αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ για να κάνεις μία δουλειά όταν βαριέσαι

Πέντε τρικ για να κάνεις μία δουλειά όταν βαριέσαι

Κάθε επαγγελματίας περιστασιακά σέρνει τα πόδια του σε ορισμένα έργα. Είναι εύκολο να αναβάλλετε κουραστικές εργασίες, όπως η υποβολή αναφορών εξόδων ή συναισθηματικά κουραστικές, όπως η σύνταξη μιας αρνητικής αξιολόγησης απόδοσης εργαζομένων. Πράγματι, η έρευνα έχει δείξει ότι η αναβλητικότητα – αντί να είναι μια ηθική αποτυχία ή σημάδι τεμπελιάς – είναι στην πραγματικότητα μια υποσυνείδητη στρατηγική για την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων.

Τι μπορείς να κάνεις; Το Harvard Business Review παραθέτει 5 τρικ για να κάνεις μία δουλειά όταν βαριέσαι.

Ξεκαθαρίστε το όραμα.
Ειδικά εάν ένα συγκεκριμένο έργο σας έχει παραδοθεί από έναν διευθυντή ή συνάδελφο, μπορεί να είναι ασαφές τι πραγματικά αναζητούν. Θέλουν μια βαθιά ανάλυση… 20 σελίδων ή περίληψη μιας σελίδας; Μια ανάλυση που μπορείτε να παρουσιάσετε στο διοικητικό συμβούλιο ή η γρήγορη γνώμη σας; Μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε καν ότι δεν είμαστε ξεκάθαροι ως προς το πεδίο εφαρμογής, επομένως είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στις πρώτες αρχές. Τι ακριβώς σας ζητούν να κάνετε; Ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα και πόσο χρόνο υπολογίζετε ότι θα διαρκέσει; Η διευκρίνιση της πρόθεσης μπορεί συχνά να μας βοηθήσει να ξεκολλήσουμε.

Προσδιορίστε συγκεκριμένα βήματα.
Ακόμη και όταν είστε ξεκάθαροι με το όραμα – ή αν επιδιώκετε το δικό σας – μπορεί να μην είναι αυτονόητο πώς θα φτάσετε στον επιθυμητό προορισμό σας. Ειδικά αν δουλέψετε πάνω σε κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ πριν (όπως η κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος), μπορεί να έχετε μια λίστα υποχρεώσεων γεμάτη πιθανές δραστηριότητες, αλλά να αισθάνεστε αβέβαιοι για το ποιες είναι οι πιο κρίσιμες ή με ποια σειρά να τις κάνετε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να μιλήσετε με συναδέλφους που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσλάβετε έναν σύμβουλο με σχετική τεχνογνωσία ή να μελετήσετε προσεκτικά και να αναθεωρήσετε τι έχουν κάνει στο παρελθόν άλλοι στον τομέα σας. Δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίσετε ακριβώς τις κινήσεις τους – οι καινοτομίες σας μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές – αλλά η επίγνωση των βέλτιστων (και χειρότερων) πρακτικών του παρελθόντος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα αρχικό σχέδιο και να κάνετε συνειδητές επιλογές για το πού θέλετε να παρεκκλίνει.

Λάβετε (έστω μικρή) δράση.
Τα διφορούμενα έργα – επειδή είναι ασαφή – συχνά φαίνονται τεράστια, επομένως είναι λογικό να σπρώχνονται συχνά… για αργότερα. Όμως, όπως σημείωσε ο καθηγητής του Στάνφορντ, BJ Fogg, η λήψη έστω και μιας μικρής ενέργειας δημιουργεί θετική ώθηση που διευκολύνει την ολοκλήρωση του πλήρους έργου. Ο εντοπισμός μιας εργασίας που μπορείτε να ολοκληρώσετε, ακόμα κι αν δεν είναι η πιο στρατηγική (όπως η αποστολή ενός email ή η επιδιόρθωση της διάταξης σε μια σελίδα παρουσίασης), μπορεί να διαταράξει… την αδράνειά σας και να κάνει ευκολότερο να επιστρέψετε στην εργασία στο μέλλον.

Δημιουργία συναρτήσεων εξαναγκασμού.
Αν καθυστερήσατε, είναι πιθανώς σαφές ότι η δύναμη της θέλησης από μόνη της δεν θα σας αρκεί για να σας παρακινήσει («Σίγουρα θα το κάνω αυτή την Πέμπτη»). Αντ ‘αυτού, δημιουργήστε “λειτουργίες εξαναγκασμού” για τον εαυτό σας για να διασφαλίσετε τη συμμόρφωσή σας. Ακριβώς όπως η πρόσληψη ενός προσωπικού γυμναστή σχεδόν εγγυάται καλύτερη συμμόρφωση με την άσκηση (έχετε ήδη πληρώσει για τη συνεδρία και θα ήταν αγένεια να τον παρατήσετε στο γυμναστήριο), μπορείτε να δημιουργήσετε μηχανισμούς λογοδοσίας για τον εαυτό σας, όπως να προγραμματίσετε έναν εβδομαδιαίο έλεγχο- επικοινωνήστε με τον διευθυντή σας ή έναν αξιόπιστο συνάδελφο.

Περιορίστε τους περισπασμούς.
Ως άνθρωποι, το μυαλό μας είναι συνδεδεμένο να αναζητά δόσεις ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να έρθει μέσω της ανάγνωσης και της απάντησης σε μηνύματα που έρχονται στα εισερχόμενά μας και της περιήγησης στις νέες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό είναι πραγματικά παραγωγικό, ωστόσο είναι… διαβολικά δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να αντισταθούμε. Ακόμα κι αν έχετε κάνει τα παραπάνω βήματα για να διευκολύνετε την εργασία σας σε ένα συγκεκριμένο έργο, εξακολουθείτε να είναι εύκολο να παρασυρθείτε, επομένως είναι σημαντικό να περιορίσετε προληπτικά τους περισπασμούς που αντιμετωπίζετε. Διαφορετικά, θα μπείτε πάντα στον πειρασμό να επιλέξετε τη γρήγορη επιτυχία της διαγραφής μιας μικρής υποχρέωσης, αντί να βουτήξετε σε εργασίες που έχουν νόημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =