αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τακτικές που εφαρμόζουν οι πετυχημένοι άνθρωποι για να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις

Τέσσερις τακτικές που εφαρμόζουν οι πετυχημένοι άνθρωποι για να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις

Στην γρήγορη και χαοτική εποχή που ζούμε, πολλές φορές είναι δύσκολο να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Αλλά ένα είναι σίγουρο: «Δεν μπορείς να κάνεις πρόοδο, χωρίς να πάρεις αποφάσεις», έχει πει ο Jim Rohn.

Αλλά τι μπορείς να κάνεις για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις; Εδώ είναι 4 τακτικές που εφαρμόζουν οι πετυχημένοι άνθρωποι.

1. Φροντίστε να έχετε διάφορες καλές επιλογές για να διαλέξετε

Πρώτα και κύρια, το μυστικό για καλύτερες αποφάσεις είναι να βεβαιωθείτε ότι… έχετε πραγματικά επιλογές στο τραπέζι.

Το να αποφασίσετε μεταξύ της εκδίωξής σας από το διαμέρισμά σας ή της συνέχισης μιας δουλειάς που σας καταστρέφει σωματικά και ψυχικά, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Και οι δύο είναι αντικειμενικά κακές επιλογές. Δεν είναι καλή επιλογή να παραμένεις σε μια δουλειά που μισείς. Αλλά δεν είναι επίσης καλή επιλογή να μείνεις χωρίς εισόδημα και να σε διώξουν από το σπίτι σου.

Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιείται από επιτυχημένους ανθρώπους: Δράστε προληπτικά και με όραμα που κοιτάζει προς το μέλλον για να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε, αντί να αντιδράτε σπασμωδικά όταν προκύψει ανάγκη. Κάνε τις κατάλληλες κινήσεις, έτσι ώστε μόλις έχει η ώρα να έχεις μερικές καλές επιλογές μπροστά σου.

2. Μην βασίζεστε πολύ στο συναίσθημα της στιγμής

Πολλοί από εμάς λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα συναισθήματά μας.

Μπορεί να ακούσετε συμβουλές όπως «να ακολουθείτε την καρδιά σας» όταν παίρνετε αποφάσεις, και ακούγεται αληθινό! Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά παραπλανητική συμβουλή.

Αν πας με βάση τα συναισθήματά σου σε μια μεγάλη απόφαση, είναι πολύ πιθανό να κάνεις λάθος υπολογισμό ή απλά να επιλέξεις κάτι που βασίζεται στο συναίσθημα της στιγμής.

3. Λάβετε συμβουλές, αλλά ποτέ μην αναθέτετε την απόφασή σας σε άλλους

Μία συμβουλή μπορεί να είναι χρήσιμη στη λήψη αποφάσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Το να ακούμε την οπτική γωνία των κοντινών μας ανθρώπων, ή ακόμα και ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε καλά, μπορεί να είναι διαφωτιστικό.

Αλλά ας το παραδεχτούμε: Οι συμβουλές μπορεί επίσης να είναι συγκεχυμένες, αντιφατικές και αποθαρρυντικές.

Το να βασίζεσαι σε συμβουλές για να κάνεις δύσκολες επιλογές είναι γενικά μια κακή κίνηση. Αυτή είναι μια μορφή αποφυγής της ευθύνης και αναθέτεις την λήψη της απόφασης σε άλλους.

Εσείς είστε που θα πρέπει να ζήσετε με τις συνέπειες οποιωνδήποτε επιλογών κάνετε, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε εσείς και μόνο εσείς που θα κάνετε τελικά την Χ επιλογή. Δώστε στις συμβουλές τον σεβασμό που τους αξίζει, αλλά μην αφήσετε ποτέ κάποιον άλλο να έχει τον τελευταίο λόγο.

4. Ο κανόνας του 70% που εφαρμόζει ο Jeff Bezos

Aξίζει να τσεκάρεις τον «κανόνα του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos. Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος έχει μιλήσει αρκετές φορές για αυτόν. Και είναι μάλιστα ένας κανόνας που εφαρμόζει και ο ίδιος, όταν χρειάζεται να πάρει μια σημαντική απόφαση.

Ο Bezos μίλησε πρώτη φορά για αυτό τον κανόνα σε μια ετήσια επιστολή που έστειλε προς του μετόχους της Amazon το 2016. Εκεί περιέγραψε την προσέγγιση του αναφορικά με την λήψη αποφάσεων. Όπως εξήγησε, ενώ είναι πάντα ωραίο να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θέλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις το να περιμένεις μέχρι να ξέρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να λάβεις μια απόφαση, είναι ένα πρόβλημα.

Εκεί έρχεται ο κανόνας του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =