αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να κρατάς σε φόρμα το μυαλό σου

Πέντε τρόποι για να κρατάς σε φόρμα το μυαλό σου

Η νευροπλαστικότητα αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί, ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Εφαρμόζοντας συνήθειες και πρακτικές που προάγουν την επανασύνδεση του εγκεφάλου, μπορούμε να μεταμορφώσουμε το μυαλό μας με ισχυρούς τρόπους.

Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να τροποποιεί τις νευρικές συνδέσεις και να αναδιοργανώνεται σε όλη τη ζωή. Η παλιά πεποίθηση ότι «κρατάμε» τον εγκέφαλο που γεννιόμαστε έχει διαψευσθεί. Λόγω της νευροπλαστικότητας, ο εγκέφαλός μας μπορεί να συνεχίσει να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις, να εξελίσσεται.

Εδώ είναι 5 για να κρατά σε φόρμα το μυαλό σου.

1. Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου μέσω της άσκησης

Η αερόβια άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση βασικών ορμονών και νευροδιαβιβαστών που βοηθούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Η άθληση σηματοδοτεί την ανάπτυξη νέων νευρώνων και ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ τους. Κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία ή ακόμα και περπάτημα με γρήγορο ρυθμό. Η τακτική άσκηση επανασυνδέει τον εγκέφαλο με θετικούς τρόπους, μειώνει το στρες και δίνει ενέργεια!

2. Επέκταση των νευρωνικών δικτύων μέσω της μάθησης

Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων δημιουργεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι δενδρίτες, που μοιάζουν με βραχίονα στους νευρώνες που λαμβάνουν σήματα, γίνονται πιο παχύρρευστοι και ισχυρότεροι με κάθε νέα νευρική σύνδεση. Η μάθηση ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Αναζητήστε ενεργά ευκαιρίες μάθησης. Διαβάστε βιβλία για νέα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Αποκτήστε ένα νέο χόμπι που γυμνάζει το μυαλό σας. Μάθετε να μιλάτε μια ξένη γλώσσα.


3. Η δύναμη της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης

Η κοινωνική αλληλεπίδραση διαμορφώνει βαθιά τη νευρολογία μας. Η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο προκαλεί την απελευθέρωση «ορμονών αγάπης» που διευκολύνουν τις συνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων και την ανάπτυξη σε βασικές περιοχές. Η επικοινωνία με άλλους χτίζει επίσης γνωστικές δεξιότητες και νευρωνικά δίκτυα αφιερωμένα σε κοινωνικές ικανότητες όπως η ενσυναίσθηση. Κάντε τις ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις προτεραιότητα. Κάντε τακτικές συνομιλίες μέσω βίντεο με φίλους που είναι μακριά. Γνωρίστε νέα άτομα μπαίνοντας σε μια κοινότητα ή παρακολουθώντας ένα εξειδικευμένο μάθημα. Αλληλεπιδράστε με τους συναδέλφους πιο βαθιά – ρωτήστε για τα χόμπι ή τις οικογένειές τους. Οι κοινωνικοί στερεοί δεσμοί ανακουφίζουν επίσης από το άγχος!

4. Υπνος

Ο ύπνος διευκολύνει τις νευροπλαστικές διεργασίες που ενισχύουν τη μάθηση και καθιστούν δυνατή τη γνώση. Χωρίς επαρκή ανάπαυση, οι συνδέσεις των νευρώνων εξασθενούν. Ο ύπνος 7-8 ωρών επιτρέπει την κρίσιμη εδραίωση της μνήμης και τη νευρική αναγέννηση. Αναβαθμίστε τον ύπνο σας αποφεύγοντας τα ηλεκτρονικά γκάτζετ πριν τον ύπνο, εξαλείφοντας τα φώτα του περιβάλλοντος και υιοθετώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Η εφαρμογή υγιεινών συνηθειών ύπνου επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα της εγρήγορσης να στερεοποιήσουν καλύτερα τις συνδέσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5. Ταΐστε… τον εγκέφαλό σας

Η κατανάλωση ωμέγα-3, αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β και πρωτεϊνών ενώ περιορίζετε τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη παρέχει θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της νευροπλαστικότητας. Τροφές όπως τα ψάρια, τα μούρα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή – πλούσια σε τροφές για τον εγκέφαλο και υγιή λίπη με ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα. Η σωστή τροφή δίνει στον εγκέφαλο τις ενώσεις που απαιτούνται για την βέλτιστη επανασύνδεση των συνδέσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 5 =