αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Αν και μερικοί άνθρωποι φαίνονται να έχουν αυτοπεποίθηση με φυσικό τρόπο, οι περισσότεροι από εμάς παλεύουμε να βγάλουμε αυτοπεποίθηση σε ορισμένες πτυχές της ζωής μας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη στην εμφάνισή σας, είτε στις ικανότητές σας, στο να πετύχετε στη ζωή ή σε άλλη πτυχή του εαυτού σας, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε πότε συμβαίνει αυτό για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Εσύ πιστεύεις στον εαυτό σου; Εδώ είναι 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.

1. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε

Είτε ονειρεύεστε να ταξιδέψετε στον κόσμο, είτε να πετύχετε την καριέρα των ονείρων σας, να βρείτε μια σχέση αγάπης ή να σπουδάσετε κάτι άλλο, η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη αυτών των στόχων και φιλοδοξιών. Εάν συχνά υποτιμάτε την ικανότητά σας να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες σας, αυτό το αίσθημα ανεπάρκειας πιθανότατα προέρχεται από ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα εκδηλώνονται με τρόπους που μας κάνουν να νιώθουμε ότι όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε… δεν θα είμαστε ποτέ αρκετά καλοί. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει είναι η εξέταση στρατηγικών που έχουν αναπτύξει οι ειδικοί, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Είναι μια μορφή επανεκπαίδευσης των σκέψεών μας και αντικατάστασης των αρνητικών σκέψεων με θετικές. Θυμήσου και το άρθρο: Τρεις κινήσεις για να αυξήσεις γρήγορα την αυτοπεποίθηση σου (και να πετύχεις γρήγορα τους στόχους σου).

2. Ανησυχείτε πάντα για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Είναι απίθανο να μην συναντήσετε τουλάχιστον ένα άτομο που δεν τα πάει καλά μαζί σας. Επομένως, είναι επιβλαβές να αποδίδουμε την αξία μας στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Ένα σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς παρά για το τι σκέφτεστε και ξέρετε για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως άγχος και την ανάγκη να αλλάξετε τον εαυτό σας ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες διαφορετικών ανθρώπων.

3. Αρνητική σκέψη, άγχος και κατάθλιψη

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι να βιώνετε αρνητικές, αγχώδεις ή καταθλιπτικές σκέψεις που σχετίζονται με τον εαυτό σας. Συχνά αυτές οι προκλήσεις ψυχικής υγείας καθιστούν δύσκολη την καλλιέργεια μιας υγιούς αυτοπεποίθησης. Αλλά, ταυτόχρονα, το ένα από αυτά τα πράγματα συνήθως οδηγεί στο άλλο.

4. Αναστατώνεστε όταν λαμβάνετε εποικοδομητική κριτική

Είναι φυσιολογικό η κριτική να είναι δύσκολο να αφομοιωθεί. Αλλά αν κάθε φορά που ακούς ένα κομμάτι καλοπροαίρετης εποικοδομητικής κριτικής αυτό καταστρέφει τη μέρα σου και σε κάνει να αμφισβητείς την αυτοεκτίμησή σου, αυτό είναι ένα μεγάλο σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης. Αλλά από την άλλη πλευρά, η εποικοδομητική κριτική είναι ένας σημαντικός τρόπος για να γνωρίζουμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την δουλειά, τη δημιουργικότητα και τις συνήθειές μας ως άτομα.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά αντιδρούν παρόμοια σε οποιαδήποτε μορφή κριτικής. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το αφεντικό σας σας ενημερώνει ευγενικά ότι η εργασιακή σας απόδοση μπορεί να είναι καλύτερη εάν εφαρμόζετε πιο συχνά ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων. Εάν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να εκλάβετε αυτή την κριτική ως επίθεση στις ικανότητές σας στην δουλειά. Μπορεί να έχετε σκέψεις ότι το αφεντικό σας δεν πιστεύει ότι είστε σκληρά εργαζόμενοι ή ότι το στυλ εργασίας σας δεν είναι αρκετά καλό. Στην πραγματικότητα, μάλλον κάνετε εξαιρετική δουλειά και πρότεινε απλά έναν τρόπο βελτίωσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 3 =