αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν είναι δική μου δουλειά»: 5 πράγματα που δεν λένε οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη στο γραφείο

«Δεν είναι δική μου δουλειά»: 5 πράγματα που δεν λένε οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη στο γραφείο

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Ευτυχώς, όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) διαθέτουν μια υπερδύναμη: Την ικανότητα να πλοηγούνται ακόμη και στις πιο απογοητευτικές εργασιακές καταστάσεις με ψυχραιμία και διακριτικότητα.

Δεν πρόκειται για την καταστολή των γνήσιων συναισθημάτων. Αντίθετα, πρόκειται για την εύρεση εποικοδομητικών τρόπων έκφρασης, διατηρώντας παράλληλα τον επαγγελματισμό και τον σεβασμό.

Εδώ είναι 5 πράγματα που δεν λένε οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη στο γραφείο.

1) «Δεν είναι δική μου δουλειά»

Φανταστείτε αυτό: Πλησιάζει μια στενή προθεσμία και ένας συνάδελφος ζητά απεγνωσμένα βοήθεια για μια εργασία λίγο έξω από το συνηθισμένο σας πεδίο.

Η απότομη απάντηση «αυτή δεν είναι δουλειά μου» σηματοδοτεί άκαμπτα όρια και την απροθυμία να είσαι ομαδικός παίκτης.

Τα συναισθηματικά έξυπνα άτομα καταλαβαίνουν την αξία της συνεργασίας και βοηθούν τους άλλους. Γνωρίζουν τη σημασία της συνεργασίας για να ολοκληρωθεί η δουλειά.

Έτσι, αντί να διώξουν τους συναδέλφους τους, μπορεί να πουν: «Είμαι πηγμένος αυτή τη στιγμή, αλλά τι θα έλεγες να βρούμε μαζί μια λύση; Ίσως μπορώ να κάνω κομμάτι της δουλειάς ή θα μπορούσε κάποιος άλλος στην ομάδα να παρέμβει;».

2) «Δεν είναι δίκαιο!»

Η ζωή, και ο εργασιακός χώρος, δεν είναι πάντα δίκαιος. Η γκρίνια για τις αντιληπτές αδικίες μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ανώριμοι και εστιασμένοι στην αρνητικότητα. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι μερικές φορές, τα πράγματα απλά δεν πάνε όπως πρέπει.

Ωστόσο, δεν θα τους πιάσετε να χτυπούν τα πόδια τους… και να κλαίνε για την αδικία όλων αυτών.

Αντίθετα, εστιάζουν σε αυτό που μπορούν να ελέγξουν. Παίρνουν μια βαθιά ανάσα για να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και μετά προχωρούν.

3) «Κάνεις λάθος»

Το να πεις ωμά σε κάποιον ότι κάνει λάθος μπορεί να πυροδοτήσει την άμυνα και να κλείσει τις παραγωγικές συζητήσεις. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις όπου το να πεις μια τόσο χονδροειδή και αρνητική φράση λειτουργεί καλά.

Έτσι, ακόμα κι αν διαφωνούν πολύ κατηγορηματικά, τα συναισθηματικά έξυπνα άτομα αμβλύνουν το χτύπημα και δίνουν συνέχεια εξηγώντας γιατί διαφωνούν με το άτομο και ποια είναι η εναλλακτική τους.

4) «Αυτή είναι μια ηλίθια ιδέα»

Η άμεση προσβολή της ιδέας κάποιου είναι μια συνταγή για πληγωμένα συναισθήματα και πνιγμένη δημιουργικότητα.

Έτσι, είτε πιστεύετε ότι κάτι είναι καλή ιδέα είτε όχι, βρείτε τρόπους να προσφέρετε εποικοδομητική κριτική χωρίς να δημιουργείτε διαμάχες.

Δοκιμάστε ένα ‘feedback sandwich’ (όπου μετριάζετε τα αρνητικά σχόλια με κάτι θετικό).

5) «Κάνε το μόνος σου»

Μπορεί να είσαι έτοιμος να πεις κάτι τέτοιο, όταν είσαι βουτηγμένος στη δουλειά.

Ωστόσο, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι εκτιμούν την ομαδική εργασία και την καθοδήγηση και αναγνωρίζουν ότι όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια μερικές φορές.

Γνωρίζουν ότι υπήρχαν πολλές φορες στο παρελθόν όπου χρειάζονταν βοήθεια και τους δόθηκε ο χρόνος και η υπομονή των άλλων και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να προσφέρετε μια πλήρη λύση, δοκιμάστε: «Δεν είμαι ο καλύτερος πόρος για αυτό, αλλά ίσως ο/η [το όνομα του ατόμου] θα μπορούσε να βοηθήσει. Θες να σε παραπέμψω εκεί;»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + eighteen =