αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚι όμως, οι επενδυτές «έριξαν» 2,5 δισ. δολάρια στις startups κρυπτονομισμάτων το τελευταίο τρίμηνο

Κι όμως, οι επενδυτές «έριξαν» 2,5 δισ. δολάρια στις startups κρυπτονομισμάτων το τελευταίο τρίμηνο

Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να έχουν πολλά «πάνω» και «κάτω» εδώ και αρκετό καιρό, αυτό δεν φαίνεται όμως να επηρεάζει τους επενδυτές. Όπως μεταδίδει το Forbes, οι startups που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω πεδίο, «σήκωσαν» συνολική χρηματοδότηση 2,52 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2024.

Αυτή είναι μία αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εν γένει μια σημαντική διαφοροποίηση απ’ το δύσκολο επενδυτικό κλίμα των τελευταίων δύο ετών. Με φόντο το halving του Bitcoin στις 19 Απριλίου 2024 και μια σειρά από “ρυθμιστικές” νίκες του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο που ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης στα crypto, οι επενδυτές ρίχνουν αθόρυβα κεφάλαια σε πολλά υποσχόμενες start-ups κρυπτονομισμάτων.

Η ευφορία που επανήλθε στην αγορά των crypto οφείλεται σε διαφορους παράγοντες. Οι δικαστικές νίκες για τη Ripple – “ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η Ripple Labs δεν παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο περί κινητών αξιών προσφέροντας το XRP σε δημόσια χρηματιστήρια” – και τη Grayscale το 2023 έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) σε πλατφόρμες όπως η Solana τραβούν την προσοχή των επενδυτών.

Επιπλέον, η βιομηχανία των crypto επέδειξε ανθεκτικότητα σε πολύ δυσμενείς εξελίξεις, όπως η κατάρρευση των LUNATerra, BlockFi και FTX.

Οι startups κρυπτονομισμάτων βλέπουν ένα κύμα deals σε τομείς, όπως η DeFi, η SocialFi και το layer-2 του Bitcoin. Επενδυτές και funds προσπαθούν να συντονιστούν με τον ρυθμό των νέων deals και ορισμένες εταιρείες εκτιμούν ότι αυτός έχει αυξηθεί κατά 10-20% σε εβδομαδιαία βάση σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με το TechCrunch. Ο συνδυασμός crypto και τεχνητή νοημοσύνη βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο με τις 0G Labs και Io.net να σηκώνουν σημαντικά κεφάλαια για να προωθήσουν τις καινοτόμες πλατφόρμες τους.

Όπως μας μετέφερε ο Garrison Yang, Chief Marketing Officer της Io.net, “η σύγκλιση της τεχνολογίας blockchain με την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καινοτομία που οδηγεί σε στροφή προς πιο έξυπνα και αυτόνομα συστήματα. Αυτή η συνένωση ανοίγει νέες δυνατότητες, όπου τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να εξελιχθούν από στατικά περιβάλλοντα σε ενεργά, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν σε δεδομένα και αλλαγές σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την αποδοτικότητα σε όλους τους κλάδους”.

Ο ανταγωνισμός έχει ωθήσει τους επενδυτές να συμμετέχουν σε πολλούς γύρους χρηματοδότησης. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε καινοτόμους τεχνολογικούς τομείς, όπως η εξόρυξη crypto. Η BlockDAG, ένας νέος μονομάχος στην αρένα του blockchain, σήκωσε πρόσφατα 21 εκατ. δολάρια στο α’ γύρο χρηματοδότησής της.

Όπως ανέφερε ο Charlie Lee, σύμβουλος της BlockDAG, “επενδύθηκαν σημαντικά κεφάλαια στα πρώτα μας βήματα, κίνηση που αποτυπώνει τον ενθουσιασμό της αγοράς για καινοτόμες λύσεις στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, οι οποίες αφορούν όλες τις τεχνολογίες blockchain”.

Αυτή η τοποθέτηση κεφαλαίων είναι εμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης προς την BlockDAG στο τοπίο του blockchain και των εφαρμογών του που διαρκώς εξελίσσεται.

Όπως σημειώνει το Forbes, το σκηνικό… αναμένεται να συνεχιστεί. Το halving του Bitcoin, το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2028, διαμόρφωσε ένα μείγμα αβεβαιότητας και αισιοδοξίας. Η Ιστορία έχει δείξει ότι τα halving δίνουν ώθηση στην τιμή του Bitcoin, ωστόσο το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο. Εντούτοις πολλοί επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τα επόμενα τρία τρίμηνα, αναμένοντας κέρδη στις αγορές κατά τη διάρκεια του εκλογικού έτους στις ΗΠΑ αλλά και ενθαρρυντικά σήματα στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι ρυθμιστικές εξελίξεις συνεχίζουν να αποτελούν μπαλαντέρ στη βιομηχανία των crypto: ή θα οδηγήσουν την ανάπτυξη ή θα σταθούν εμπόδιο. Η θετική πρόοδος στο ρυθμιστικό μέτωπο, σε συνδυασμό με το momentum των blockchain, το λανσάρισμα προϊόντων που βασίζονται σε θεσμικούς φορείς και το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, θα μπορούσε να φέρει φρενίτιδα ανάπτυξης στον κλάδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − six =