αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνάπτυξη μόνο 2% αναμένει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

Ανάπτυξη μόνο 2% αναμένει ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

Η ελληνική ανάπτυξη θα παραμείνει στο 2% το 2024 πριν ανέλθει στο 2,5% το 2025, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στις νέες του προβλέψεις για την οικονομία.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ παραμένει χαμηλότερη από την εκτίμηση της Αθήνας για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% εφέτος, όπως κατατέθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ η αρχική εκτίμηση στον ελληνικό προϋπολογισμό τοποθετούσε τον πήχη στο 2,9%.

Οπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών θα ενισχύσει την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, η εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα θα στηρίξει τις επενδύσεις παρά τις «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, επιστρέφοντας κοντά στον στόχο μέχρι το τέλος του 2025.

Υπό το πρίσμα του υψηλού δημόσιου χρέους, η προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τα επόμενα δύο χρόνια είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι ανάγκες δαπανών είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων λόγω των χαμηλών επενδύσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και του κόστους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η ενίσχυση της χαμηλής παραγωγικότητας της Ελλάδας θα βοηθούσε στη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου και ταυτόχρονα στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Αυτό συνεπάγεται περαιτέρω πρόοδο στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, ιδίως με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, τη βελτίωση της νομοθεσίας και τη στροφή των δημοσίων δαπανών προς τις επενδύσεις.

Η οικονομία παραμένει ανθεκτική

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διακόπηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς οι πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023 πάγωσαν προσωρινά τις μεταφορικές συνδέσεις και επηρέασαν ιδιαίτερα τη γεωργική παραγωγή. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν βελτιωθεί και συνεχίζουν να δείχνουν προς επέκταση. Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, παρά τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων. Η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί, αλλά το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η ετήσια αύξηση των μισθών ανήλθε στο 5,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και να αυξάνεται ξανά κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =