αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε φράσεις τις οποίες χρησιμοποιούν όσοι… αλλοιώνουν την πραγματικότητα για να σε χειραγωγήσουν

Πέντε φράσεις τις οποίες χρησιμοποιούν όσοι… αλλοιώνουν την πραγματικότητα για να σε χειραγωγήσουν

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράφαμε για το Gaslighting. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

Αλλά πως μπορείς να καταλάβεις ότι ένα άτομο εφαρμόζει μια τέτοια τακτική; Εδώ είναι 5 συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν τέτοιοι χειραγωγοί.

«Απλά έκανα πλάκα»

Αυτή είναι μια κλασική φράση που χρησιμοποιούν, η οποία τους επιτρέπει να πουν οτιδήποτε βλάπτει σας. Μετά θα πουν ότι απλά… έκαναν πλάκα. Το κάνουν αυτό στρέφοντας την εστίαση σε εσάς. Είσαι αυτός που… δεν έχει χιούμορ. Θα πρέπει να «χαλαρώσεις» ή «να γίνειςπιο ανθεκτικός». Το χρησιμοποιούν από νωρίς για να δουν τι είδους συμπεριφορά θα ανεχθείτε.

«Είσαι παρανοϊκός/τρελός»

Συχνά οι άνθρωποι που κάνουν gaslighting, κάνουν κάτι που προσπαθούν να κρύψουν από τα θύματά τους. Το θύμα αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και το αντιμετωπίζει. Τότε ο άλλος τους κατηγορεί ότι είναι παρανοϊκοί ή τρελοί και έτσι το σκηνικό συνεχίζεται.

Αυτό που κάνει ο χειραγωγός είναι να απομακρύνει την προσοχή από τον εαυτό του και να σας κάνει να νιώθετε ότι εσείς είστε το πρόβλημα.

«Το κάνω για το καλό σου»

Πόσο μεγάλη κοροϊδία μπορεί είναι αυτή η φράση; Είναι μια δικαιολογία για αδικαιολόγητη συμπεριφορά. Στους χειραγωγούς αρέσει αυτή η φράση επειδή μπορούν να ελέγξουν πιο εύκολα το θύμα τους.

«Εσύ με ανάγκασες να το κάνω»

Τους αρέσει να κατηγορούν το θύμα για την καταχρηστική συμπεριφορά. Αυτό που λένε είναι ότι φταίει… το θύμα.

Έτσι παραιτούνται από κάθε ευθύνη για τις πράξεις τους και τα ρίχνουν όλα στο θύμα τους. Αυτή η φράση θα κάνει το θύμα να αλλάξει τη συμπεριφορά του, αν πιστέψει ότι είναι το πρόβλημα.

«Ποτέ δεν το ειπα αυτο»

Αυτή η φράση μπορεί να κολλήσει σε πολλά θέματα. Στην καθημερινότητα ή πιο σοβαρά. Η αμφισβήτηση της μνήμης σας και η αμφιβολία σας για όσα ακούσατε ή είπατε μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό και εκφοβιστικό.

Οι χειραγωγοί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι σταθεροί και νιώθουν σιγουριά για όσα λένε και κάνουν. Υπονομεύοντας αυτό το αίσθημα σταθερότητας, μπορούν να τους ελέγχουν και να τους χειρίζονται ευκολότερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × one =