αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κάνει τον «παντογνώστη» ενώ δεν ξέρει τίποτα

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κάνει τον «παντογνώστη» ενώ δεν ξέρει τίποτα

Το συναντάμε συχνά και στην Ελλάδα: Όλοι έχουν άποψη… για όλα. Είναι παντογνώστες. Αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τίποτα.

Υπερεκτιμούν κατά πολύ τη νοημοσύνη τους και δεν μπορούν να παραδεχτούν τα όρια της γνώσης τους.

Πως θα καταλάβεις ένα τέτοιο άτομο; Εδώ είναι 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κάνει τον «παντογνώστη» ενώ δεν ξέρει τίποτα.

1) Τους αρέσει να επισημαίνουν κάθε λάθος

Έχετε μιλήσει ποτέ με εκείνους τους ανθρώπους στο Διαδίκτυο που επισημαίνουν κάθε γραμματικό λάθος και πιστεύουν ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υπονομεύσουν τα επιχειρήματά σας;

Είναι έτοιμοι να σε διορθώσουν για το κάθε τι.

Ένας άνθρωπος που «τα ξέρει όλα» είναι ακριβώς έτσι. Δείχνουν με το δάχτυλό τους προς κάθε λάθος που συναντούν, νιώθοντας μεγάλη χαρά όταν κάνουν τους άλλους να αισθάνονται ανόητοι.

2) Βάζουν στην άκρη τις αντίθετες απόψεις σαν να μην έχουν σημασία

Η αλήθεια τους… είναι η μόνη αλήθεια που μετράει.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν την ταπεινότητα να παραδεχτούν ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Λειτουργούν με βάση την δική τους οπτική και με βάση βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεων –ακόμα και παραληρηματικών–, πιστεύοντας ότι αυτό τους δίνει τον έλεγχο.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντίθετες απόψεις απλά δεν έχουν θέση στον κόσμο τους. Είτε τις απομακρύνουν σαν ενοχλητική μύγα είτε σας μειώνουν επειδή σκέφτεστε διαφορετικά. Σε μια συζήτηση, δεν σας βλέπουν ως ίσο. Αντίθετα, σκέφτονται όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να σας «διαφωτίσουν» ή να σας «εκπαιδεύσουν», για να πάτε στη δική τους πλευρά της αφήγησης.

3) Αντιδρούν στην έλλειψη γνώσης με σοκ ή περιφρόνηση

«Τι, δεν έχεις διαβάσει το Χ βιβλίο; Αστειεύεσαι;”

«Η πραγματικότητα είναι αυτή. Όλοι το ξέρουν αυτό.”

«Η Χ πόλη είναι η πρωτεύουσα του Χ κράτους. Δεν γίνεται να μην το ξέρεις»

Όταν δεν ξέρετε κάτι, είτε σοκάρονται εντελώς επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν το γεγονός ότι το υπόβαθρο του καθενός διαφέρει, είτε το χρησιμοποιούν ως ευκαιρία να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

4) Δεν ζητούν συμβουλές – ακόμα κι αν τις χρειάζονται

Ενας που «τα ξέρει όλα» διστάζει πάντα να ζητήσει συμβουλές επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις υποθέσεις του για το ποιος είναι ως άτομο.

«Μπορώ να το κάνω μόνος μου», σκέφτεται.

«Δεν χρειάζομαι κανέναν».

«Υποτίθεται ότι είναι δική μου απόφαση και μόνο δική μου».

Αλλά το να συμβουλευτείτε τους άλλους πριν πάρετε μια απόφαση είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το να είμαστε ανοιχτοί στην καθοδήγηση προσθέτει στη σκέψη μας, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε μία γνωστική προκατάληψη και την εσφαλμένη λογική.

5) Τσακώνονται με όλους

Όσοι γνωρίζουν τα πάντα… τείνουν να είναι μάστερ στους τσακωμούς.

Θυμάσαι εκείνο τον συμμαθητή που του άρεσε να μαλώνει; Όλοι είχαμε έναν τέτιο. Ειδικά όταν όλη η τάξη ήταν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης και της δασκάλας. Ενώ ένιωθε σαν να μιλούσε σε μια ομάδα παιδιών των οποίων η σκέψη απλά δεν ήταν τόσο αναπτυγμένη όσο η δική του, όλοι συμφωνούσαμε ότι έφταιγε πρωτίστως η άκαμπτη νοοτροπία του.

Διάλεγε μια πλευρά και πάλευε για αυτήν με όλη του τη δύναμη, ακόμα κι αν συνειδητοποιούσε ότι δεν είχε δίκιο στα μισά του δρόμου. Δεν υπάρχει γυρισμός μετά! Έπρεπε… να κερδίσει οπωσδήποτε.

Αλλά η αληθινή σοφία είναι να παραδεχτείς ένα λάθος και να εξηγήσεις τη διαδικασία σκέψης σου, όχι να κερδίσεις κάποια θεωρητική μάχη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + nineteen =