αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να ξανά πάρεις την ζωή σου στα χέρια σου (και να σταματήσεις να γίνεσαι… χαλί για τους άλλους)

Πέντε τρόποι για να ξανά πάρεις την ζωή σου στα χέρια σου (και να σταματήσεις να γίνεσαι… χαλί για τους άλλους)

Θέλεις πάντα να ευχαριστείς τους άλλους; Δεν είναι κανό να θέλουμε να βοηθάμε τους άλλους. Αλλά όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο άρθρο μας, αυτό κρύβει μία παγίδα: Να καταλήξουμε να γίνουμε… χαλί για να μας πατούν οι άλλοι. Να ζούμε σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και standards. Και κάπως έτσι να ζούμε μία ζωή που δεν μας αρέσει.

Η ζωή σου ανήκει σε σένα και δεν θα πρέπει να ζεις μόνο για χάρη των άλλων. Πώς μπορείς να σπάσεις αυτή τη σπείρα; Εδώ είναι 5 τρόποι για να ανακτήσετε τη ζωή σας και να σταματήσετε να ευχαριστείτε μόνο τους άλλους.

Μην αφήνετε τον φόβο να σας ελέγχει

Εάν είστε ζείτε για να ευχαριστείτε μόνο τους άλλους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί όταν σταματήσετε να κάνετε τα πάντα για να ευχαριστήσετε τους άλλους. Μπορεί να φοβάστε ότι όλοι θα στραφούν εναντίον σας, ότι κανείς δεν θα θέλει να είναι φίλος σας ή ότι οι άνθρωποι θα σας μισήσουν επειδή βάζετε τον εαυτό σας πρώτο. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα από την απόφαση να ευχαριστήσεις λιγότερο τους άλλους δεν είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζεις. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι θα ενοχληθούν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βρεθούν εναντίον σας.

Σκεφτείτε τι αξίζει τον χρόνο σας

Σκεφτείτε τα πράγματα που κάνετε για να ευχαριστήσετε τους άλλους. Αξίζουν τον χρόνο σας; Με ποιους τρόπους ανταμείβεστε δίκαια για αυτό; Έτσι θέλετε να περνάτε τις μέρες σας; Τι άλλο θα θέλατε να κάνετε για να είστε πιο ευτυχισμένοι; Το άτομο/α που βοηθάτε εκτιμούν τον χρόνο σας; Σκεφτείτε όλα αυτά τα πράγματα. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο όγκος της προσπάθειας που καταβάλλετε για τους άλλους δεν αξίζει να ξοδευτεί με αυτόν τον τρόπο.

Κάντε μία παύση όταν αρχίσετε να νιώθετε την τάση να ευχαριστείτε τους άλλους

Παρατάτε κάτι για να ευχαριστήσετε άλλους ανθρώπους; Σταμάτα εκεί! Απλά σταματήστε για ένα δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να βοηθήσετε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μόνο μεταξύ 50 και 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου για να μετατοπίσει την εστίασή του από την αρχική αντίδραση σε σημαντικές πληροφορίες. Η παύση και η εστίαση για μια στιγμή θα μειώσει την εξωτερική απόσπαση της προσοχής και θα σας επιτρέψει να αφήσετε στην άκρη τα λόγια των άλλων όταν παίρνετε αποφάσεις.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστεί να κάνετε μια επιλογή που θα μπορούσε να σας φορτώσει με μια νέα υποχρέωση, κάντε μια παύση. Η σύντομη σιωπή είναι το μόνο που χρειάζεστε για να εστιάσετε σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Βρείτε δύναμη στο να πείτε «όχι».

Το να πεις «όχι» μπορεί να φαίνεται τρομακτικό. Αλλά το να είσαι διαρκώς yes-man είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις τον έλεγχο της ζωής σου. Όταν άλλοι άνθρωποι καταλαμβάνουν όλο τον χώρο σας, θα πρέπει να το λάβετε ως κόκκινη σημαία.

Τα «όχι» είναι εξάλλου απαραίτητα στη ζωή μας. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Σταμάτα να ζητάς συγγνώμη

Θα μπορούσε να είναι συνέχεια του παραπάνω point. Το να ζητάς συγγνώμη που πρέπει να πεις «όχι» δεν έχει νόημα. Δεν έχεις κάνει τίποτα κακό. Η συγγνώμη σας θα δείξει στο άλλο άτομο ότι πρέπει… να επανορθώσετε. Ζητήστε συγγνώμη μόνο όταν φταίτε εσείς και όχι για να αποφύγετε την ενόχληση κάποιου.

Και μην το παρακάνετε με τις δικαιολογίες. Το να χρησιμοποιείς δικαιολογίες για να εξηγήσεις τον εαυτό σου, δίνει στους άλλους περισσότερες ευκαιρίες να σε βγάλουν εκτός δρόμου. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να δικαιολογήσετε τις αποφάσεις σας. Αλλά μόνο μια ειλικρινής και αληθινή εξήγηση αρκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 5 =