αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 4 άτομα με τα οποία πρέπει να έρθεις σε επαφή αν απολυθείς

Τα 4 άτομα με τα οποία πρέπει να έρθεις σε επαφή αν απολυθείς

Μόλις απολύθηκες. Πιθανώς το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να φάτε και… να κουλουριαστείτε κάτω από μια κουβέρτα. Να μην δείτε κανέναν άλλο.

Αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Πάρτε μια ανάσα, μην βιάζεστε και πάρτε μερικές ημέρες χρόνο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα σας.

Όταν επανέλθει η καλή ψυχολογία όμως, είναι καιρός να αρχίσετε να το λέτε στους ανθρώπους. Το να κοινοποιήσετε την απόλυσή σας στο δίκτυό σας δεν είναι απλώς ένα σημαντικό βήμα για την εύρεση μιας νέας εργασίας—εξάλλου, οι συστάσεις ωφελούν πολύ περισσότερο από την ”ψυχρή αίτηση” για μία δουλειά. Μπορεί επίσης να είναι ενδυναμωτικό σε μια στιγμή που νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας και την καριέρα σας.

Εδώ είναι οι 4 τύποι ανθρώπων με τους οποίους πρέπει να «συνδεθείς» αν απολυθείς από την δουλειά σου. Για να βρεις την επόμενη μεγάλη ευκαιρία.

1. Πρώην αφεντικά με τα οποία έχετε καλές σχέσεις

Οι διευθυντές και οι leaders που σεβάστηκαν εσάς και τη δουλειά σας —ακόμα κι αν δεν συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά σας— γνωρίζουν την αξία και την εργασιακή σας ηθική καλύτερα από τα περισσότερα άτομα στο δίκτυό σας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορούν να εγγυηθούν για εσάς ως σύσταση, αλλά είναι επίσης πιο διατεθειμένοι να σας υποστηρίξουν για θέσεις εργασίας εντός της εταιρείας ή του δικτύου τους. (Και πιθανότατα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις αποφάσεις πρόσληψης από πρώην συναδέλφους)

Επίσης, ένα έμπειρο ή καλά συνδεδεμένο πρώην αφεντικό μπορεί να λειτουργήσει ως μέντορας εάν δυσκολεύεστε με τις αιτήσεις ή την προετοιμασία για συνεντεύξεις ή απλά χρειάζεστε κάποια καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

2. Πρώην συνάδελφοι με τους οποίους αλληλεπιδρούσατε περιστασιακά, αν όχι τακτικά

Η επανασύνδεση με προηγούμενους συναδέλφους σάς επιτρέπει να διευρύνετε το δίκτυό σας και να λαμβάνετε πληροφορίες από μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που σας γνωρίζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Δεν χρειάζεται να είστε… oi καλύτεροι φίλοι με έναν παλιό συνάδελφο για να τον προσεγγίσετε. Ακόμη και αυτός ο συνάδελφος με τον οποίο κουβέντιασες μερικές φορές στη δουλειά είναι πιθανότατα διαθέσιμος να βοηθήσει.

Οι παλιοί συνάδελφοι είναι ίσως οι ιδανικοί για να βρουν πραγματικά την επόμενη δουλειά σας: Είναι στον κλάδο σας (πιθανότατα), σας γνωρίζουν επαγγελματικά και μπορούν να εγγυηθούν για τη δουλειά σας—και είναι εύκολο να τους προσεγγίσετε. Σίγουρα πιο εύκολο απότο να κάνετε κρούση σε ένα πρώην αφεντικό.

3. Φίλοι ή μέλη της οικογένειας στον κλάδο ή την περιοχή ενδιαφέροντός σας

Οι φίλοι και η οικογένεια δεν είναι απλά εξαιρετικά συστήματα υποστήριξης όταν προκύψει μια απόλυση. Εάν εργάζονται στον κλάδο σας ή στην εταιρεία των ονείρων σας, είναι καλού για να σε συστήσουν ή απλώς να δώσουν κάποιες συμβουλές για το βιογραφικό ή τη συνοδευτική επιστολή σας.

Ωστόσο, ενώ ένας φίλος από το κολέγιο ή μια θεία μπορεί να μιλήσει για την ακεραιότητα και τα πάθη σας, δεν μπορεί να μιλήσει για την εμπειρία και τις δεξιότητές σας σε μία επαγγελματική επαφή, επομένως θα πρέπει να πάτε προετοιμασμένοι στη συζήτηση/ job interview με παραδείγματα της δουλειά σας και ένα ξεκάθαρο όραμα για τον επόμενο ρόλο σας.

4. Δες στο Linkedin

Το ιντερνετικό σας δίκτυο αποτελείται από τις διάφορες επαγγελματικές σας επαφές: Ατομα που γνωρίσατε σε συνέδρια ή εκδηλώσεις, παλιούς φίλους του γυμνασίου, φίλους φίλων, ανθρώπους της δουλειάς σας.

Αν και η επικοινωνία μεμονωμένα θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα, μία ανάρτηση σχετικά με την απόλυσή σας και το τι ελπίζετε να κάνετε στη συνέχεια είναι ένας εύκολος τρόπος να τραβήξετε την προσοχή τους, ειδικά αν δεν έχετε δει ο ένας τον άλλον εδώ και καιρό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας είναι updated πριν το κάνετε. Θυμήσου και το άρθρο: «Πως ένα status στο Linkedin, μου έφερε 20 job interviews σε 15 ημέρες»: Μια γυναίκα έκανε τη σωστή κίνηση, όταν απολύθηκε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − 2 =