αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως θα εστιάσεις σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις: Ξεκίνα κάνοντας στον εαυτό σου αυτές τις 4 ερωτήσεις

Πως θα εστιάσεις σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις: Ξεκίνα κάνοντας στον εαυτό σου αυτές τις 4 ερωτήσεις

«Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου».

«Αφήστε στην άκρη ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε».

Δύο εξαιρετικά σοφές και απλές αρχές. Θα ακούσεις να τις λένε πολύ από τους σημερινούς επιχειρηματικούς και πνευματικούς ηγέτες. Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες, λένε, και θα αρχίσετε να κερδίζετε. Αλλά αυτές οι δηλώσεις… σπάνια συνοδεύονται από ένα εγχειρίδιο οδηγιών.

Πως πρέπει να κινηθείς; Αφού απαντήσεις στο αν κάτι είναι στον έλεγχο σου, κάνε αυτές τις 4 ερωτήσεις στον εαυτό σου. Για να βγεις το μονοπάτι σου.

1. Υπάρχει εκεί μία ευκαιρία;

Ξεκινήστε απλά και ρωτήστε:

«Υπάρχει περίπτωση να το πετύχω αυτό;»
«Έχω ή μπορώ να βρω τους απαιτούμενους πόρους;»
«Βασίζεται η επιτυχία σε κάποιον άλλο, και αν ναι, μπορώ να τον επηρεάσω;»

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της General Electric, Jack Welch, έφτασε κάπως έτσι στην επιχειρηματική επιτυχία. Ο ίδιος πιστώνει αυτή την επιτυχία στο να βλέπει την αλήθεια σε όλες τις καταστάσεις. «Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα όπως είναι, όχι όπως ήταν ή όπως θα θέλατε να είναι», είπε ο Welch.

Μόλις κάνετε τις προφανείς ερωτήσεις για να εστιάσετε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε, βουτήξτε πιο βαθιά.

2. Το θέλω αρκετά;

Εάν η απάντηση είναι ”όχι”, μην χάνετε το χρόνο σας. Ο Tony Robbins διδάσκει ότι το 80% των επιτευγμάτων βασίζονται στην ψυχολογία (το «γιατί» μας), και μόνο το 20% είναι μηχανική (το «πώς»). Εάν μπορείτε να εμπνεύσετε τον εαυτό σας να ενεργήσει, το «πώς» θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά.

Όταν επίδοξοι επιχειρηματίες πάνε στην εκπομπή του, ο Gary Vaynerchuk λατρεύει να τους προκαλεί για την… πείνα τους: “Πόσο πολύ το θέλεις?” είναι συνήθως η πρώτη του ερώτηση, γιατί είναι κομβικό για μία πιθανή επιτυχία.

Εάν ”πεινάτε”, πηγαίνετε για κυνήγι. Αν όχι, κάντε κάτι άλλο.

3. Κοιτάω το αποτέλεσμα ή αγαπώ τη διαδικασία;

Η μία γυναίκα εστιάζει στο… πρώτο της εκατομμύριο, η άλλη κάνει 50 κλήσεις για πωλήσεις κάθε μέρα και να είναι παρούσα σε συζητήσεις.

Η πρώτη εστιάζει την προσοχή της σε ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα, η άλλη εστιάζει σε αυτό που μπορεί να ελέγξει: Στις πράξεις της. Ποιος τα καταφέρνει; (Ναι, αυτό το ερώτημα είναι ρητορικό).

Γιατί ο Νικ Σαμπάν θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές ποδοσφαίρου όλων των εποχών; Επειδή οδήγησε τις ομάδες του σε μια σειρά από νίκες εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά πώς τα κατάφερε; Αντί να ζητήσει από την ομάδα του να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα (νίκη), τους ζήτησε να επικεντρωθούν στη διαδικασία.

«Δεν μπορείτε να ανησυχείτε για τα τελικά αποτελέσματα», είπε ο Σαμπάν. «Έχει να κάνει με το τι ελέγχεις, κάθε λεπτό της κάθε μέρας».

Εστιάζετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε ή σε αυτά που δεν μπορείτε;

4. Ξοδεύω τον χρόνο μου εστιάζοντας σε αυτά που μπορώ να ελέγξω;

Κατ’ επέκταση, “Τι σκέφτομαι και για τι μιλάω τις περισσότερες φορές;”.

Ο θεαματική πτώση της Kodak ήταν αποτέλεσμα του ότι ξόδεψε το χρόνο της δουλεύοντας σε πράγματα που δεν ήταν υπό τον έλεγχό της: Υποστηρίζοντας μια ετοιμοθάνατη βιομηχανία φωτογραφιών με φιλμ και χαρτί. Η Kodak εφηύρε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή το 1975 και διεξήγαγε μια μελέτη τη δεκαετία του 1980 που έλεγε ότι η ψηφιακή μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσει το φιλμ – αλλά ότι είχαν μπροστά περίπου μια δεκαετία πριν συμβεί κάτι τέτοιο. Όντως επένδυσε στο digital, αλλά ως μέσο για να συνεχίσει να κάνει τους ανθρώπους να εκτυπώνουν φωτογραφίες—οι ψηφιακές τους φωτογραφικές μηχανές εξακολουθούσαν να απαιτούν φιλμ.

Η εταιρεία ξόδεψε το χρόνο της δουλεύοντας πάνω σε μια απαρχαιωμένη τεχνολογία- και κάπως έτσι «πέθανε» σαν εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =