αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε μαθήματα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν που θα σε κάνουν να σκεφτείς διαφορετικά

Πέντε μαθήματα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν που θα σε κάνουν να σκεφτείς διαφορετικά

Για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο διάσημος φυσικός ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 151 συγγράμματα για το ευρύ κοινό

Αλλά πέρα από τη συνεισφορά του στα πεδία της φυσικής και της κβαντικής μηχανικής, η φιλοσοφία και η σοφία του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι, αν είστε ανοιχτοί στο να μάθετε από τον άνθρωπο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, εδώ είναι τα 5 μαθήματα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν που μπορούν να αλλάξουν την οπτική σας στη ζωή.

1) Η φαντασία, η διαίσθηση και η έμπνευση είναι πιο ισχυρές από τη γνώση

«Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο, διεγείρει την πρόοδο, γεννά την εξέλιξη».

Το να ακούς τον Αϊνστάιν να τοποθετεί τη φαντασία, τη διαίσθηση και την έμπνευση σε ένα βάθρο είναι αρκετά περίεργο, καθώς οι επιστήμονες αναμένεται να εκτιμούν τη γνώση πάνω από όλα.

Ο Αϊνστάιν ήταν πάντα διαφορετικός από τους περισσότερους συναδέλφους του και πίστευε ότι χωρίς φαντασία δεν θα είχε πετύχει τίποτα αληθινής αξίας.

Εκτιμούσε τη σκληρή δουλειά και την ορθολογική σκέψη, αλλά τα θεωρούσε επίσης πολύ περιορισμένα χωρίς φαντασία που μπορεί να σε οδηγήσει να δεις τις δυνατότητες για το μέλλον.

Το επιστημονικό του έργο ήταν δυνατό επειδή έθρεψε… τον καλλιτέχνη μέσα του. Προστάτευε τη δημιουργικότητά του, ακολούθησε τις διαισθήσεις του και γέμισε την καθημερινή του ζωή με έμπνευση που τροφοδότησε το έργο του.

2) Η γνήσια περιέργεια υπερισχύει του ταλέντου και της ευφυΐας

«Δεν έχω ιδιαίτερο ταλέντο. Είμαι απλά παθιασμένα περίεργος».

Ενώ η ιστορία θεωρεί τον Αϊνστάιν ως ιδιοφυΐα, εκείνος έβλεπε τον εαυτό του ένα μέσο ταλέντο. Έδινε μέγιστη αξία στην περιέργεια και την επιμονή ως την πηγή όλων όσων έχει πετύχει στη ζωή του.

Πίστευε στη ύψιστη σημασία του να κάνει ερωτήσεις και έθρεψε την περιέργειά του με την επιμελή φροντίδα και την τόνωση μιας ποικιλίας ενδιαφερόντων, όπως να βρίσκεται στη φύση και να μελετά τη μουσική και τις τέχνες.

Ήταν σημαντικό για τον Αϊνστάιν να διατηρεί ένα μυαλό σαν παιδί, χωρίς να σταματά να εκπλήσσεται με όλα τα θαύματα που μας περιβάλλουν, ειδικά καθώς αποκτούμε εμπειρία και μεγαλώνουμε.

3) Δείτε τα λάθη ως δρόμο προς τη μάθηση

«Όποιος δεν έχει κάνει ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι νέο».

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να αποφύγουν τα λάθη, ο Αϊνστάιν είδε τα λάθη ως μέρος της πορείας ενός πρωτοπόρου προς τη μάθηση.

Από τα λάθη και τους λανθασμένους υπολογισμούς μέχρι την… κακή επιρροή του στη δημιουργία της πυρηνικής βόμβας, η ζωή του Αϊνστάιν ήταν γεμάτη με λάθη που αντιπροσώπευαν το σκαλοπάτι για την πρόοδο.

4) Δείτε τους περιορισμούς

«Μόλις αποδεχτούμε τα όριά μας, τα ξεπερνάμε».

Αν και αυτό ακούγεται σαν παράδοξο και αντίθετο με τη δημοφιλή συμβουλή αυτοβοήθειας ότι δεν υπάρχουν όρια, ο Αϊνστάιν πίστευε ακράδαντα στην αυτογνωσία για να κατανοήσουμε πλήρως τους περιορισμούς μας σε όλες τις πτυχές – είτε είναι σωματικοί, ψυχικοί, ψυχολογικοί ή συναισθηματικοί.

Χωρίς να αποδεχόμαστε τα όριά μας, καταλήγουμε να ”καούμε” και να εξαντληθούμε ή απλώς να είμαστε δυστυχισμένοι και απογοητευμένοι.

Ο Αϊνστάιν είχε την ενέργεια να εργαστεί μέχρι τα βαθιά γεράματα και είναι γνωστό ότι είχε πάρει ένα προσχέδιο ομιλίας ακόμα στο νοσοκομείο ακριβώς πριν πεθάνει σε ηλικία 76 ετών.

Όταν λοιπόν παρατηρήσετε τους περιορισμούς σας, γνωρίστε τους, σεβαστείτε τους και αποδεχτείτε τους. Γιατί μόνο τότε μπορείτε να προχωρήσετε για να πετύχετε τη ζωή των ονείρων σας.

5) Περάστε χρόνο στη φύση

«Κοιτάξτε βαθιά στη φύση και τότε θα καταλάβετε τα πάντα καλύτερα».

Ο Αϊνστάιν συλλογίστηκε πολλές από τις θεωρίες του ενώ βρισκόταν στη φύση. Είτε έπλεε μόνος του είτε ήταν στο σπίτι του δίπλα στη λίμνη.

Επίσης προτιμούσε τους μεγάλους περιπάτους στη φύση, συχνά σε συνδυασμό με κάποια βαθιά συζήτηση με έναν ή δύο φίλους.

Αν και πολλοί τον έβλεπαν ως τον άνθρωπο που έχει όλες τις απαντήσεις, ο Αϊνστάιν στράφηκε στη φύση σε όλες τις στιγμές που ήταν μπερδεμένος και χρειαζόταν χώρο για να σκεφτεί τα περίπλοκα προβλήματα. Θυμήσου και το άρθρο: Οι μεγάλες ιδέες έρχονται όταν περπατάς: Η απλή τακτική του Steve Jobs και του Αριστοτέλη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − one =