αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα ψυχολογικά εμπόδια που ξεπερνούν όσοι φτάνουν στην επιτυχία

Τέσσερα ψυχολογικά εμπόδια που ξεπερνούν όσοι φτάνουν στην επιτυχία

Σε κάθε στιγμή, ζούμε… δύο ζωές. Η πρώτη αποτελείται από τα καθημερινά γεγονότα και γενικά τα εξωτερικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Η δεύτερη ζωή ξεδιπλώνεται στο κομμάτι των συναισθημάτων και των σκέψεων μας. Οι έξυπνοι και επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αυτογνωσία. Καταλαβαίνουν ότι μπορούν να ασκήσουν έλεγχο μόνο στην εσωτερική τους ζωή.

Η ψυχολογία παίζει τον ρόλο της. Πως κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να πάρουν μεγάλα ρίσκα, να κάνουν επιλογές που οι άλλοι διστάζουν να κάνουν, και τελικά να φτάσουν σε μία μεγάλη επιτυχία; Εδώ είναι 4 ψυχολογικά εμπόδια που ξεπερνούν όσοι φτάνουν στην επιτυχία. Μάλλον πρέπει να τα ξεπεράσεις και εσύ, αν θες να φτάσεις σε έναν μεγάλο στόχο.

Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς

Εκπαιδευόμαστε να ακολουθούμε οδηγίες από την παιδική μας ηλικία, να παίρνουμε πτυχίο πανεπιστημίου, να αναζητούμε μια σταθερή δουλειά με ωράριο 9- 5, να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής και να καλλιεργούμε μια έξυπνη και οργανωμένη επαγγελματική εικόνα. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν ντρέπονται να καταρρίψουν τη συμβατική σοφία. Μελετούν την παραδοσιακή διαδρομή και αναλύουν τα προβλήματά τους για να βρουν την πιο αποτελεσματική λύση. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί κορυφαίοι επιχειρηματίες ακολούθησαν εναλλακτικές διαδρομές έξω από τα συνηθισμένα, για να φτάσουν σε μεγάλους στόχους.

Αναζήτηση της άμεσης ευχαρίστησης

Το βλέπουμε και στην Ελλάδα: Πολλοί ξεκινούν ένα δικό τους project ή μια επαγγελματική προσπάθεια και περιμένουν να γίνουν… εκατομμυριούχοι μέσα σε μία νύχτα. Ναι, στην εποχή μας λαμβάνουμε φαγητό, ταξί και ρούχα με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλλά στις επιχειρήσεις και στις περισσότερες δουλειές γενικά, χρειάζεται χρόνος για να έρθει η επιτυχία. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν αφήνουν την «πείνα» τους να μετριαστεί την χαρά από τις μικρές νίκες που πετυχαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Και συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Ο φόβος της αβεβαιότητας

Ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στη Γη, είχε πολλούς φόβους σχετικά με την επιβίωσή του. Ευτυχώς, όπως έχουμε εξελιχθεί, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δεν αγωνίζεται να καλύψει τις βασικές ανάγκες του. Παρόλα αυτά, ο αμυντικός μας μηχανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί όταν βρισκόμαστε σε νέες καταστάσεις. Φοβόμαστε το άγνωστο και συχνά καταλλήγουμε να χάνουμε χρόνο και να καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση μόνο και μόνο για να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν ότι ο σύγχρονος κόσμος εξελίσσεται γρήγορα. Πρέπει να εμπιστευτείς τις ικανότητές σου και να προχωρήσεις.

Ο Jeff Bezos χρησιμοποιεί τον κανόνα του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

Το «σύνδρομο του απατεώνα»

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 70% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο έχει νιώσει έστω και μία φορά στην καριέρα του ότι είναι… σκέτη απάτη. Ότι αν και έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι επιτυχημένο στη δουλειά ή τις σπουδές του, αισθάνεται αποτυχημένο και ανεπαρκές και ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που οι μάσκες θα πέσουν και η απάτη θα αποκαλυφθεί.

Το συναίσθημα αυτό, λοιπόν, όχι μόνο έχει όνομα, αλλά είναι και πάθηση. Για την ακρίβεια, σύνδρομο. Το αποκαλούμενο ως σύνδρομο του απατεώνα.

Ως γνωστόν, τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις τους να είναι ικανότερα στο να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται στις αλλαγές του εργασιακού τους περιβάλλοντος, την ώρα που η γνώση που έχουν για την αγορά εργασίας τους δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν την αξία τους. Ένα άλλο ενδιαφέρον και ίσως αναμενόμενο στοιχείο της εν λόγω έρευνας είναι ότι οι αισιόδοξοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο συμπαθείς στους συναδέλφους, αλλά και στον προϊστάμενό τους, καθώς έχουν περισσότερες ελπίδες να πάρουν την πολυπόθητη προαγωγή.

Από την άλλη, εκείνοι που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του απατεώνα αποδεικνύεται ότι διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις και συνεπώς, ανήκουν στην κατηγορία των απαισιόδοξων. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αλλά και να καταστρέψουν την καριέρα τους. Ακόμη και στην περίπτωση που είναι επιτυχημένοι στη δουλειά τους, συνεχίζουν να έχουν το φόβο της αποτυχίας μέσα τους, ο οποίος τους αποτρέπει από το να κάνουν όμορφες και αισιόδοξες σκέψεις.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − seventeen =