αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε εκμεταλλεύονται οι άλλοι; Εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις

Σε εκμεταλλεύονται οι άλλοι; Εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις

Πόσο συχνά έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν θέλατε να βρίσκεστε, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσετε; Ή ίσως κάποιος ξεπέρασε τα όριά σας και τώρα νιώθετε άθλια γι’ αυτό. Καταστάσεις σαν αυτές μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι. Μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δεν είμαστε κυρίαρχοι στη ζωή μας και ότι πορευόμαστε με βάση τις ιδιοτροπίες και τις επιθυμίες των άλλων. Αυτοί μας φέρονται όπως θέλουν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι τους έκανε να πιστέψουν ότι ήταν ΟΚ να σου φέρονται έτσι; Και επιπλέον, γιατί τους το επιτρέπεις;

Το κλειδί για να καταλάβετε πώς να εμποδίσετε τους ανθρώπους να σας εκμεταλλεύονται, είναι να εξετάσετε το πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η συμπεριφορά. Κατανοώντας πώς και γιατί ξεκίνησε, μπορείτε να ξετυλίξετε τα κίνητρα πίσω από το «γιατί» συμπεριφέρονται έτσι, καθώς και γιατί συνεχίζετε να το ανέχεστε.

Εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις.

Φοβάσαι την αντιπαράθεση

Πολλοί άνθρωποι μισούν την αντιπαράθεση και φοβούνται ακόμη και τη σκέψη να επικρίνουν κάποιον για κακή συμπεριφορά. Αυτό συχνά προέρχεται από την ανάγκη να «διατηρούν την ηρεμία» μένοντας σιωπηλοί για κακά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, ειδικά σε ένα καταχρηστικό ή δυσλειτουργικό οικογενειακό/ επαγγελματικό περιβάλλον. Μπορεί να μην υπερασπιστείτε τον εαυτό σας (ή οποιονδήποτε άλλον, εν προκειμένω) επειδή φοβάστε τη… χιονοστιβάδα που μπορεί να ακολουθήσει.

Ακόμη και στη σκέψη να αναλάβετε δράση για να σταματήσετε κάτι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό άγχος ή κρίσεις πανικού, επομένως μπορεί να «αποσυνδεθείτε» από αυτή τη σκέη και να προσποιηθείτε ότι όλα είναι ΟΚ, ενώ δεν είναι.

Δεν θες… να μεγαλώσεις (και να έχεις την ευθύνη)

Κάποιοι άνθρωποι θέλουν απλά να παραμείνουν… παιδιά. Να μην έχουν μεγάλες ευθύνες στα χέρια τους. Να μην παίρνουν σημαντικές αποφάσεις. Και να το κάνουν κάποιοι άλλοι για αυτούς.

Φυσικά, όπως και όταν ήμασταν παιδιά, αναμφίβολα υπήρχε δυσαρέσκεια για την έλλειψη αυτονομίας, αλλά για κάποιους αυτό είναι ένα μικρό τίμημα. Στεγάζονται και τροφοδοτούνται από άλλους που έχουν τον απόλυτο έλεγχο του πόση ελευθερία μπορεί να έχουν στον τομέα τους, και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν λόγο για το πώς εξελίσσεται η δική τους ζωή.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης/πίστης στον εαυτό σου

Είναι εύκολο να φθείρεσαι από τους άλλους που σε υποτιμούν συνεχώς. Εάν δέχεστε επανειλημμένα προσβολές και αποδοκιμασίες από τους γύρω σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι η αυτοεκτίμησή σας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αφήσετε τους ανθρώπους να σας ρίξουν κάτω επειδή, ως ένα βαθμό, μπορεί να πιστεύετε ότι το αξίζετε. Εάν η αυτοεκτίμησή σας έχει φθαρεί από άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε ανάξιοι, είναι δύσκολο να πείσετε τον εαυτό σας ότι στην πραγματικότητα αξίζει να σας φέρονται με σεβασμό και ευγένεια.

Όταν οι άλλοι άνθρωποι είναι απαίσιοι μαζί σου, σπάνια έχει να κάνει με εσένα προσωπικά. Αντίθετα, είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται από εκείνους που αισθάνονται αδύναμοι και ανίσχυροι. Προσπαθούν να σε φθείρουν και να σε εξουδετερώσουν, ώστε να γίνεις εύπλαστος στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Θες να τους ευχαριστείς όλους

Μπορεί η αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας να εξαρτάται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να τοποθετήσετε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες κάτω από το να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους. Μπορεί να φτάσετε να γελάτε όταν σας κακομεταχειρίζονται ή να τους επιτρέψετε να πάρουν ελευθερίες στη ζωή σας για να μην τους απογοητεύσετε.

Για παράδειγμα, εάν είστε οικονομικά ευκατάστατοι, μπορεί να έχετε μέλη της οικογένειάς σας να φωνάζουν συνεχώς για δανεικά. Εφόσον δεν θέλετε να σας θεωρούν τσιγκούνη, θα τους δώσετε αυτό που ζητούν. Διαφορετικά, μπορεί να μιλήσουν άσχημα για εσάς. Πέρα από αυτό όμως, μπορεί να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να κάνετε καλές πράξεις επειδή είστε πραγματικά ένα υπέροχο άτομο, αλλά στη συνέχεια οι άλλοι εκμεταλλεύονται την καλή σας φύση.

Θεωρείς ότι δεν έχεις άλλη επιλογή

Ανάλογα με το πόσο χρονών είστε ή ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής σας, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή από το να αφήσετε τους ανθρώπους να σας εκμεταλλεύονται. Γιατί, αν δεν το κάνετεε, μπορεί να μην έχετε μέρος για να ζήσετε, φαγητό για να φάτε, δουλειά κ.λπ.

Ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσετε κάποιον να σας καταπατήσει είναι να δημιουργήσετε σταθερά προσωπικά όρια. Στη συνέχεια, ορίστε σαφείς συνέπειες για όσους πιθανόν ξεπεράσουν αυτά τα όρια. Υπερασπιστείτε τα όρια σας με ό,τι έχετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να στενοχωρήσετε τους γύρω σας (κάτι που μαλλον θα κάνετε).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι απλές τακτικές για να σέβονται οι άλλοι τα όρια που βάζεις

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 12 =