αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε μαθήματα ζωής που δεν σου μαθαίνει το σχολείο

Πέντε μαθήματα ζωής που δεν σου μαθαίνει το σχολείο

Τα πιο πολύτιμα μαθήματα της ζωής προέρχονται συχνά από εμπειρίες έξω από την σχολική τάξη.

Το σχολείο μπορεί να σας διδάξει πολλά, αλλά υπάρχουν ορισμένα μαθήματα ζωής που ένα σχολικό βιβλίο απλά δεν μπορεί να μεταδώσει. Αυτά είναι μαθήματα που μαθαίνεις εκεί έξω, μέσα από προσωπικές εμπειρίες και από τη σοφία των άλλων. Είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη και την πλοήγηση στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 5 σημαντικά μαθήματα ζωής που πιθανότατα δεν θα βρείτε σε κανένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών.


1) Η ζωή δεν είναι δίκαιη

Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο χάπι… για να το καταπιείς, αλλά είναι ένα ουσιαστικό μάθημα που σου διδάσκει η ζωή. Στο σχολείο τα πράγματα είναι γενικά τυποποιημένα.

Όλοι μελετούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, κάνουν τα ίδια τεστ και αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια. Αλλά η ζωή εκτός σχολείου; Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα σχεδίαζες. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις και έχουν διαφορετικές ευκαιρίες.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν όλη την τύχη, ενώ άλλοι δυσκολεύονται, παρά τις προσπάθειές τους.

Το κλειδί εδώ δεν είναι να εστιάσετε στην αδικία αλλά να εστιάσετε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε – τη στάση σας, τις πράξεις σας και τις αντιδράσεις σας.

2) Η αποτυχία είναι κομμάτι της ανάπτυξης

Το σχολείο συχνά μας διδάσκει να αποφεύγουμε την αποτυχία με κάθε κόστος. Μελετάς για να περάσεις τις εξετάσεις και όταν αποτυγχάνεις, θεωρείται κακό. Αλλά η πραγματική ζωή δεν συνοδεύεται από έναν οδηγό μελέτης και οι αποτυχίες είναι αναπόφευκτες.

Η αποτυχία δεν είναι ευχάριστη, αλλά είναι και διαφωτιστική.

Πιθανόν θα μάθεις περισσότερα από την αποτυχία παρά από οποιαδήποτε από τις επιτυχίες σου.

Θα σου διδάξει ανθεκτικότητα, θα σε κάνει να επαναξιολογήσεις τις στρατηγικές σου και το πιο σημαντικό, θα μάθεις από τα λάθη σου.

Τελικά, η αποδοχή της αποτυχίας ως μέρος του ταξιδιού, παρά ως αδιέξοδο, προωθεί την ανάπτυξη και την καινοτομία.

3) Είναι εντάξει να λέτε όχι

Στην προθυμία μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις, συχνά βρισκόμαστε να λέμε «ναι» όταν πραγματικά θέλουμε να πούμε «όχι».

Ειδικά στο σχολείο, όπου η ανυπακοή δεν γίνεται ανεκτή, ακόμα κι αν δεν υπακούτε για βάσιμο λόγο.

Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αβλαβής συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, εξουθένωση και δυσαρέσκεια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα για όλους. Υπάρχουν μόνο 24 ώρες την ημέρα και πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες.

Είναι εντάξει να απορρίψετε προσκλήσεις εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή να αρνηθείτε επιπλέον εργασία εάν πρόκειται να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

Και σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να μάθουμε στο σχολείο, το να μαθαίνουμε να λέμε «όχι» δεν είναι εγωιστικό ή αγενές. Βάζεις όρια και σέβεσαι τον χρόνο και την ενέργειά σου. Δείτε και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

4) Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη

Στο σχολείο, συνήθως ακολουθούμε καθορισμένα προγράμματα και ρουτίνες. Αλλά έξω από αυτά τα δομημένα τείχη, η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά. Είτε πρόκειται για μια αλλαγή σταδιοδρομίας, μια κίνηση-έκπληξη ή μια ξαφνική απώλεια, η ζωή έχει τον τρόπο να σε ξαφνιάζει.

Και ενώ αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ανησυχητικές, αποτελούν επίσης ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες εμπειρίες. Αντί να αντιστέκεστε στην αλλαγή, είναι καλύτερο να μάθετε πώς να προσαρμόζεστε σε αυτήν.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη ανθεκτικότητας, άνοιγμα σε νέες εμπειρίες και εκμάθηση αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους.

5) Είναι εντάξει να μην έχετε όλες τις απαντήσεις

Όταν αποφοιτήσεις από το πανεπιστήμιο, ίσως νομίζεις… ότι τα έχεις καταλάβει όλα. Έχεις χαράξει μια ξεκάθαρη επαγγελματική πορεία,  με χρονοδιαγράμματα και ορόσημα.

Αλλά καθώς μπαίνεις στον πραγματικό κόσμο, συνειδητοποιείς γρήγορα ότι τα πράγματα σπάνια πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Υπήρχαν απροσδόκητα εμπόδια, παρακάμψεις και πολλές στιγμές που θα σε κάνουν να νιώσεις χαμένος και αβέβαιος.

Είναι εντάξει να μην υπάρχουν όλες οι απαντήσεις. Η ζωή είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =