αρχικηVIRALΤαξίδι στο κέντρο της Γης σχεδιάζει η Ισλανδία

Ταξίδι στο κέντρο της Γης σχεδιάζει η Ισλανδία

Η Ισλανδία θα μπορούσε να γράψει επιστημονική ιστορία με το να γίνει η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στον θάλαμο μάγματος ενός ηφαιστείου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Krafla Magma Testbed (KMT) της Ισλανδίας σχεδιάζεται μια γεώτρηση στο θάλαμο μάγματος σε ένα ηφαίστειο που ονομάζεται Krafla στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η γεώτρηση προγραμματίζεται να γίνει το 2026 στο θάλαμος ο οποίος βρίσκεται μεταξύ 1,6 και 3,2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος αν η γεώτρηση είναι επιτυχής σε όλες τις πτυχές της θα παραχθεί απεριόριστη γεωθερμική ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλα τα κτίρια της Ισλανδίας είτε αυτά είναι κατοικίες είτε γραφεία, καταστήματα ή όποια άλλη εγκατάσταση.

Η θερμοκρασία του μάγματος που φτάνει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου δημιουργεί φόβους ασφαλείας με ενδεχόμενο πιθανών εκρήξεων αλλά οι ειδικοί που ασχολούνται με το πρότζεκτ αυτό επιμένουν πώς όλα όσα θα γίνουν έχουν ελεγχθεί και δεν κρύβουν κάποιο κίνδυνο.

«Είναι το πρώτο ταξίδι στο κέντρο της Γης» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του έργου Μπγιορν Γκούντμουντσον.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =