των πολιτών – ενοικιαστών σε αυτά, καλείται να εκδώσει το προσεχές διάστημα το Συμβούλιο Επικρατείας σχετικά με τα “Airbnb”. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει 15 αιτήσεις ακύρωσης και να κρίνει αν είναι παράνομη η μεταβολή της χρήσης των ακινήτων από κατοικία σε τουριστική χρήση, σε συγκριμένες τουριστικές περιοχές π.χ στην Πλάκα.

Για πρώτη φορά δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, ειδικά για περιοχές που ισχύει προστατευόμενο πολεοδομικό καθεστώς και απαγορεύεται η λειτουργία ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, κ.τ.λ., όπως είναι η περιοχή της Πλάκας.

Οι 15 αιτήσεις στρέφονται κατά της άρνησης του Δήμου Αθηναίων να σφραγίσει διαμερίσματα στην Πλάκα τα οποία παραχωρούνται συστηματικά σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και διαφημίζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο μίσθωσης καταλυμάτων (“Airbnb”).

“Πρωτόγνωρα νομικά ζητήματα”

Τα ζητήματα που τίθενται με τις αιτήσεις ακύρωσης είναι “πρωτόγνωρα”, καθώς, όπως εξηγούν νομικές πηγές, πρόκειται για “πρωτότυπα νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος”. Και εξηγούν ότι το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι εάν η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων συνιστά παράνομη μεταβολή χρήσης ακινήτου από κατοικία σε τουριστική χρήση.

Στον αντίποδα, η πλευρά των εταιρειών που ασχολούνται στο χώρο του (“Airbnb”) αναφέρουν ότι μια πιθανή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που κρίνει ότι αποτελούν τα “Airbnb” αλλαγή χρήσης των ακινήτων από κατοικία σε τουριστική χρήση, τινάζει στον αέρα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στην Ελλάδα, πυροδοτώντας ένα ντόμινο οικονομικών και τουριστικών εξελίξεων.

Όπως, πάντως, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, η υπόθεση θα παραπεμφθεί από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ που είναι σήμερα στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.

Στο ΣτΕ προσέφυγε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό σωματείο με έδρα την Αθήνα και κατέθεσε 15 έως σήμερα αιτήσεις ακύρωσης, στρεφόμενες τόσο κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, όσο και κατά του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με αυτές ζητάει να ακυρωθούν οι πράξεις της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες η τελευταία αρνήθηκε να σφραγίσει ακίνητα στην περιοχή της Πλάκας τα οποία λειτουργούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + four =