αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς να εξοικονομήσεις χρήματα και να αποπληρώσεις τις οφειλές σου ταυτόχρονα: Ένας οικονομικός αναλυτής παραθέτει 4 συμβουλές

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα και να αποπληρώσεις τις οφειλές σου ταυτόχρονα: Ένας οικονομικός αναλυτής παραθέτει 4 συμβουλές

Στην απρόβλεπτη εποχή που ζούμε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βάλεις στην άκρη χρήματα. Ενώ παράλληλα μάλιστα θα αποπληρώνεις τις όποιες οφειλές σου.

Τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης γενικά εξακολουθούν να αποτελούν τομέα ανησυχίας για τους καταναλωτές – περισσότεροι από τους μισούς δεν αισθάνονται άνετα με το επίπεδο των αποταμιεύσεων για «ώρα ανάγκης» που διαθέτουν, αναφέρει η Bankrate εξετάζοντας την αμερικανική αγορά.

Και το χρέος των πιστωτικών καρτών μπορεί να είναι ο «ένοχος», καθώς πολλοί επωμίζονται σήμερα περισσότερα ανεξόφλητα χρέη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, λέει ο ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Greg McBride, στο CNBC. «Έχουμε δει το χρέος των πιστωτικών καρτών να αυξάνεται πραγματικά από τότε που ο πληθωρισμός άρχισε να ασκεί πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών το 2022», τονίζει.

Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε αν θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ελαχιστοποίηση του χρέους των πιστωτικών καρτών ή να αρχίσετε να δημιουργείτε αποταμιεύσεις για έκτακτες ανάγκες, ο McBride προτείνει να επιδιώξετε να ισορροπήσετε και τα δύο. «Μπορείτε και πρέπει να εργαστείτε και για τα δύο ταυτόχρονα» συμβουλεύει.

Εδώ είναι 4 συμβουλές για να ξεκινήσεις.

1. Αυτοματοποιήστε τις αποταμιεύσεις σας

Ο καλύτερος τρόπος για να εξισορροπήσετε την αποπληρωμή του χρέους και ταυτόχρονα να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας είναι να αυτοματοποιήσετε τις μηνιαίες εισφορές σας. Η καθιέρωση ενός συστήματος άμεσων καταθέσεων είναι απίστευτα σημαντική, λέει ο McBride.

«Η επιτυχημένη αποταμίευση έχει να κάνει με τη συνήθεια.Ο ευκολότερος τρόπος για να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια είναι να τη βγάλετε από τα χέρια σας και να την αυτοματοποιήσετε», λέει. Μπορείτε να αυτοματοποιήσετε τις μεταφορές από τον λογαριασμό σας στο λογαριασμό αποταμίευσης στην αρχή κάθε μήνα.

«Αν περιμένετε μέχρι το τέλος του μήνα, αφού πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί, και μετά να προσπαθήσετε να αποταμιεύσετε, πολύ συχνά δεν περισσεύει τίποτα, ειδικά αν έχετε χρέη από πιστωτικές κάρτες», λέει ο McBride. «Πραγματοποιήστε αυτή την αποταμίευση αμέσως στην αρχή».

Η δημιουργία μιας συνήθειας αποταμίευσης τώρα μπορεί να σας βοηθήσει να κρατηθείτε στην επιφάνεια αργότερα. «Μέχρι να εξοφλήσετε αυτό το χρέος, η συνήθεια της αποταμίευσης θα έχει εδραιωθεί και θα έχετε δημιουργήσει ένα μικρό μαξιλάρι».

2. Επιλέξτε μια στρατηγική αποπληρωμής χρέους

Μόλις αυτοματοποιήσετε τις αποταμιεύσεις σας, επιλέξτε ένα σχέδιο αποπληρωμής χρέους, λέει ο McBride.

Όταν αντιμετωπίζετε το χρέος των πιστωτικών καρτών, υπάρχουν δύο γνωστές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: η μέθοδος της χιονοστιβάδας και η μέθοδος της χιονοστιβάδας αντίστροφα.

α) Για όσους έχουν πολλαπλά χρέη, η μέθοδος της χιονοστιβάδας ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξεκινήσουν πληρώνοντας πρώτα τα μικρότερα χρέη τους, ανεξάρτητα από το επιτόκιο, για να αποκτήσουν δυναμική. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην αποπληρωμή των μεγαλύτερων χρεών σας.

β) Η μέθοδος χιονοστιβάδας αντίστροφα, από την άλλη πλευρά, προτείνει να δοθεί προτεραιότητα πρώτα στα χρέη με τα υψηλότερα επιτόκια. Ξεκινήστε βάζοντας τυχόν επιπλέον κεφάλαια για το υπόλοιπο με το υψηλότερο επιτόκιο, επιπλέον της κάλυψης του ελάχιστου ποσού για κάθε χρέος. Αφού εξοφληθεί αυτό, προχωρήστε στο δεύτερο υψηλότερο υπόλοιπο μέχρι να εξοφλήσετε τελικά τα πάντα.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέξατε, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σχέδιο και να το τηρήσετε, λέει ο McBride. Τελικά, «για των προϋπολογισμό του νοικοκυριού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξοφληθεί αυτό το χρέος το συντομότερο δυνατό, ιδίως σε μια εποχή που τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών δεν ήταν ποτέ υψηλότερα».

3. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές μεταφοράς υπολοίπου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το φορτίο όταν πρόκειται να αποπληρώσετε τις πιστωτικές σας κάρτες είναι να επωφεληθείτε από τις κάρτες μεταφοράς υπολοίπου, λέει ο McBride.

Οι κάρτες αυτές επιτρέπουν στους καταναλωτές να μεταφέρουν το χρέος τους από μια κάρτα με υψηλό ετήσιο επιτόκιο σε μια κάρτα με βραχυπρόθεσμη περίοδο, με έως και μηδενικό επιτόκιο. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 21 μήνες, δίνοντάς σας αρκετούς άτοκους μήνες για να αποπληρώσετε τα χρέη σας.

«Οι προσφορές μεταφοράς υπολοίπου μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν μεγάλη βοήθεια», λέει ο McBride. «Όχι μόνο μπορούν να σας προστατεύσουν από τις χρεώσεις τόκων για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να σας επιτρέψουν να κάνετε σημαντική πρόοδο στην αποπληρωμή του χρέους σας», ακόμη και αν δεν είστε σε θέση να μεταφέρετε όλα τα υπόλοιπά σας.

Αλλά φροντίστε να εξοφλήσετε οποιοδήποτε χρέος μεταφέρετε στη νέα κάρτα εντός της χαριστικής περιόδου με μηδενικό επιτόκιο, λέει ο McBride. Διότι όταν λήξει αυτή η προωθητική ενέργεια (με το μηδενικό επιτόκιο), το επιτόκιο ανεβαίνει σημαντικά και βρίσκεστε ξανά στη θέση που ήσασταν.

4. Αναζητήστε τρόπους να αυξήσετε το εισόδημά σας και να μεγιστοποιήσετε τον προϋπολογισμό σας

Καθώς εξοφλείτε χρέη και αυξάνετε τις αποταμιεύσεις σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να κερδίσετε επιπλέον χρήματα, αν φυσικά αυτό είναι εφικτό.

«Αν ξοδεύετε περισσότερα από όσα κερδίζετε, τότε το χρέος σας θα αυξάνεται. Αυτό δεν είναι μια βιώσιμη πορεία».

Μια δεύτερη εργασία, ακόμα και ως ημιαπασχόληση, μπορεί να επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν περισσότερο χώρο στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους.

«Ο πληθωρισμός έχει πραγματικά.. τεντώσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Δεν πρόκειται μόνο για περικοπή των δαπανών, αλλά και για ενίσχυση του εισοδήματος, έστω και προσωρινά, που θα εφαρμοστεί για το χρέος των πιστωτικών καρτών», λέει ο McBride. Η δεύτερη δουλειά δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη, αλλά μέχρι να κοντρολάρετε τα χρέη σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =