αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε μαθήματα τα οποία μαθαίνουμε αργά στη ζωή

Πέντε μαθήματα τα οποία μαθαίνουμε αργά στη ζωή

Η ζωή είναι ένας μεγάλος δάσκαλος. Αλλά συχνά, τα μαθήματα έρχονται λίγο αργά. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε γεννηθεί με ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Σκοντάφτουμε, μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε.

Μερικές φορές, νιώθουμε ότι τα πιο σημαντικά μαθήματα της ζωής έρχονται όταν έχουμε προχωρήσει πολύ. Μπορεί να κοιτάξετε πίσω στη ζωή σας σκεπτόμενος: «Αν ήξερα τότε αυτό που ξέρω τώρα…».

Τώρα λοιπόν θα δούμε 5 μαθήματα που συνήθως τα μαθαίνουμε αργά στη ζωή. Είναι σαν μια μικρή εργαλειοθήκη για τη ζωή, που προσφέρει ιδέες που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο και πόνο.


1) Αγκαλιάστε την αλλαγή

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Αλλά πολλές φορές, αντιστεκόμαστε με κάθε ίνα της ύπαρξής μας, προσπαθώντας να κρατήσουμε το οικείο, το άνετο και το προβλέψιμο.

Η αλήθεια είναι ότι η αντίσταση στην αλλαγή μας στερεί ευκαιρίες ανάπτυξης. Μας κρατάει κολλημένους σε ένα μέρος που μπορεί να μην μας εξυπηρετεί πλέον.

Σκέψου το. Αν έμενες για πάντα στην πρώτη σου δουλειά επειδή φοβόσουν να αλλάξεις δουλειά, πού θα ήσουν σήμερα; Θα είχες αναπτυχθεί; Θα είχες μάθει νέες δεξιότητες; Θα είχες γνωρίσει νέους ανθρώπους;

Η αλλαγή είναι τρομακτική γιατί είναι γεμάτη άγνωστα δεδομένα. Αλλά εκεί ανακαλύπτουμε νέα μονοπάτια, μαθαίνουμε για τον εαυτό μας και εξελισσόμαστε.

Τις περισσότερες φορές, είναι η αλλαγή που μας ωθεί προς την ανάπτυξη.

2) Η αποτυχία δεν είναι το τέλος

Βλέπουμε την αποτυχία ως έναν τρομερό εχθρό, μια ενοχλητική οπισθοδρόμηση ή ένα ζοφερό αδιέξοδο.

Τι γίνεται όμως αν τα έχουμε δει όλα λάθος; Τι κι αν η αποτυχία δεν είναι το… τέρας που κρύβεται στις σκιές, αλλά το φως που μας οδηγεί στην επιτυχία;

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να μας ”παραλύει”, να μας εμποδίζει να ρισκάρουμε και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Ωστόσο, μέσα από τις αποτυχίες μας αποκτούμε τις πιο πολύτιμες γνώσεις, μαθαίνουμε να έχουμε ανθεκτικότητα και ανακαλύπτουμε την αληθινή μας δύναμη.

3) Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό

Στον γρήγορο κόσμο μας, που κοιτάμε μόνο την παραγωγικότητα, συχνά πέφτουμε στην παγίδα της εκτίμησης του υλικού πλούτου πάνω από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, υπάρχει μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη αλήθεια που μερικές φορές ξεχνάμε: Ο χρόνος είναι ο μόνος πόρος που δεν μπορούμε ποτέ να αναπληρώσουμε.

Σε αντίθεση με τα χρήματα, τις ευκαιρίες ή τα υλικά αγαθά, ο χρόνος είναι ένας πεπερασμένος πόρος και δεν μπορεί να κερδηθεί πίσω ή να συσσωρευτεί. Μπορείτε πάντα να κερδίσετε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να πάρετε πίσω τον χαμένο χρόνο. Ο χρόνος, αφού φύγει, έφυγε για πάντα.

«Μπορώ να αγοράσω τα πάντα, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο», έχει πει ο Warren Buffett.

4) Είναι εντάξει να λέτε «όχι»

Πόσες φορές συμφωνήσατε να κάνετε κάτι που δεν θέλατε; Οταν να λέμε ναι ενώ θέλουμε να πούμε όχι, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αγανάκτηση και εξάντληση.

Είναι σημαντικό να μάθετε ότι είναι εντάξει να πείτε όχι. Η αγάπη για τον εαυτό δεν είναι εγωιστική, αλλά μια μορφή αυτοφροντίδας. Σημαίνει να σέβεσαι τον χρόνο, την ενέργεια και τα όριά σου.

Δεν χρειάζεται να πάτε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Δεν χρειάζεται να αναλαμβάνετε κάθε έργο στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να είστε πάντα διαθέσιμοι για όλους. Θυμήσου και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

5) Ο φόβος δεν πρέπει να υπαγορεύει τη ζωή σας

Η ζωή κάτω από τη σκιά του φόβου. Μία παγίδα στην οποία πέφτουμε πολλοί. Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος του άγνωστου – αυτά μπορούν να μας κρατήσουν ομήρους, εμποδίζοντάς μας να βγούμε από τις ζώνες άνεσής μας και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Ωστόσο, η ειρωνεία της ζωής είναι ότι ο φόβος συχνά μεγεθύνει τους κινδύνους και ελαχιστοποιεί τις πιθανές ανταμοιβές, οδηγώντας μας να επιλέξουμε την ασφάλεια αντί της περιπέτειας.

Το μάθημα που πολλοί ανακαλύπτουν πολύ αργά είναι ότι το να επιτρέπουμε στον φόβο να υπαγορεύει τις επιλογές τους οδηγεί σε μια ζωή χαμένων ευκαιριών και τύψεων. Αντίθετα, η αναγνώριση των φόβων μας και το να τολμήσουμε να δράσουμε παρά τους φόβους μας μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, στην ανακάλυψη του εαυτού μας και, τελικά, σε μια πιο πλούσια και πιο ικανοποιητική ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάτε Χανιώτη δουλεύει remote από το σπίτι της στου Γκύζη για εταιρία στο Ντουμπάι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + ten =