αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να ξεκινήσεις ένα project από το δωμάτιο σου, χωρίς να χρειαστείς λεφτά από εξωτερικούς επενδυτές | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τέσσερις τρόποι για να ξεκινήσεις ένα project από το δωμάτιο σου, χωρίς να χρειαστείς λεφτά από εξωτερικούς επενδυτές | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για την συμβουλή της Sophia Amoruso που λέει προς τους νέους επιχειρηματίες να… μην αναζητούν χρηματοδότηση από επενδυτές. Η ίδια είναι επιχειρηματίας και έχει μια περιουσία που σήμερα φτάνει στα 5 εκατ. δολάρια.

«Ξέρω ότι είναι σέξυ. Ξέρω ότι προσελκύει δημοσιότητα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το 99,9% των ιδρυτών δεν χρειάζονται επενδυτές για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν μια μεγάλη επιχείρηση», έγραψε η Sophia Amoruso σε ανάρτηση της.

Μίλησε και για την δική της περίπτωση: «Ξέρω ότι μπορεί να πείτε: ‘Σοφία, δεν σήκωσες 60 εκατ. δολάρια μέσω venture capital;’. Ναι, το έκανα. Αλλά το έκανα όταν δεν χρειαζόμουν τα χρήματα. Αυτόχρηματοδότησα την Nasty Gal μέχρι να φτάσει να βγάζει κέρδη 28 εκατ. δολαρίων, πριν το κάνω. Και αφού πήρα χρήματα μέσω venture capital, υπήρχαν στιγμές που πραγματικά το μετάνιωσα».

«Οι ιδρυτές με κερδοφόρες επιχειρήσεις ελέγχουν το πεπρωμένο τους», τονίζει η ίδια. Σημειώνοντας πως όταν έχεις επενδυτές δεν μπορείς… ούτε να φύγεις.

«Και μην ξεχνάτε ότι σας παρακολουθούν. Πας διακοπές; Ασχολείσαι με κάτι άλλο; Ανεβάζεις IG Stories τα Σαββατοκύριακα; Τότε δεν δουλεύεις αρκετά σκληρά», τονίζει. Όπως εξηγεί η ίδια, κάποιες φορές είναι καλύτερο… να μην εμπλέκονται πολλές πλευρές. Εκτός αν το project σου περιλαμβάνει εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα.

Αλλά πως μπορείς να ξεκινήσεις ένα business project χωρίς την συνδρομή επενδυτών; Τώρα θα δούμε 4 εναλλακτικούς τρόπους για να βρεις χρήματα. Και να ξεκινήσεις ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού σου.

1 | Παράλληλη δουλειά. Είναι μια επιλογή που κάνουν αρκετοί startuppers στην Ελλάδα. Ξεκινούν κάτι δικό τους, αλλά την ίδια στιγμή κρατούν και την πρωινή (ή βραδινή) δουλειά τους. Έτσι καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους και παράλληλα χρηματοδοτούν το project τους. Είναι πάντως αλήθεια, ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να μπεις full-time στο project σου αν θες να το πας στο next level.

2 | Συγκέντρωσε χρήματα από πριν. Αν θες να μπεις full-time στην startup σου από την Day 1, μπορείς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πλάνο. Μια καλή επιλογή είναι να δουλέψεις κάπου αλλού για 6 μήνες ή 1 χρόνο, να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη, και όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσεις την startup σου να αφήσεις την κανονική δουλειά σου και να πορευτείς με τα «έτοιμα» χρήματα που έχεις συγκεντρώσει. Το ίδιο φυσικά μπορούν να κάνουν και οι άλλοι συνιδρυτές- έτσι το συνολικό κεφάλαιο θα είναι μεγαλύτερο.

3 | Friends and family. Συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά γίνεται έντονα και στην Ελλάδα. Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν την business προσπάθεια τους, και τα πρώτα χρήματα που χρησιμοποιούν προέρχονται από την οικογένεια τους ή από φίλους. Παλιά «παραδοσιακή συνταγή», η οποία μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα σου επιχειρηματικά βήματα. Αρκεί βέβαια η οικογένεια να έχει λεφτά να σου δώσει…

4 | Crowdfunding. Μια πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τι πρέπει να κάνεις; Να παρουσιάσεις την ιδέα σου μέσα από κάποια πλατφόρμα Crowdfunding και να ζητήσεις χρήματα από τους χρήστες. Ορίζοντας ένα ποσό- στόχο. Φυσικά δεν θα είναι τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις τα χρήματα που θες. Αφού πρέπει να πείσεις τους χρήστες. Αλλά αν τα καταφέρεις θα έχεις ένα καλό μπάτζετ για αρχή. Δες εδώ μια λίστα του It’s Possible με τις 5 καλύτερες πλατφόρμες Crowdfunding.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =