αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜία money coach με πάνω από 100 πελάτες εξηγεί: Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να ακούσετε αυτές τις 4 δύσκολες αλήθεια για τα χρήματα

Μία money coach με πάνω από 100 πελάτες εξηγεί: Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να ακούσετε αυτές τις 4 δύσκολες αλήθεια για τα χρήματα

Η Parween Mander βοηθά ανθρώπους να βελτιώσουν τα οικονομικά τους, ως money coach. «Μετά από συνεργασία με περισσότερους από 100 πελάτες, υπάρχουν τέσσερις σκληρές αλήθειες που λέω στους πελάτες μου σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων» εξηγεί η ίδια στο Business Insider.

1. Το να βάλεις χρήματα στην άκρη για έκτακτη ανάγκη είναι σημαντικό — και χρειάζεται χρόνο

Υπάρχουν πολλές συμβουλές σχετικά με τον προγραμματισμό του ταμείου έκτακτης ανάγκης από οικονομικούς συμβούλους, αλλά πολύ σπάνια ακούμε για ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη στόχων όπως αυτός.

«Ένα τρίμηνο ταμείο έκτακτης ανάγκης – το ελάχιστο που προτείνουν οι περισσότεροι οικονομικοί σχεδιαστές – θα πρέπει να έχει τα απολύτως απαραίτητα έξοδα του μήνα (στέγαση, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, μεταφορά και φαγητό) πολλαπλασιαζόμενα επί τρία. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι $8.000.

Για ορισμένους από τους πελάτες μου, όταν συνυπολογίζουμε το εισόδημα και τα μηνιαία έξοδά τους, μπορεί να έχουν μόνο 250 $ το μήνα για να εξοικονομήσουν για το ταμείο έκτακτης ανάγκης τους. Αυτά τα 8.000 $ διαιρούμενα με τα 250 $ είναι 32 μήνες για να χτίσουν το πλήρες τρίμηνο ταμείο έκτακτης ανάγκης για αυτούς», εξηγεί.

2. Η υπερβολικές δαπάνες είναι συνήθως συναισθηματικές δαπάνες

«Πολλοί από τους πελάτες μου ξοδεύουν υπερβολικά χρήματα λόγω της εμπειρίας δυσάρεστων συναισθημάτων ή αρνητικών αφηγήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη χρημάτων», λέει.

Όταν είναι αγχωμένοι, καταβεβλημένοι, κουρασμένοι ή στεναχωρημένοι, μερικοί άνθρωποι στρέφονται… στα ψώνια ως τρόπο να βρουν ανακούφιση και να πάρουν ένα γρήγορο χτύπημα ντοπαμίνης.

«Για ορισμένους από τους πελάτες μου, τα χρήματα ήταν ένας σπάνιος πόρος κατά τη διάρκεια της ανατροφής τους και δεν ήταν διαθέσιμα για να αγοράσουν παιχνίδια, να πάρουν τα ρούχα που ήθελαν ή να βγουν έξω με φίλους.

Δεν ανταμείβονταν όταν κατάφερναν κάτι — έπρεπε να παλέψουν και να αποδείξουν ότι μια αγορά άξιζε τα χρήματα και συχνά βίωσαν τσακωμούς με τους γονείς τους» συμπληρώνει η coach.

Είναι σύνηθες ως ενήλικες να δίνουν χρήματα σε ό,τι τους αρέσει, ακόμα κι αν αυτό βλάπτει τους προϋπολογισμούς τους ή τους στόχους αποταμίευσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε «κακοί» με τα χρήματα. Απλά πρέπει να κατανοήσετε τα συναισθηματικά σας ερεθίσματα που οδηγούν σε υπερβολικές δαπάνες.

3. Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε έναν προϋπολογισμό, αν δεν δείτε τα λάθη σας

Βλέπετε τον εαυτό σας να αγνοεί τις μηνιαίες τραπεζικές σας κινήσεις, να φεύγει κατά τη διάρκεια συνομιλιών για τα χρήματα με τον/την σύντροφό σας ή τους φίλους σας ή να παγώνει κάθε φορά που σας έρχεται ένα απροσδόκητο έξοδο;

Αγνοούμε τη διαχείριση των οικονομικών μας με κάθε κόστος επειδή είναι πολύ συναισθηματικά επώδυνο, είναι μια διαταραχή του χρήματος. Η αποφυγή κρατά τους ανθρώπους εγκλωβισμένους σε έναν κύκλο άγχους, κάνοντας τα ίδια άχρηστα πράγματα με τα χρήματά τους.

«Προτού μπορέσουμε να εφαρμόσουμε έναν προϋπολογισμό ή να μιλήσουμε για στρατηγικές αποπληρωμής χρέους, πρέπει να τους δώσω χώρο να προβληματιστούν και να καταλάβουν γιατί αισθάνονται τόσο συγκλονισμένοι και φοβισμένοι να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους».

Επομένως, προτού προσπαθήσετε να εφαρμόσετε στρατηγική και ένα νέο υπολογιστικό φύλλο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιοι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να σας εμποδίσουν να αναλάβετε δράση και να τηρήσετε ένα οικονομικό σχέδιο.

4. Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει προϋπολογισμό γιατί κάνει σταθερά 2 λάθη

Το λάθος Νο. 1: Δυσκολεύεστε να υπολογίσετε με ακρίβεια πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ζήσετε τη ζωή σας και να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο μπάτζετ.

«Για να το διορθώσετε αυτό, συνιστώ πάντα να διεξάγετε έναν τρίμηνο οικονομικό έλεγχο των τραπεζικών και πιστωτικών καρτών σας για να βρείτε ακριβώς πόσα ξοδεύετε (κατά μέσο όρο) σε πράγματα όπως το φαγητό έξω, το σούπερ μάρκετ, τα ψώνια, η προσωπική φροντίδα και οι κοινωνικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό με πιο ρεαλιστικούς αριθμούς, ώστε να μην καταλήξετε να κάνετε υπερβολικές δαπάνες», λέει

Το δεύτερο λάθος είναι ότι δεν εφαρμόζετε αλλαγές εκτός της εφαρμογής προϋπολογισμού ή του υπολογιστικού φύλλου σας.

Παραδείγματα αυτών των αλλαγών θα μπορούσαν να μοιάζουν με την αναδιάταξη της ρύθμισης του τραπεζικού λογαριασμού σας για να διευκολύνετε τον προϋπολογισμό ή την προσπάθεια βελτίωσης των συνηθειών δαπανών σας, ώστε να μπορείτε να τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.

Ναι, πρέπει να βλέπετε τους αριθμούς στο budgeting app ή στο υπολογιστικό φύλλο σας. Αλλά απαιτεί ενέργειες από την πλευρά σας για να πραγματοποιήσετε κάποιες αλλαγές για να μπορέσετε να πετύχετε αυτό που θέλετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =