αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κλασικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να έχουν το πάνω χέρι

Πέντε κλασικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να έχουν το πάνω χέρι

Θέλουμε να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και τους άλλους ανθρώπους. Τι γίνεται όμως όταν το άτομο που σας ζητά να «τον εμπιστευτείτε» δεν είναι απολύτως ειλικρινής;

Μιλάμε για τους χειριστικούς ανθρώπους. Συνήθως δεν είναι εύκολο να τους εντοπίσεις. Θα μπορούσε να είναι ένας φίλος, μέλος της οικογένειάς σας, σύντροφος ή γείτονας της διπλανής πόρτας. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Και μπορεί να σε ελέγχουν χωρίς καν να το καταλάβεις.

Εδώ είναι 5 κλασικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να κερδίσουν το πάνω χέρι.

1) Παίζουν με την αλήθεια

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να καλύπτουν τα ίχνη τους. Χρησιμοποιούν παιχνίδια μυαλού και άλλα κόλπα. Αλλά η πιο σημαντική τακτική τους είναι να λένε ψέματα.

Αυτά τα άτομα έχουν την ικανότητα να λένε μισές αλήθειες ή αλλοιωμένες εκδοχές της αλήθειας για να ταιριάζουν στην ατζέντα τους.

Και παραλείπουν γεγονότα ή αλλάζουν λεπτομέρειες για να φαίνονται καλύτεροι ή για να σας εξαπατήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι ένας μπερδεμένος ιστός ψεύδους, άρνησης και εξαπάτησης. Ο στόχος; Θέλουν να αποφύγουν να τους κατηγορήσουν και να εξαναγκάσουν τους άλλους να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Όλα αυτά χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Φυσικά, όλοι λέμε ψέματα κατά καιρούς. Είναι αποδεδειγμένο. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο μέσος άνθρωπος λέει ψέματα έως και τέσσερις φορές την ημέρα.

Αλλά όταν πρόκειται για χειριστικά άτομα, είναι σχεδόν παθολογικό και πάντα για δικό τους κέρδος. Και αυτά τα ψέματα έχουν επίσης διάφορες μορφές.

2) Χρησιμοποιούν κολακείες για να σε αφοπλίσουν

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που μπορεί να μιλήσει με γλυκά λόγια για να ξεφύγει από κάθε δύσκολη θέση.

Και όταν σου συμβαίνει, μπορεί να είναι δύσκολο να μην σε υπνωτίσει η φινέτσα, η εξυπνάδα και η γοητεία τέτοιων ατόμων. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς.

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Η κολακεία είναι μια άλλη μορφή χειραγώγησης. Είναι συναισθηματική μόχλευση και χαϊδεύουν τον εγωισμό σας για να κερδίσουν την εύνοια, την εμπιστοσύνη ή να κάνετε αυτό που θέλουν.

Σίγουρα, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ενός γνήσιου κομπλιμέντου και της ψεύτικης κολακείας.

Η κολακεία είναι συχνά υπερβολική ή κούφια και χρησιμοποιείται για να σας παρασύρει.

Αντίθετα, τα κομπλιμέντα προέρχονται από ένα αυθεντικό στοιχείο και συχνά προκαλούνται από θεμιτή εκτίμηση ή θαυμασμό για εσάς.

3) Κύματα… αγάπης

Παρόμοια με την κολακεία. Αυτή η τακτική χειραγώγησης καλύπτεται έξυπνα από ευχάριστα λόγια, κομπλιμέντα και επαίνους.

Είναι ασαφές.

Από τη μία πλευρά, σας πλημμυρίζει με στοργή, κάτι που είναι υπέροχο. Από την άλλη, όμως, αυτή η υπερβολική προσοχή μπορεί να σας οδηγήσει εκεί που θέλουν αυτοί.

Υπάρχει ένας λόγος για όλες αυτές τις μεγάλες χειρονομίες και τα υπερβολικά δώρα – είναι να σας ελέγχουν.

Ο… βομβαρδισμός αγάπης είναι μια μορφή ψυχολογικής και συναισθηματικής τακτικής.

4) Gaslight

Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

5) Σιωπή

Μια κλασική τακτική στην εργαλειοθήκη του χειριστή. Την μια στιγμή συζητάτε, την άλλη… σιωπή. Είναι σαν να είσαι αόρατος. Ανεξάρτητα από το τι λέτε ή κάνετε, αρνούνται να συζητήσουν μαζί σας. Αποφεύγουν ακόμη και την οπτική επαφή.

Και τελικά, κάθεσαι εκεί και ξύνεις το κεφάλι σου και αναρωτιέσαι – «Ήταν κάτι που είπα;».

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Αυτή η «σιωπηλή τιμωρία» είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί για να ανακατεύει τα συναισθήματά σας και να σας αφήνει να αναζητάτε απεγνωσμένα την προσοχή ή την έγκρισή τους.

Σε τιμωρούν μέσω χειραγώγησης. Αφήνοντας σας με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αβέβαιοι για το αν κάνατε κάτι λάθος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + nine =