αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένα άτομο… έχει αρχίσει να σε εκμεταλλεύεται

Τέσσερις συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένα άτομο… έχει αρχίσει να σε εκμεταλλεύεται

Το να πείτε «όχι» σε ένα αίτημα μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν σας ζητηθεί μια χάρη από έναν φίλο ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Αλλά με τα χρόνια θα έρθεις αντιμέτωπος με μια άσχημη αλήθεια: Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν περιμένεις, μερικές φορές θα σε εκμεταλλευτούν.

Ο τρόπος για να διακρίνεις αν σε χειραγωγεί κάποιος είναι να δεις τη ρίζα αυτού που ζητάει. Εδώ είναι 4 συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένα άτομο… έχει αρχίσει να σε εκμεταλλεύεται.

1) Σου ζητά… να φτιάξεις εσύ την ζωή του

Όταν είμαστε μικροί, οι γονείς ή οι κηδεμόνες μας καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες.

Καθώς μεγαλώνουμε, αποκτούμε την ικανότητα και έχουμε την ευθύνη για τις βασικές μας ανάγκες επιβίωσης. Και κάνουμε τις επιλογές μας.

Άλλοι άνθρωποι μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας δώσουν συμβουλές. Αλλά μόλις ενηλικιωθούμε, δεν λειτουργεί πλέον το να κλαίμε και να φωνάζουμε όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε ή αισθανόμαστε άσχημα, και είναι στο χέρι μας να αναζητήσουμε τρόπους για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας ή την κατάστασή μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ικανοποιούν τις βασικές σωματικές ή συναισθηματικές τους ανάγκες στην παιδική ηλικία και μεταφέρουν την ανάγκη για προσοχή… στην ενηλικίωση. Αυτό εκδηλώνεται στις σχέσεις, τις φιλίες και τις δουλειές, ως κάποιος που μπορεί να σας ζητήσει να διορθώσετε τα προβλήματά του ή να αναλάβει την ευθύνη για φτάσει στην ευτυχία που αναζητά.

2) Σου ζητά να ξεκόψεις από άτομα που δεν συμπαθεί

Εάν είστε με έναν/μία σύντροφο που σας ζητά να τερματίσετε φιλίες και προσπαθεί να ελέγξει την κοινωνική σας ζωή, ζητάει πάρα πολλά από εσάς.

Μπορεί να έχουν πραγματικές διαφωνίες ή προβλήματα που έχουν προκύψει με τους φίλους σας, αλλά το να απαιτούν ή να σας πιέζουν να τερματίσετε αυτές τις φιλίες, είναι χειριστικό.

Σκεφτείτε το: Πώς θα αντιδρούσε ο φίλος ή ο σύντροφός σας αν ζητούσατε να τερματίσουν τις φιλίες που θεωρείτε ενοχλητικές ή να ξεκόψουν από εναν φίλο τους που θεωρείτε προσβλητικό;

Όταν κάποιος σας ζητάει να ξεκόψετε από διάφορα άτομα στον κύκλο σας, έχει ήδη ξεπεράσει το όριο.

3) Σου ζητά να συμφωνήσετε με κάτι που είναι ενάντια στις αξίες σας

Όταν κάποιος σας ζητά να κάνετε κάτι που είναι αντίθετο με τις αξίες σας, υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι για να πετύχει τον σκοπό του:

-Πίεση από τους γνωστούς/ φίλους/ συναδέλφους, κοροϊδία και προσπάθεια να σας μιλήσουν για αυτό
-Κολακεία και θετικά λόγια για να σε κάνουν να πιστεύεις ότι αν κάνεις αυτό που θέλουν θα είσαι πιο «ψαγμένος» ή πιο επιθυμητός και σεβαστός από αυτούς.

Και οι δύο αυτές μορφές χειραγώγησης είναι εξαιρετικά τοξικές, αλλά η δεύτερη είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλη και επίσης πιο αποτελεσματική.

Όταν κάποιος σας κολακεύει υπερβολικά για να σας κάνει να κάνετε κάτι με το οποίο διαφωνείτε, έχει ήδη αρχίσει να σας εκμευταλέυεται.

Όπως εξηγεί η συγγραφέας Diane Dreher, Ph. D., αυτό συμβαίνει όταν κάποιος «σε χειραγωγεί με γοητεία και κολακεία και παίζει με την ανάγκη σου για αποδοχή».

4) Σου ζητά συνεχώς χρήματα

Υπάρχουν φορές που ένα δάνειο ή βοήθεια με χρήματα είναι απαραίτητά, για να βοηθήσετε κάποιον άνθρωπο και μπορεί να τον βγάλει από το αδιέξοδο.

Αλλά όταν σας φέρνουν σε μια θέση όπου σας λένε ότι είστε η τελευταία ελπίδα κάποιου ή ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα αν δεν τους δώσετε χρήματα, ουσιαστικά εκβιάζεστε.

Αυτό προκαλεί κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα και ακόμα κι αν τα χρήματα επιστραφούν, πιθανόν θα μείνεις με μια πικρή γεύση στο στόμα σου.

Εδώ υπάρχει και το άλλο σενάριο: Να δανείζετε χρήματα και να μην επιστρέφονται και ο δανειολήπτης να ζητά συνεχώς παράταση για την επιστροφή των κεφαλαίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι η ζωή σου χρειάζεται μία μεγάλη αλλαγή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =