αρχικηVIRALΠως να ξεκινήσεις το νέο έτος με λιγότερο στρες: Η Μαρία Αρχοντάκη δίνει μερικά χρήσιμα tips

Πως να ξεκινήσεις το νέο έτος με λιγότερο στρες: Η Μαρία Αρχοντάκη δίνει μερικά χρήσιμα tips

Κι όμως, οι ημέρες των γιορτών είναι μια αγχωτική περίοδος για αρκετούς ανθρώπους. Οι… προσαρμογές και οι αλλαγές που αφορούν την καθημερινότητα μας και γίνονται μέσα σε αυτή την περίοδο, μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δηλώνουν πως «δεν τους αρέσουν οι γιορτές» ή τους κάνουν να νιώθουν κάπως μελαγχολικά.

Τι μπορείς να κάνεις; «Αυτό που θα έλεγα εγώ σε όλους είναι να φροντίσουν να ξεκουραστούν και να φτιάξουν ένα πλάνο στο μυαλό τους σχετικά με αυτά που έχουν να κάνουν μέσα στις γιορτινές ημέρες. Είναι σημαντικό να διαχειριστούμε σωστά τον χρόνο» λέει η Μαρία Αρχοντάκη, δασκάλα γιόγκα 500 ωρών και επιστήμων διαχείρισης του στρες.

Είναι μια καλή αρχή, για τις ημέρες που διανύουμε. Και μετά; Πως πρέπει να κινηθείς για να μπεις στη νέα χρονιά με λιγότερο στρες; Και φυσικά να είσαι πιο παραγωγικός. Η ίδια παραθέτει στο It’s Possible μερικές χρήσιμες συμβουλές.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα πλάνο και να κάνεις μια ξεκάθαρη στοχοθέτηση. Το μυαλό μας μπορεί να μας βομβαρδίζει με σκέψεις. Αυτές τις σκέψεις πρέπει κάπως να τις βάλουμε σε ένα χαρτί. Δες τι έκανες μέσα στην χρονιά που φεύγει και τι διαφορετικό μπορείς να κάνεις μέσα στο νέο έτος για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα», λέει η Μαρία Αρχοντάκη. Είναι επίσης απαραίτητο να κάνεις ένα ρεαλιστικό προγραμματισμό και να καθορίσεις από πριν πόσο χρόνο θα αφιερώσεις στην εκάστοτε εργασία που θες να κάνεις. Δεν χρειάζεται να κάνεις άπειρα πράγματα μέσα στην ημέρα σου. Μπορείς να κάνεις 4 συγκεκριμένα πράγματα και να τα κάνεις καλά.

Στο κομμάτι του στρες, «είναι πάντα χρήσιμο να κάνεις μία παύση. Αλλιώς αν έχεις ξεκινήσει την σεζόν σου τον Σεπτέμβριο, είναι πιθανό μέχρι τον Φεβρουάριο να καταλήξεις… στο burnout. Το να πάρεις λοιπόν μια ανάσα και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, είναι πολύ σημαντικό».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι επίσης σημαντική η συναισθηματική σου αποφόρτιση. Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πρακτικά; «Ένα χόμπι, η γυμναστική ή ακόμα και απλά πράγματα όπως η ζωγραφική μπορούν να βοηθήσουν», σημειώνει η Μ. Αρχοντάκη.

Σε όλη αυτή τη συζήτηση μπαίνει και το σωματικό στρες. Ακόμα κι αν κάποιοι από εμάς δεν το καταλαβαίνουμε, η καθιστική ζωή ή το τρόπος που καθόμαστε στο γραφείο μας, παίζει τον ρόλο του. Ακόμα και στην καθημερινότητα μας, στην απλή εργάσιμη ημέρα, είναι χρήσιμο να καθόμαστε στο γραφείο με τέτοιον τρόπο, ώστε το σώμα μας να έχει μια καλύτερο ροή αίματος και αναπνοής.

Και τέλος, μια λέξη που παίζει και εδώ τον ρόλο της: Αναβλητικότητα. Δεν σε κάνει μόνο μη παραγωγικό. Αλλά μπορεί να σου δημιουργήσει και άγχος. «Η αναβλητικότητα φέρνει το στρες. Καταλήγεις να έχεις στο μυαλό σου πάντα ότι ‘’έχεις να κάνεις κάτι το οποίο δεν το κάνεις’’. Είναι μια πηγή άγχους. Για αυτό πρέπει να γίνει ο προγραμματισμός που αναφέραμε και πριν. Βάλε κάτω τα δεδομένα και δες τι μπορείς να κάνεις, για παράδειγμα, μέσα στους επόμενους 6 μήνες; Πριν φτάσει το καλοκαίρι», εξηγεί η Μ. Αρχοντάκη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − twelve =