αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να ελέγχεις τα συναισθήματα σου σε κρίσιμες στιγμές- Εδώ είναι 5+1 τρικ

Πως να ελέγχεις τα συναισθήματα σου σε κρίσιμες στιγμές- Εδώ είναι 5+1 τρικ

Το να μάθετε πώς να αντιδράτε με τρόπο μετρημένο και με σεβασμό, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην βλάπτετε τις σχέσεις σας και να μην θυσιάζετε την εσωτερική σας γαλήνη για κάτι που πιθανότατα έχει πολύ μικρότερη σημασία από ό,τι νομίζετε ότι έχει την στιγμή της έντασης.

Αν δεν ελέγχεις τα συναισθήματα σου, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στη ζωή σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι λάθος ή πρέπει να αποφεύγονται. Ο θυμός και η λύπη είναι πολύτιμα συναισθήματα που πρέπει να γίνουν αισθητά για να επιτραπεί η σωστή αποσυμπίεση. Το πρόβλημα έρχεται όταν αρχίσετε να βασίζετε τις αποφάσεις σας στα δύσκολα συναισθήματα που βιώνετε.

Ή, ακόμα χειρότερα, βγάζεις οργή που τελειώνει με το να φωνάζεις σε κάποιον, να πετάς κάτι ή να χτυπάς με γροθιές σε έναν τοίχο. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ανθυγιεινές, καταχρηστικές και αυτοκαταστροφικές. Αλλά μπορούν να αποφευχθούν.

Εδώ είναι 6 τρικ για να ελέγχεις τα συναισθήματα σου σε κρίσιμες στιγμές.

1. Προσδιορίστε και αναγνωρίστε τα συναισθηματικά σας ερεθίσματα

Μια κακή συναισθηματική αντίδραση προκαλείται συχνά από μια «σκανδάλη». Η λέξη έναυσμα συχνά αποδυναμώνεται και θεωρείται αρνητικά χάρη στο σημερινό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Όμως, στον τομέα της ψυχικής υγείας, το έναυσμα είναι μια σημαντική λέξη.

Ουσιαστικά, ένα γεγονός πυροδοτεί μια αντίδραση. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε. Η κατανόηση των ερεθισμάτων σας είναι σημαντική για τη διαχείριση των συναισθημάτων και της ψυχικής σας κατάστασης.

Πώς αναγνωρίζετε μια «σκανδάλη»; Σκεφτείτε την τελευταία φορά που βιώσατε ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα. Τι πραγματικά προκάλεσε το συναίσθημα; Εκεί είναι το έναυσμά σας.

Μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη συζήτηση για ένα θέμα. Η εύρεση ενός νέου τρόπου για να κάνετε αυτές τις δύσκολες συνομιλίες θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το έναυσμα.

2. Θέστε όρια

Τα όρια είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την προστασία της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας. Ο σκοπός των ορίων είναι να περιορίσουν την έκθεσή σας σε πράγματα που μπορεί να σας προκαλέσουν ανεπιθύμητα συναισθήματα, να δημιουργήσετε άσχημες καταστάσεις ή να εκραγείτε με θυμό.

Σκεφτείτε τα ερεθίσματα σας. Είναι άνθρωποι; Καταστάσεις; Ορισμένα θέματα συζήτησης; Τι προκαλεί μια συναισθηματικά αντιδραστική απόκριση; Τώρα, σκεφτείτε πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτά τα ερεθίσματα.

Μπορείτε να αποφύγετε ορισμένες συζητήσεις; Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με κάποια άτομα ή να αποκόψετε από τη ζωή σας εκείνους που σας προκαλούν; Μπορείτε να αποφύγετε ή να αλλάξετε καταστάσεις που προκαλούν μόνο αρνητικά συναισθήματα;

Μερικές φορές ένα όριο είναι απλώς να μάθεις να απομακρύνεσαι από πράγματα που χειροτερεύουν τη ζωή και το μυαλό σου.

3. Χρησιμοποιήστε μια σύντομη τεχνική για να ηρεμήσετε

Υπάρχουν κάποιες παλιές συμβουλές: «Μετρώντας μέχρι το δέκα» ή «η βαθιά αναπνοή» μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα συναισθήματά σας. Αυτό γίνεται για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να ανακτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων σας εκείνη τη στιγμή, ώστε να μην κάνετε ή πείτε κάτι για το οποίο μετανιώνετε.

Και τα δύο αυτά πράγματα είναι στην πραγματικότητα μικρές τεχνικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό και τα συναισθήματά σας.

Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για τέσσερα δευτερόλεπτα, εκπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για τέσσερα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι.

Μετρήστε τα δευτερόλεπτα στο μυαλό σας και μείνετε συγκεντρωμένοι στο μέτρημα αντί σε αυτό που βιώνετε.

4. Αλλάξτε τις σκέψεις σας από αρνητικές σε θετικές

Υπάρχει μια κοινή συμβουλή για να επαναπροσδιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε θετικά. Ο τρόπος που το κάνετε αυτό είναι να προσπαθήσετε να δείτε το πρόβλημα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Ας πούμε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα σχέσεων. Μαλώνετε και δεν οδηγεί πουθενά. Οι δυο σας φαίνεται να κάνετε κύκλους.

Μπορείτε να το δείτε με έναν από τους δύο τρόπους: Είτε θα συνεχίσετε να τσακώνεστε μέχρι να χωρίσετε, είτε μπορεί να γίνει μία πρόκληση για τους δυο σας να το ξεπεράσετε.

Τα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις που μπορούν να βελτιώσουν ή να σπάσουν μια σχέση. Σίγουρα, οι δυο σας μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε μια λύση μόνοι σας. Ίσως χρειάζεστε ένα εξωτερικό, ουδέτερο μέρος για να μεσολαβήσει στην κατάσταση, ώστε να μπορέσετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα, να βρείτε μια λύση και να αναπτυχτείτε ως ζευγάρι.

5. Αποφύγετε να πάρετε αποφάσεις όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

Υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα, και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποφεύγετε να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις όταν βιώνετε αυτά τα συναισθήματα.

Είναι παράλογο να λέμε, «μην παίρνετε ποτέ αποφάσεις ενώ είστε συναισθηματικά φορτισμένοι», γιατί αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ωστόσο, μπορείτε να βουτήξετε στα συναισθήματά σας και να αναρωτηθείτε: «Αντιδρώ υπερβολικά;». Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν βρίσκεστε στο σωστό διανοητικό χώρο για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.

Ωστόσο, προσπαθήστε να αφήσετε κατά μέρος τη λήψη των αποφάσεών σας έως ότου το μυαλό σας είναι καθαρό και απαλλαγμένο από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αποφύγετε τη λήψη στιγμιαίων αποφάσεων που μπορεί να σας βλάψουν.

6. Εξασκήστε την ενσυναίσθηση και προσπαθήστε να καταλάβετε την οπτική του άλλου

Η ζωή είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν τόσες πολλές οδυνηρές περιστάσεις και καταστάσεις οπου όλοι πρέπει να πλοηγηθούμε. Και, δυστυχώς, δεν το χειριζόμαστε πάντα καλά. Ο φόβος, η λύπη και η απογοήτευση δεν είναι συναισθήματα που οι άνθρωποι θέλουν συνήθως.

Έτσι, αντί αυτού, αυτά τα συναισθήματα συχνά εμφανίζονται ως θυμός.

Η ατυχής παρενέργεια του θυμού, που είναι ένα τόσο συνηθισμένο συναίσθημα, είναι ότι προκαλεί αμυντικότητα και περισσότερο θυμό, που τροφοδοτεί περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, δημιουργεί θυμό και διαιωνίζεται.

Προσπαθήστε εδώ να εξασκήσετε την ενσυναίσθηση σας. Σκεφτείτε ότι το άτομο με το οποίο συνομιλείτε πιθανότατα έχει να κάνει με πολλά στη ζωή του, όπως εσείς, και μπορεί να το χειρίζεται καλά ή όχι. Κάνοντας αυτό σας επιτρέπει να δείξετε λίγη περισσότερη ευγένεια και υπομονή.

Η ενσυναίσθηση σάς επιτρέπει να αποκρούσετε τον θυμό τους ως έκφραση αυτού που συμβαίνει μέσα τους και όχι ως επίθεση εναντίον σας. Εξάλλου, συνήθως δεν βρίσκεις χαρούμενους, ειρηνικούς ανθρώπους να κολυμπούν στον θυμό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία τρικ για να καταλάβεις εάν είσαι στρεσαρισμένος: Εξηγεί η Μαρία Αρχοντάκη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =