αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 6 συμβουλές του Άλμπερτ Αϊνστάιν για μία καλύτερη ζωή

Οι 6 συμβουλές του Άλμπερτ Αϊνστάιν για μία καλύτερη ζωή

Για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο διάσημος φυσικός ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 151 συγγράμματα για το ευρύ κοινό

Αλλά πέρα από τη συνεισφορά του στα πεδία της φυσικής και της κβαντικής μηχανικής, η φιλοσοφία και η σοφία του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

Το βιβλίο The Einstein Effect αναλύει μερικές από τις συμβουλές του διάσημου επιστήμονα για μια καλύτερη ζωή. Εδώ είναι 6 από αυτές.

Κανόνας #1: Ξοδέψτε την ενέργεια σας σε πράγματα που έχουν σημασία.

Όταν σκέφτεστε την εμφάνιση του Αϊνστάιν, μπορεί να σας έρθει στο μυαλό η λέξη «ατημέλητος». Τα αχτένιστα μαλλιά του, τα τσαλακωμένα, φθαρμένα ρούχα του, τα παπούτσια του χωρίς κάλτσες κ.λπ., όλα ήταν ατημέλητα. Αλλά τίποτα από αυτά δεν ενοχλούσε τον Αϊνστάιν, ο οποίος στα τελευταία του χρόνια φορούσε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν στολή: Ενα γκρι κοστούμι, χωρίς το παραδοσιακό αθλητικό παλτό, με ένα δερμάτινο μπουφάν στη θέση του. (Και, φυσικά, με παπούτσια χωρίς κάλτσες).

Αυτή η ιδέα, του να φοράτε απλά αλλά λειτουργικά ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα, έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια από επιχειρηματίες τεχνολογίας που έχουν το δικό τους στυλ:

-Ο Steve Jobs και το περίφημο μπλε τζιν του και τα μαύρα ζιβάγκο του (ένα στυλ που αντιγράφηκε από την Elizabeth Holmes),
-Ο Jeff Bezos, που φοράει μπλε τζιν με κοντομάνικα, μονόχρωμα πουκάμισα με γιακά,
-Ο Mark Zuckerberg, που προτιμά τα τζιν και τα μπλουζάκια,
-Ο Satya Nadella, ο οποίος συνήθως φοράει παντελόνια, μπλουζάκια πόλο και παπούτσια Lanvin,

Εάν έχετε πολλές αποφάσεις να λαμβάνετε κάθε μέρα ή πολλή δουλειά που απαιτεί πνευματική προσπάθεια με οποιαδήποτε έννοια, η μείωση του συνολικού ψυχικού σας φορτίου είναι υψίστης σημασίας εάν θέλετε να αποφύγετε αυτό που είναι γνωστό ως κόπωση αποφάσεων: Είναι τότε που η ικανότητά μας να παίρνουμε καλές αποφάσεις υποβαθμίζεται, καθώς κουραζόμαστε περισσότερο από την αδυσώπητη ανάγκη να κάνουμε πολλές επιλογές.

Κανόνας #2: Κάνε πράγματα που αγαπάς, ακόμα κι αν είσαι απαίσιος σε αυτά.

Ενώ πολλά από τα πάθη του Αϊνστάιν εκτείνονταν πολύ πέρα από τη φυσική – συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για τα αρτοσκευάσματα και της αγάπης στο βιολί – ίσως αυτό που του άρεσε περισσότερο ήταν η ιστιοπλοΐα. Όπως έγραψε ο Αϊνστάιν, «Μια βόλτα στη θάλασσα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μέγιστη ηρεμία και προβληματισμό για ιδέες, από μια διαφορετική οπτική γωνία». Η δεύτερη σύζυγός του, η Έλσα, πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου ο σύζυγός μου είναι τόσο χαλαρός, γλυκός, γαλήνιος και αποκομμένος από περισπασμούς ρουτίνας. Το σκάφος τον μεταφέρει μακριά». Εκεί το μυαλό του Αϊνστάιν ήταν ελεύθερο να περιπλανηθεί, οδηγώντας τον συχνά σε νέες συναρπαστικές ιδέες.

Κανόνας #3: Να έχετε μια νοοτροπία… του παζλ.

Σκεφτείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο ως άτομα όσο και συλλογικά, ως πολιτισμός. Αυτά μπορεί να είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά, να σχετίζονται με την υγεία ή να είναι πολιτικά, καθώς αυτοί οι χώροι μας επηρεάζουν όλους. Θεωρείτε αυτά τα προβλήματα ως κρίσεις; Εάν το κάνετε, πιθανότατα νιώθετε απόγνωση για αυτά, καθώς υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που θα σας ωθήσουν στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Αλλά αν τα βλέπετε ως παζλ, ίσως θα σκεφτείτε μια νέα προσέγγιση για την επίλυσή τους. Ο Αϊνστάιν αντιμετώπιζε κάθε δυσκολία ως ένα παζλ που έπρεπε να λυθεί: Στη φυσική και όχι μόνο.

Κανόνας #4: Σκεφτείτε βαθιά και αναλυτικά, για πράγματα που σας συναρπάζουν.

Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του, ο Αϊνστάιν έλαβε πολλά γράμματα: Από εκείνους που τον γνώριζαν καλά μέχρι εντελώς ξένους. Όταν ένα τέτοιο γράμμα έφτασε στο γραφείο του Αϊνστάιν το 1946, με τον αποστολέα να ρωτά τι πρέπει να κάνει με την ζωή του, η απάντηση ήταν τόσο οξυδερκής όσο και συμπονετική. «Το βασικό είναι αυτό. Εάν έχετε συναντήσει μια ερώτηση που σας ενδιαφέρει βαθιά, μείνετε σε αυτήν για χρόνια και μην προσπαθήσετε ποτέ να αρκεστείτε στη λύση επιφανειακών προβλημάτων που υπόσχονται σχετικά εύκολη επιτυχία».

Και αν δεν καταφέρετε να φτάσετε στη λύση που κυνηγούσατε, μην απελπίζεστε. Όπως έγραψε ο Αϊνστάιν στον φίλο του Ντέιβιντ Μπομ, «Δεν πρέπει να σε καταβάλει το τεράστιο πρόβλημα. Αν ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, η κύρια ανησυχία του ήταν σίγουρα να μην μας διευκολύνει την κατανόησή του». Αν και ο Αϊνστάιν ήταν πιο διάσημος για τα προβλήματα που έλυνε, υπήρχαν πολλά τα οποία δεν κατάφερε να λύσει. Αν και πολλοί προσπάθησαν και απέτυχαν (και συνεχίζουν να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν) να λύσουν αυτούς και άλλους γρίφους, η μεγαλύτερη χαρά και ολοκλήρωση βρίσκεται συχνά στον ίδιο τον αγώνα.

Κανόνας #5: Η κριτική σκέψη μας οδηγεί στην αλήθεια.

Πολλοί από εμάς, όταν ακούμε κάτι που είμαστε βέβαιοι ότι είναι είτε παράλογο, είτε ελαττωματικό ή απελπιστικά διεφθαρμένο, αποφασίζουμε αμέσως και θορυβωδώς να αντιταχθούμε, ανεξάρτητα από το τι δείχνει στην πραγματικότητα η πλήρης σειρά αποδεικτικών στοιχείων. Οταν δεν έχουμε κριτική σκέψη επειδή, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε την απάντηση, και τείνουμε απλώς να συμβαδίζουμε με αυτούς που συμφωνούν μαζί μας και να εναντιωνόμαστε σε αυτούς που υποστηρίζουν οτιδήποτε διαφορετικό. Για τον Αϊνστάιν, αυτό αντιπροσώπευε τον θάνατο του λογικού νου- το ονόμασε «συλλογική παραφροσύνη» ή «μυαλό αγέλης».

Είναι χρήσιμο να έχεις κριτική σκέψη και να ψάχνεις την αλήθεια. Ανεξάρτητα απο το ποιος λέει τι.

Κανόνας #6: Η επιστήμη, η αλήθεια και η εκπαίδευση είναι για όλους, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους.

Ο Αϊνστάιν ήταν συχνά πολύ επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και μετά τη μετανάστευση του εκεί, στη δεκαετία του 1930 και την απόκτηση της υπηκοότητάς το 1940. Πίστευε ότι η επιστήμη, η αλήθεια και η εκπαίδευση είναι για όλους, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους.

Το 1937, ο Αϊνστάιν κάλεσε τη μαύρη σταρ της όπερας Μάριον Άντερσον να μείνει στο σπίτι του, όταν της αρνήθηκαν να μείνει στο τοπικό ξενοδοχείο στο Πρίνστον. Το 1946, ο Αϊνστάιν έκανε την τολμηρή ενέργεια: Απλώς επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Λίνκολν – το πρώτο κολέγιο μαύρων που χορηγεί πτυχίο στις Ηνωμένες Πολιτείες – και έκανε διαλέξεις και μίλησε σε φοιτητές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σύκα από την Κύμη Ευβοίας που έχουν φτάσει έως την Αυστραλία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 16 =