αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλαπλασιάστηκαν οι μικροί οφειλέτες στην εφορία

Πολλαπλασιάστηκαν οι μικροί οφειλέτες στην εφορία

Ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η αύξηση των οφειλετών με μικρά χρέη στην εφορία. Μπορεί το ποσό που οφείλουν να μην ξεπερνά τα 335 εκατ. ευρώ, ωστόσο το πλήθος αυτών, δείχνει ότι στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους έως 500 ευρώ πως θα πληρώσουν τις υπόλοιπες αλλά ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις τους σε ρεύμα, πετρέλαιο ηλεκτρισμό αλλά και τις καθημερινές τους ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή οι οφειλέτες με χρέη έως 500 ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 39,9% σε σύγκριση με αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, οι ανωτέρω αποτελούν το 57,4% του συνόλου των οφειλετών του δημοσίου. Συγκεκριμένα μέσα σε ένα χρόνο οι μικρό-οφειλέτες του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 692.413, με αποτέλεσμα να αγγίζουν αθροιστικά τα 2.427.795 πρόσωπα.

Ωστόσο, από το Γραφείο Προϋπολογισμού συσχετίζουν την αύξηση των μικρών οφειλετών με την αλλαγή του χρόνου βεβαίωσης και πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το τρέχον έτος και επομένως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη διαταραχή της εποχικότητας που καταγράφεται στη μεταβολή του πλήθους των οφειλετών.

Παράλληλα, αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να προέρχεται από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,7 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 319 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών, οι οποίοι χρωστούν περί τα 90 δισ. ευρώ.

Στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά, αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Συνολικά πάντως τα νομικά πρόσωπα χρωστούν το 65,8 δισ. ευρώ του συνόλου των οφειλών.

Σημειώνεται ότι ποσοστό 23,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,1 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Κατά συνέπεια το “πραγματικό” ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή αυτό που μπορεί να εισπραχθεί ανέρχεται στα 86,5 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων από το Γραφείο Προϋπολογισμού προκύπτει ότι μόνο το 51,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους, που αντιστοιχεί σε 44,4 δισ. ευρώ, προέρχεται από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).

Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά διάφορες άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 27,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,1 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 20,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18 δισ. ευρώ.

Μάλιστα από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων από το Γραφείο, προκύπτει ότι 8,8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 9,5 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι προς είσπραξη είναι περίπου 26,1 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας το 23% του συνολικού ληξιπρόθεσμου το οποίο φθάνει στα 112,65 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =