αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον δρόμο της Αστυπάλαιας: Ο Πόρος θα είναι το επόμενο «πράσινο νησί»

Στον δρόμο της Αστυπάλαιας: Ο Πόρος θα είναι το επόμενο «πράσινο νησί»

Μετά τη Χάλκη και την Αστυπάλαια, σειρά έχει ο Πόρος, που γίνεται το τρίτο «πράσινο νησί», μέσω του πρωτοποριακού project GR-Eco Islands. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική κρίση (COP28) στο Ντουμπάι.

Η επιλογή του νησιού των σχεδόν 4.000 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, δεν ήταν τυχαία. Η πρόοδος που έγινε τα τελευταία χρόνια σε τομείς στους οποίους στοχεύει το πρόγραμμα των GR-Eco Islands, όπως είναι η διαχείριση αποβλήτων, η διαχείριση του νερού αλλά και οι επικοινωνίες και οι μεταφορές στα μικρά νησιά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Το πρόγραμμα για μετατροπή του Πόρου στο νέο «πράσινο» ελληνικό νησί περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις:

1) Παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στόχος είναι το νησί να καταστεί περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών μέσω ΑΠΕ. Για αυτό τον σκοπό σχεδιάστηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε συνεργασία με τη Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θα υπάρξουν μέτρα για προώθηση της «έξυπνης» κατανάλωσης ενέργειας από κατοίκους και επισκέπτες.

2) Η απανθρακοποίηση της πορθμειακής γραμμής, με ένα νέο ηλεκτρικό πλοίο και μετατροπή μικρών επιβατικών φέρι σε ηλεκτροκίνητα.

3) Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, με αντικατάσταση των δημοσίας χρήσης οχημάτων με ηλεκτρικά. Θα εγκατασταθεί μια νέα «πράσινη» υπηρεσία παράδοσης αγαθών με ηλεκτρικά φορτηγά οχήματα, ενώ θα αναπτυχθεί δίκτυο φορτιστών.

4) Θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία με κατάλληλη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την Αθήνα: Πως είναι να δουλεύεις remote από την Ύδρα με το laptop σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =