αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις ένα χειριστικό άτομο. Χωρίς να προκαλέσεις σύγκρουση

Τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις ένα χειριστικό άτομο. Χωρίς να προκαλέσεις σύγκρουση

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι… ειδικοί στα mind games. Ξέρουν πώς να διαστρεβλώνουν τα λόγια σας, να αμφισβητούν την πραγματικότητά σας και να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τη λογική σας.

Τι μπορείς να κάνεις; Τώρα θα δούμε μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές για να βάλετε τους χειριτικούς ανθρώπους στη θέση τους χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας.

1) Μείνετε προσγειωμένοι στην πραγματικότητά σας

Η αλληλεπίδραση με τέτοια άτομα μπορεί να μοιάζει σαν να περιηγείστε σε έναν λαβύρινθο, όπου κάθε στροφή φαίνεται να σας οδηγεί σε βαθύτερη σύγχυση. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η ενσυνειδητότητα.

Η κύρια στρατηγική ενός χειριστικού ατόμου συχνά περιλαμβάνει τη διαστρέβλωση της αντίληψής σας για την πραγματικότητα, για να ταιριάζει στις ανάγκες του. Θέλουν να δημιουργούν αμφιβολίες, σύγχυση και αμφισβήτηση του εαυτού σας στο μυαλό σας.

Δεν χρειάζεται να παίξετε το παιχνίδι τους.

Το να παραμείνετε προσγειωμένοι στη δική σας πραγματικότητα είναι το πρώτο βήμα για να βάλετε έναν τέτοιο άνθρωπο στη θέση του. Να θυμάστε ότι έχετε το δικαίωμα να εμπιστεύεστε τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις σας.

2) Διατηρήστε τα συναισθηματικά σας όρια

Τα συναισθηματικά όρια είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της ψυχικής μας υγείας. Λειτουργούν ως αόρατες γραμμές που διαφοροποιούν τα συναισθήματά σας από αυτά των άλλων.

Οι ”χειριστές”, ωστόσο, έχουν την ικανότητα να περνάνε αυτές τις γραμμές. Χρησιμοποιούν συναισθηματικές τακτικές για να σε ελέγχουν και να σε εκμεταλλεύονται.

Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας και μην αφήνετε να τα υπαγορεύσει κάποιος άλλος. Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα παρατηρώντας τα συναισθήματά σας χωρίς κρίση.

Και όταν ένας ”χειριστής” προσπαθεί να παραβιάσει αυτά τα όρια, διεκδικήστε ήρεμα. Υπενθυμίστε τους – και στον εαυτό σας – ότι τα συναισθήματά σας είναι δικά σας και όχι εργαλείο για το κέρδος κάποιου άλλου.

Η διατήρηση των συναισθηματικών ορίων δεν σημαίνει να αποκλείεις τους ανθρώπους έξω. Σημαίνει να κρατάς χώρο για τα συναισθήματά σου, ενώ δεν αφήνεις τους άλλους να τα εκμεταλλεύονται αδικαιολόγητα. Πρόκειται για τη διεκδίκηση της συναισθηματικής σας ανεξαρτησίας και την ανάκτηση του ελέγχου από τον χειριστή.

3) Απαντήστε, αλλά μην αντιδράτε παρορμητικά

Μέσα σε μια στιγμή, είναι εύκολο να αντιδράσετε παρορμητικά. Αλλά εδώ είναι μια σκληρή αλήθεια: Η βιαστική αντίδραση συχνά δίνει στους ”χειριστές” τα… πυρομαχικά που χρειάζονται για να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους.

Μην αντιδράς παρορμητικά. Η αντίδραση που είναι παρορμητική, καθοδηγείται από συναισθήματα και συχνά οδηγεί σε τύψεις. Προσπάθησε να έχεις μια ανταπόκριση, στοχευμένη και μετρημένη, βασισμένη στον προβληματισμό και την κατανόηση.

Όταν έχετε να κάνετε με έναν χειραγωγό, είναι σημαντικό να αφιερώσετε μια στιγμή για να αναπνεύσετε και να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν μιλήσετε ή ενεργήσετε. Αυτή η παύση σας επιτρέπει να απαντήσετε από ένα σημείο ηρεμίας και σοφίας αντί για θυμό ή απογοήτευση.

4) Δες τον αντίκτυπο και άσε το ‘εγώ’

Οι χειραγωγοί συχνά λεηλατούν το ‘εγώ’ μας. Το φουσκώνουν όταν χρειάζονται κάτι από εμάς και το ξεφουσκώνουν όταν θέλουν να ασκήσουν έλεγχο. Είναι ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να σας αφήσει να νιώθετε εξαντλημένοι και αποπροσανατολισμένοι.

Το κλειδί για να ξεφύγουμε από αυτόν τον κύκλο είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον ρόλο του ‘εγώ’ στη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει να υποτιμάτε τον εαυτό σας ή να καταπιέζετε τις επιθυμίες σας.

Αντίθετα, έχει να κάνει με το να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι και ότι κάθε ενέργεια που κάνουμε επηρεάζει τους άλλους.

Ο μειωμένος εγωισμός σας επιτρέπει να αντισταθείτε στους χειραγωγούς χωρίς να παρασυρθείτε σε παιχνίδια εξουσίας. Σε βοηθά να ανταποκρίνεσαι ήρεμα, ακόμα κι όταν ένας ”χειριστής” προσπαθεί να σε προκαλέσει. Η ελαχιστοποίηση του ‘εγώ’ σας μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας, όχι μόνο όταν αντιμετωπίζετε χειραγωγούς αλλά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − ten =