αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Αυξημένα τα έσοδα των Airbnb στην Αθήνα

Έρευνα: Αυξημένα τα έσοδα των Airbnb στην Αθήνα

Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων -όπως η Airbnb- σημείωσε το 2023 αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση που ξεπέρασε το 20% στη ζήτηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνής εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, στην κορυφή της κατατάξης βρέθηκε η Νορβηγία με άνοδο 34,2% σε ετήσια βάση, ακολούθησε η Πολωνία με 24,6% και η Τσεχία με 23,6%.

Ακολούθησε η Ουγγαρία με 23,3% και η Σουηδία με 21,2%, ενώ σημαντικά ενισχυμένη ήταν η ζήτηση που καταγράφηκε για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας, η οποία διαμορφώθηκε πάνω από 25%.

Αυτό δεν φαίνεται πως ίσχυσε σε κάποιες χώρες που κινήθηκαν πτωτικά. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις έξι χωρών που είδαν τα ποσοστά της ζήτησης να κάνουν βουτιά: Τσεχία (-26,6%), Κροατία (-26,5%), Ιρλανδία (-20,7%) %), την Ολλανδία (-19,0%), τη Δανία (-16,2%) και την Ουγγαρία (-15,1%).

Οι διεθνείς ταξιδιώτες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της ζήτησης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 75% των διανυκτερεύσεων της Airbnb.

Η περίπτωση της Αθήνας

Η αθηναϊκή πρωτεύουσα κατέγραψε αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων κατά 20% σε σχέση με το 2022, με την πληρότητα να διατηρείται στα ίδια επίπεδα και τα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα να καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό 15%.

Μεταξύ των 50 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πόλεων, μόνο 13 σημείωσαν αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση, ως συνέπεια και των κανονιστικών ρυθμίσεων που άρχισαν πέρυσινα επιβάλλονται σε αρκετές πόλεις. Ωστόσο μειώσεις επισημάνθηκαν σε best sellers άλλων ετών όπως η Βαρσοβία με πτώση 14%, το Δουβλίνο με 11%, το Βελιγράδι με 10%, το Τορίνο με 9% αλλά και το Λονδίνο που σημείωσε πτώση 8%.

Ωστόσο, η ζήτηση και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση σε όλες τις πόλεις που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της AirDNA. Στις μικρότερες πόλεις η ζήτηση αυξήθηκε 8% ετησίως, ενώ τα διαθέσιμα καταλύματα ενισχύθηκαν κατά 11%. Παρά την ταχεία ανάπτυξη το 2023, η προσφορά και η ζήτηση στις ευρωπαϊκές πόλεις δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η συνολική ζήτηση το 2023 παρέμεινε στο 14,1% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι συνολικές διαθέσιμες καταχωρίσεις καταλυμάτων παρέμειναν μειωμένες κατά 17,3%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 5 =