αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις αν ένα άτομο σε εκνευρίζει

Πέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις αν ένα άτομο σε εκνευρίζει

Συχνά ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που μας εκνευρίζουν. Είναι εκείνος ο συνάδελφος που μας κάνεις παρατηρήσεις. ‘Η εκείνος ο ιδιότροπος γείτονας. ‘Η οποιοδήποτε άλλο άτομο που μπορεί να συναντήσουμε.

Αν παλεύετε και εσείς με το ίδιο πρόβλημα, πρέπει να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε την ενόχλησή σας. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους άλλους να συμπεριφέρονται όπως θέλετε, αλλά μπορείτε να αλλάξετε την αντίληψή σας. Η υπερβολική αρνητικότητα και η πικρία δεν κάνουν καλό στην ψυχική και σωματική υγεία σας, ούτως ή άλλως.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικές χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν οι άλλοι σας ενοχλούν.

1. Εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι όμορφο

Αυτό είναι ένα απλό και αποτελεσματικό κόλπο. Κάθε φορά που κάποιος σου σπάει τα νεύρα, κοίτα γύρω σου και βρες ένα όμορφο αντικείμενο στο οποίο να συγκεντρωθείς. Μπορεί να είναι κάτι που σχετίζεται με τη φύση – ένα δέντρο με ωραία φύλλα ή ένα ασυνήθιστο σύννεφο στον ουρανό.

Λειτουργεί αμέσως. Ξαφνικά συνειδητοποιείς πόσο όμορφος είναι ο κόσμος και πόσο άσκοπο είναι να μένεις στην αρνητικότητα.

Μπορεί να πείτε ότι είναι πιο εύκολο να βρείτε κάτι όμορφο να κοιτάξετε ενώ βρίσκεστε έξω. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε εάν είστε κολλημένοι στο γραφείο με έναν ενοχλητικό συνάδελφο ή αφεντικό;

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να βρείτε  ένα αντικείμενο που να τραβήξει την προσοχή στο γραφείο σας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια μικρογραφία μιας χαριτωμένης γάτας, μια φωτογραφία μιας εκπληκτικής θέας ή το πορτρέτο κάποιου ιδιαίτερου προσώπου. Κάθε φορά που νιώθετε ενοχλημένοι με κάποιον στη δουλειά, στρέψτε την εστίασή σας σε αυτό το αντικείμενο. Παρατηρήστε το, εκτιμήστε την ομορφιά του, νιώστε τη μαγεία του. Θα δείτε πόσο γρήγορα φεύγει όλη η αρνητικότητα.

Αυτό το απλό κόλπο σας βοηθά να εστιάσετε μακριά από το άτομο που σας προκαλεί δυσφορία.

2. Οραματιστείτε ότι βρίσκεστε κάπου αλλού

Η οπτικοποίηση είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποστασιοποιηθείτε ψυχολογικά από ενοχλητικούς ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση και θέληση καθώς πρέπει να εστιάσετε σε μια φανταστική εικόνα και όχι σε ένα πραγματικό αντικείμενο, όπως στο προηγούμενο κόλπο.

Όταν βρίσκετε την παρουσία κάποιου ενοχλητική, μπορείτε να φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε διαφορετικό μέρος. Μπορεί να είναι το σπίτι σας ή ένα όμορφο νησί που επισκεφτήκατε πρόσφατα. Το θέμα είναι να βυθιστείτε νοητικά σε αυτό το μέρος οπτικοποιώντας το λεπτομερώς.

Για παράδειγμα, οραματιστείτε πώς περπατάτε σε ένα δρομάκι του πάρκου. Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.

3. Απόσυρση

Εάν δεν είστε λάτρης της οπτικοποίησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλιά καλή μέθοδο και να αποσυρθείτε από την κατάσταση. Μπορείτε να φύγετε, να πάτε στην τουαλέτα ή ακόμα και να φορέσετε τα ακουστικά σας.

Αυτό θα σας δώσει λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε την ψυχραιμία σας. Συνήθως, όταν οι άνθρωποι μας ενοχλούν, τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι τα πιο δύσκολα.

Έτσι, όταν ξεφεύγετε από το άτομο που σας διαταράσσει την ψυχική ηρεμία, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά, αγοράζετε χρόνο για να αντιμετωπίσετε τον εκνευρισμό.

4. Σκεφτείτε ένα θετικό γεγονός στο προσεχές μέλλον

Η σκέψη για ένα θετικό γεγονός που πρόκειται να συμβεί, βοηθά επίσης. Για παράδειγμα, κάθεστε στο γραφείο και ακούτε τον ενοχλητικό συνάδελφό σας να μιλάει. Δεν μπορείς να φύγεις, αλλά ακόμα και ο ήχος της φωνής του σε ενοχλεί…

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα του να επιστρέφετε στο σπίτι και να αγκαλιάζετε έναν δικό σας άνθρωπο. Ή μπορείτε να σκεφτείτε το πάρτι που κάνει ο καλύτερός σας φίλος αυτό το Σαββατοκύριακο και πόσο διασκεδαστικό θα είναι.

Για άλλη μια φορά, αυτό το διανοητικό τέχνασμα φέρνει την προσοχή σας στη φωτεινή πλευρά της ζωής. Υπάρχουν τόσα πολλά σπουδαία πράγματα που πρέπει να περιμένουμε, οπότε γιατί να σπαταλάτε τα συναισθήματά σας σε αυτό το ασήμαντο επεισόδιο της ζωής σας;

5. Εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας

Όταν ένα συγκεκριμένο άτομο σας ενοχλεί, ίσως είναι καλή ιδέα να τον ενημερώσετε σχετικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, σας ξεσηκώνει με κάποιο συγκεκριμένο πράγμα που κάνει ή λέει.

Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν πώς σας κάνουν να νιώθετε με τη συμπεριφορά τους, οπότε η ειλικρίνεια μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Απλώς πείτε τους τι σας ενοχλεί με ευθύ και ήρεμο τρόπο. Βεβαιωθείτε ότι δεν ακούγεστε πικραμένοι ή ασεβείς, καθώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Φυσικά, αυτή η συμβουλή ισχύει μόνο για τα άτομα που γνωρίζετε καλά. Δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε μια λογομαχία με έναν περαστικό μόνο και μόνο επειδή μιλάει στο τηλέφωνο πολύ δυνατά ή η μηχανή του κάνει πολύ θόρυβο! Αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο όταν αντιμετωπίζετε ενοχλητικά μέλη της οικογένειας και συναδέλφους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 10 =