αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσεις να ανησυχείς (δεν θα έχουν καμία αξία σε 1 χρόνο από σήμερα)

Πέντε πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσεις να ανησυχείς (δεν θα έχουν καμία αξία σε 1 χρόνο από σήμερα)

Κάντε ένα πείραμα: Ξεκινήστε να γράφετε τις σκέψεις σας σε ένα σημειωματάριο. Τις ανησυχίες που έχετε μέσα στο μυαλό σας.

Fast forward στο μέλλον: Αν ξανά διαβάσεις τις σημειώσεις σου 1 χρόνο από σήμερα ή ακόμα πιο μετά, θα διαπιστώσεις ότι τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία αγχωνόσουν κάποτε, δεν έχουν καμία αξία.

Ναι, τη στιγμή που τα έγραψες, φαίνονταν απολύτως σημαντικά. Βάραιναν τόσο πολύ το μυαλό σου που άξιζαν να χωρέσουν στο σημειωματάριο σου.

Αλλά εδώ είναι το point: Πολλά από τα πράγματα για τα οποία αγχωνόμαστε σήμερα, δεν έχουν καμία σημασία μακροπρόθεσμα. Εδώ είναι 5 από αυτά. Μην σπαταλάς λοιπόν τον χρόνο σου εκεί.

1) Λάθη του παρελθόντος και ντροπιαστικές καταστάσεις

Λάθη και αμηχανίες. Ίσως χάλασες μια παρουσίαση στη δουλειά. Ίσως δεν πήγε καλά η job interview που τόσο περίμενες. Ίσως δεν τα πήγες καλά σε εκείνο το ραντεβού με το κορίτσι/ αγόρι που σου άρεσε.

Κάπου εκεί εμφανίζεται το οξύ αίσθημα απογοήτευσης και ντροπής. Αλλά θα περάσει.

Σε 1 χρόνο από τώρα απλά θα γελάτε – θα γίνει απλά μια ανάμνηση που θα αγαπάτε να μοιράζεστε με άλλους και να συζητάτε σε έναν χαλαρό καφέ.

2) Να κάνεις τα πράγματα τέλεια

Έχουμε ξανά μιλήσει για το πρόβλημα… της τελειομανίας. Δεν λέμε ότι πρέπει να κάνετε μέτρια δουλειά. Με κάθε τρόπο, οπωσδήποτε συνεχίστε να προσπαθείτε για το καλύτερο δυνατό.

Αλλά αυτά τα πολύτιμα λεπτά/ώρες/μέρες που ξοδεύετε προσπαθώντας να κάνετε τα πράγματα τέλεια… είναι χρόνος που δεν ξανά γυρνά πίσω.

Και ξέρεις τι; Πιθανόν δεν θα φτάσετε καν στην τελειότητα. Αυτό είναι απλώς μια συνταγή… απογοήτευσης.

Αφήστε στην άκρη την ανάγκη να τα έχετε όλα τέλεια. Εστιάστε στην πρόοδο και τη χαρά στην ίδια τη διαδικασία. Θα διαπιστώσετε ότι η ζωή είναι πιο ευχάριστη όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι άνθρωπος- με μερικές ατέλειες.

3) Προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες

Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι άνθρωπος περιλαμβάνει επίσης το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να σας αντιπαθούν. Φυσικά, είναι σωστό να είμαστε ευγενικοί και προσεκτικοί, αλλά θα πρέπει επίσης να είμαστε σταθεροί στο να υπερασπιζόμαστε αυτό που θέλουμε.

Αυτή είναι μια κοινή ανησυχία για πολλούς από εμάς. Ίσως ξοδεύεις τόση πολλή ενέργεια προσπαθώντας να τους κρατήσεις όλους χαρούμενους.

Αλλά το να ευχαριστήσεις τους πάντες δεν είναι δυνατό. Και αν το προσπαθήσεις είναι πιθανό να χάσεις τον εαυτό σου.

4) Οι απόψεις των άλλων

Μιλώντας για άλλους ανθρώπους, πόσο σημαντική είναι η γνώμη τους για εσάς; Εάν εστιάζετε πολύ στο τι μπορεί να σκέφτεται ο Χ και ο Ψ, μπορεί να χαραμίζετε πολύ χώρο στον εγκέφαλο για κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει σημασία.

Εδώ είναι το τέλειο παράδειγμα: Θυμάστε όταν ήμασταν στο γυμνάσιο και ήταν τόσο σημαντικό να ταιριάξουμε με την μάζα; Ανησυχούσαμε για το τι θα σκέφτονταν τα δημοφιλή κορίτσια/αγόρια και αν ήμασταν «αρκετά cool»;

Εκείνες τις μέρες, τέτοιες ανησυχίες έμοιαζαν τόσο κουραστικές, έτσι δεν είναι; Αλλά δεν είμαστε πια στο γυμνάσιο.

Δεν λέμε ότι πρέπει να απορρίπτετε αυτό που σκέφτονται οι άλλοι συνεχώς. Φυσικά, για ορισμένες αποφάσεις είναι χρήσιμο να ληφθούν υπόψη οι απόψεις τους. Αλλά προσπαθήστε να μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται για εσάς. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τι πιστεύεις ΕΣΥ για τον εαυτό σου.

5) Να κερδίζεις κάθε διαμάχη

Επίσης μια παγίδα στην οποία πέφτουμε πολλοί. Θέλουμε να κερδίζουμε κάθε διαμάχη. Επιλέξτε και τις μάχες σας με σύνεση.

Ναι, την στιγμή μιας διαμάχης, μπορεί να έχετε αυτή τη «κάψα» να κερδίσετε. Και να φτάνετε σε σημείο να χάσετε φιλίες ή να «κάετε» γέφυρες.

Το θέμα είναι ότι δεν αξίζει κάθε διαμάχη να κερδίζεται. Ο εγκέφαλός μας έχει έναν τρόπο να φιλτράρει ασήμαντα πράγματα, επομένως είναι πιθανό να ξεχάσετε για τι τσακωθήκατε με το Χ άτομο, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + nine =