αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλα τα επαγγέλματα

Πότε θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλα τα επαγγέλματα

Στο προθάλαμο της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους και όχι μόνο στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετς μπαίνει η οικονομία από την 1η Οκτωβρίου 2022. Και αυτό γιατί τότε ξεκινά η απογραφή και των υπολοίπων κλάδων (δηλαδή πλην των σούπερ μάρκετς και των τραπεζών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί) στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ. Η διαδικασία αυτή θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Αμέσως μετά και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας δηλαδή στις τέως ΔΕΚΟ, τις βιομηχανίες, τις ασφαλιστικές εταιρείες κλπ (και για όλους τους κλάδους).

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2022. Ο χρόνος της εφαρμογής, όμως, της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα εξαρτηθεί την πορεία της απογραφής, αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr.

Συνεπώς δεν είναι δεδομένο ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανίες, τέως ΔΕΚΟ και ασφαλιστικές θα εφαρμοσθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022, ενώ ακόμα και αν εφαρμοσθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022, θα πρέπει να δοθεί περίοδος προσαρμογής στις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, καθώς είναι πιο δύσκολη η εφαρμογή της, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.

Κατά τ΄άλλα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας, ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο, η τρίτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα αφορά τον κλάδο του τουρισμού, δηλαδή την εστίαση και τα καταλύματα. Όσον αφορά το χρονικό ορόσημό της εξακολουθεί να είναι η Άνοιξη του 2023, αφού βέβαια προηγηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας για τις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου.

Στο μεταξύ, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των σούπερ μάρκες και των τραπεζών, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα υπάρξουν έλεγχοι και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας :

– Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), στο Π.Σ. Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

– Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 , θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζόμενων (https://myErgani.gov.gr).

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ – μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την Κάρτα) είναι 94,74 %.

Ειδικότερα:

Την Ψηφιακή Κάρτα χρησιμοποιούν 111.220 εργαζόμενοι στους δύο κλάδους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 94,74 % του συνόλου των υπόχρεων εργαζόμενων οι οποίοι είναι 117.390 (121.313 απασχολούμενοι μείον 3.923 που κατέχουν θέσεις ευθύνης οι οποίοι εξαιρούνται από την Ψηφιακή Κάρτα).

Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ – μάρκετ είναι 95,93 % καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης). Σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100 %.

Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15 %. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100 %.

Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100 % οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας/ τηλεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ως προς τις λύσεις των αντίστοιχων συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ειδοποιεί ιδιαίτερα τις λίγες επιχειρήσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί, ότι από 1ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 2 =