αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να παίρνεις γρήγορα καλές αποφάσεις μέσα σε μία δύσκολη κατάσταση

Πως να παίρνεις γρήγορα καλές αποφάσεις μέσα σε μία δύσκολη κατάσταση

Καθημερινά παίρνουμε πολλές αποφάσεις. Αλλά όλη η διαδικασία, ειδικά αν εμπλέκονται και άλλα άτομα, είναι σχεδόν πάντα εξαιρετικά αργή και όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ένας ηγέτης, τόσο λιγότερο συχνά του παρέχεται η πολυτέλεια του χρόνου.

Είναι πιθανό να σου ζητήσουν τακτικά να πάρεις γρήγορες, κρίσιμες αποφάσεις ως απάντηση σε ευαίσθητα γεγονότα.

Όπως διαβάζουμε στο Harvard Business Review, υπάρχουν 8 στοιχεία που βελτιστοποιούν τόσο την ταχύτητα όσο και την ακρίβεια των αποφάσεών. Ως νέος ηγέτης, το να μάθετε να παίρνετε καλές αποφάσεις χωρίς δισταγμό ή αναβλητικότητα είναι μια ικανότητα που μπορεί να σας ξεχωρίσει από τους άλλους.

1) Οι μεγάλες αποφάσεις διαμορφώνονται με βάση πολλές διαφορετικές οπτικές.

Αν και η αναζήτηση άλλων απόψεων δεν πρέπει ποτέ να είναι ο πρώτος στόχος σας, αυτό δεν σας δίνει την ελευθερία να ενεργήσετε μονομερώς. Για να διαμορφωθεί σωστά μια απόφαση, πρέπει να συμβουλευτείτε εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν με ουσιαστικό τρόπο.

Τα κατάλληλα άτομα με τη σχετική τεχνογνωσία πρέπει να διατυπώνουν με σαφήνεια τις απόψεις τους για να βοηθήσουν τον υπεύθυνο λήψης αποφάσεων να διευρύνει την οπτική του και να κάνει την καλύτερη επιλογή.

2) Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση.

Από ποιον ακριβώς πρέπει να ζητήσετε ανατροφοδότηση πριν πάρετε μια απόφαση; Άτομα που έχουν την πιο εκτεταμένη γνώση, εμπειρία και οπτική για τα εκάστοτε ζητήματα. Μπορεί να είναι κάποιος που εργάζεται σε χαμηλότερο επίπεδο στον Οργανισμό — όχι απαραίτητα κάποιος στο δωμάτιο όπου λαμβάνεται η απόφαση.

Να θυμάστε ότι οι πιο ισχυροί άνθρωποι στην εταιρεία σας σπάνια βρίσκονται στο «γήπεδο» για να κάνουν την πρακτική εργασία. Ζητήστε τη γνώμη και την καθοδήγηση από τα μέλη της ομάδας που είναι πιο κοντά στη δράση — και δώστε τους τα εύσημα για τη βελτίωση της απόφασής σας.

3) Οι σπουδαίες αποφάσεις αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία, όχι μόνο τα συμπτώματα.

Ίσως αναρωτιέστε τι είδους πληροφορίες πρέπει να αναζητήσετε από τα μέλη της ομάδας ή τους συναδέλφους σας. Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο πρόβλημα, εστιάζουμε στον εντοπισμό των συμπτωμάτων, όχι στο βασικό ζήτημα που προκάλεσε το πρόβλημα εξαρχής. Εάν το κάνετε αυτό, το ίδιο πρόβλημα είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί ξανά.

Αν και μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε επειγόντως τα συμπτώματα, μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει πάντα να αναπτύσσετε ένα σχέδιο για να διορθώσετε τη βασική αιτία. Η επικοινωνία με άτομα που είναι πιο κοντά στο συγκεκριμένο ζήτημα θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια είναι αυτή. Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας μαζί τους για να συγκεντρώσετε αυτές τις πληροφορίες.

4) Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα ξεκάθαρα υπεύθυνο άτομο.

Ακόμη και μετά τη λήψη των σχολίων που πρέπει να πάρετε, να θυμάστε ότι εσείς και μόνο εσείς πρέπει να είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη για την επιλογή σας. Οι αδύναμοι ηγέτες δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη.

Όταν βρίσκετε τη θέση σας ως ηγέτης, το να παίρνεις αποφάσεις μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά όταν μόλις αρχίζετε να χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας. Αλλά πρέπει να το κάνεις.

5) Οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη τις ολιστικές επιπτώσεις ενός προβλήματος.

Ένας τρόπος για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να εξασκείτε τακτικά στην εξισορρόπηση των κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεων κάθε απόφασης που παίρνετε. Αυτό είναι απλά θέμα σκέψης όσο πιο ευρεία μπορείτε για να προσδιορίσετε τα «τι θα γινόταν εάν» της επιλογής σας. Πόσο πιθανό είναι να προκύψει ένα δυνητικό αρνητικό αποτέλεσμα και, αν συμβεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

6) Οι μεγάλες αποφάσεις εξισορροπούν τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη αξία.

Σκεφτείτε επίσης το βραχυπρόθεσμο έναντι του μακροπρόθεσμου κόστους και οφέλους. Το βραχυπρόθεσμο είναι μια κατάρα… που μαστίζει τα πλαίσια λήψης αποφάσεων πολλών ηγετών. Είναι σαγηνευτικό να εξετάζετε μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν κρίνεστε από αυτά.

Όσο περισσότερο προοδεύετε στην καριέρα σας, ωστόσο, τόσο πιο προφανές γίνεται όταν δεν δίνετε επαρκή προσοχή στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών σας. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβληματισμών είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε την πραγματική αξία.

7) Οι σπουδαίες αποφάσεις κοινοποιούνται καλά στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ενώ δεν θέλετε να συμμετέχουν όλοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρέπει όλοι να ευθυγραμμιστούν με το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επικοινωνία της ουσίας και του συλλογισμού πίσω από τις αποφάσεις σας στα ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών ανθρώπων στην αίθουσα) είναι τόσο σημαντική.

Ο σκοπός αυτής της επικοινωνίας δεν είναι να επιδιώξετε έγκριση ή συναίνεση για το πώς θα λύσετε το πρόβλημα. Αντίθετα, θέλετε να φέρετε τους πάντες σε ένα σταθερό επίπεδο κατανόησης, το οποίο είναι συχνά απαραίτητο για την ομαλή εφαρμογή μιας σημαντικής απόφασης.

8) Οι μεγάλες αποφάσεις είναι σε σωστό χρόνο.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ξεκινά με την κατανόηση των βασικών στοιχείων μιας καλής απόφασης. Εάν λάβετε υπόψη όλα τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, τότε είναι απλώς να δράσετε γρήγορα, σε σωστό χρόνο.

Για παράδειγμα, αντί να συμβουλεύεστε επιμελώς όλους όσους θέλουν να μοιραστούν τη γνώμη τους, αναζητήστε feedback μόνο από εκείνους που μπορούν πραγματικά να προσθέσουν αξία – και μην περιμένετε να συμφωνήσουν όλοι. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη δική σας κρίση και μια ανάλυση κόστους-οφέλους, για να χαράξετε την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός με τις πληροφορίες που λαμβάνετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + 1 =