αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να γίνεσαι πιο σοφός κάθε ημέρα

Πέντε τρόποι για να γίνεσαι πιο σοφός κάθε ημέρα

Μάλλον θέλετε να γίνεστε εξυπνότεροι κάθε ημέρα. Αν και δεν ξέρετε ακριβώς τον τρόπο.

Ξέρετε ότι δεν πρόκειται για μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά για μια συνεχή διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης.

Πρακτικά, πως μπορείς να το κάνεις; Συνέχισε παρακάτω. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 τρόπους για να γίνεσαι πιο σοφός κάθε ημέρα.

1) Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σκεφτόμαστε μαζί με τις λέξεις «σοφία» και «ευφυΐα» είναι τα βιβλία.

Και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό! Τα βιβλία είναι μια εξαιρετική αποθήκη γνώσης, που μπορεί να σας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, στις σκέψεις κάποιου άλλου και όχι μόνο.

Αλλά φυσικά, ζούμε στην ψηφιακή εποχή και τα βιβλία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις σοφία αυτές τις μέρες.

Μπορείτε επίσης να «διαβάζετε» ηχητικά βιβλία, podcast, βίντεο (ειδικά εκπαιδευτικά όπως τα TED Talks), καθώς και κείμενο σε ψηφιακή μορφή, όπως blogs ή ακόμη και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάντε το αυτό μια καθημερινή συνήθεια και διαβάστε λίγο κάθε μέρα — ακόμα κι αν είναι μόνο λίγες σελίδες ή ακόμα και μερικέςς παράγραφοι.

2) Αφήστε το άσκοπο scrollάρισμα και δείτε ουσιαστικό περιεχόμενο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστικά. Τα στελέχη του FB και του Instagram σίγουρα ξέρουν τι κάνουν!

Σίγουρα έχει τύχει να ανοίξεις μια από τις εφαρμογές, και 2 ώρες αργότερα απορείς… πως έφυγε όλος αυτός ο χρόνος.

Κάνε unfollow κάθε λογαριασμό που δεν προσθέτει κάτι στη ζωή σου. Κράτα accounts που δίνουν συμβουλές, έμπνευση ή νέες οπτικές για θέματα που σε ενδιαφέρουν πραγματικά.

Φυσικά, πρέπει να χαλαρώνουμε και λίγο, γι’ αυτό κράτα μερικούς λογαριασμούς που δεν σε κάνουν απαραίτητα πιο «έξυπνο», αλλά σε ψυχαγωγούν.  Γιατί στο τέλος της ημέρας, είναι πολύ δύσκολο να εργαστείς για την αυτο-ανάπτυξή σου, αν είσαι «στο κόκκινο» όλη την ώρα!

Ετσι θα μετατρέψεις τα social media σε μια εξαιρετική συνήθεια για να γίνεσαι λίγο πιο σοφός κάθε μέρα.

3) Μείνετε περίεργοι και κάντε ερωτήσεις

Οι πετυχημένοι άνθρωποι έχουν συνήθως περιέργεια για ο,τι συμβαίνει γύρω τους.

Αυτή είναι μια καλή συνήθεια για να γίνεσαι λίγο πιο σοφός κάθε μέρα.

Δεν είναι τόσο συγκεκριμένο όσο τα παραπάνω, με την έννοια ότι δεν είναι μια ενέργεια που μπορείτε να κάνετε όπως το να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο ή να ανοίξετε μια εφαρμογή.

Αντίθετα, είναι μια στάση που μπορείτε να έχετε μαζί σας όλη την ημέρα σας και σε ό,τι κάνετε σε αυτήν.

4) Πέρνα χρόνο μόνος

Εδώ είναι μια συνήθεια για να αποκτήσετε σοφία που πιθανότατα δεν είχατε σκεφτεί: Πέρνα λίγο χρόνο μόνος, απλά για να σκεφτείς.

Δεν χρειάζεται να στριμώξετε τον εγκέφαλό σας σε περίπλοκα θέματα… όπως τα μαθηματικά ή η φυσική. Απλά αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται, να αναλύει και να ταξινομεί όλες τις πληροφορίες που προσπαθείτε τόσο σκληρά να απορροφήσετε.

Σε παλαιότερο άρθρο μας, γράφαμε για την περίεργη συνήθεια του Bill Gates:  O διάσημος δισεκατομμυριούχος περνά μια ή δύο εβδομάδες τον χρόνο, μόνος μέσα σε μια καλύβα στο δάσος. Μια τέτοια εβδομάδα την ονομάζει «Think Week».

Ο Gates φτάνει με ελικόπτερο ή υδροπλάνο στην απομονωμένη καλύβα. Περνά τις ώρες του εκεί, διαβάζοντας μηνύματα από εργαζομένους της Microsoft, τα οποία αφορούν νέες καινοτομίες ή πιθανές επενδύσεις. Το κάνει μάλιστα τόσο έντονα, που φτάνει να διαβάζει ως και 18 ώρες την ημέρα.

Αυτή είναι μια σπουδαία τακτική του Bill Gates. H δουλειά που έκανε κατά τις solo εβδομάδες στο παρελθόν, οδήγησαν την Microsoft στο να δημιουργήσει τον Internet Explorer το 1995. Και άλλα διάσημα projects που είδαμε ανά τα χρόνια. Οι «Think Weeks» του Gates ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80. Αρχικά, πήγαινε στο σπίτι της γιαγιάς του. Καθώς όμως ο Gates εξέλισσε αυτή την τακτική, δεν άφηνε κανέναν να μπαίνει στην καλύβα που βρισκόταν, για μια ολόκληρη εβδομάδα.

5) Κάντε ουσιαστικές συζητήσεις

Είχατε ποτέ μια συζήτηση που σας έκανε να βρείτε έμπνευση και να βάλετε νέα challenges στον εαυτό σας; Αυτές είναι οι συζητήσεις που μπορούν πραγματικά να σας πάνε ένα σκαλί παραπάνω.

Δεν θα μετατραπεί κάθε συνομιλία σε μία από αυτές — για κάθε 20 συνομιλίες που έχεις, ίσως 2 ή 3 από αυτές να μπαίνουν σε αυτήν την κατηγορία.

Αλλά θα πρέπει να είστε πάντα ανοιχτοί στο να συμβεί αυτό, γιατί ποτέ δεν ξέρετε ποια θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ουσιαστική αλληλεπίδραση. Ακόμα και στα social media ή στην ουρά για την τράπεζα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 8 =