αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 99χρονος συνέταιρος του Warren Buffett δίνει μία συμβουλή: Σταματήστε να γκρινιάζετε

Ο 99χρονος συνέταιρος του Warren Buffett δίνει μία συμβουλή: Σταματήστε να γκρινιάζετε

Για τον Charlie Munger έχουμε ξανά μιλήσει. Εχει καταγράψει την δική του διαδρομή στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σήμερα έχει μια περιουσία που φτάνει στα 2,2 δισ. δολάρια. Είναι στενός συνεργάτης του Warren Buffett τα τελευταία 40 χρόνια, και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway.

Πιστεύει ότι όλοι πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.

Ο Munger  λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν, ειδικά σε σύγκριση με πιο δύσκολες εποχές σε όλη την ιστορία.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο χαρούμενοι για την κατάσταση των πραγμάτων από ό,τι όταν τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα», είπε ο Munger το 2022 στην ετήσια συνάντηση της Daily Journal, της εταιρείας εφημερίδων όπου είναι διευθυντής.

Σύμφωνα με το CNBC, o 98χρονος σημείωσε ότι ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 1930, όταν οι Αμερικανοί δυσκολεύονταν παντού: «Είναι παράξενο για κάποιον στην ηλικία μου, γιατί ήμουν στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης όταν οι δυσκολίες ήταν απίστευτες».

Κατά τη διάρκεια αυτής της ετήσιας συνάντησης, ο Munger παραπονέθηκε ότι ο φθόνος είναι ένας κινητήριος παράγοντας για πάρα πολλούς ανθρώπους σήμερα. Πριν από τις αρχές του 1800, υπήρχαν χιλιάδες χρόνια όπου «η ζωή ήταν αρκετά βάναυση, σύντομη, περιορισμένη. [Δεν υπήρχε] ούτε τυπογραφείο, ούτε κλιματισμός, ούτε σύγχρονη ιατρική», είπε.

Αν μη τι άλλο, η αίσθηση του ευρέως διαδεδομένου φθόνου του Munger στον σημερινό κόσμο μπορεί να στηρίζεται ακριβώς στα χρήματα: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανθρώπων ζηλεύει κάποιον άλλο κάθε χρόνο. Οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο να… προκαλούν αισθήματα φθόνου ή ζήλιας, συχνά συνδέοντάς μας με άτομα που πλασάρουν μόνο μία εξαιρετικά επιμελημένη ματιά στις θετικές εξελίξεις στη ζωή τους.

Στη συνάντηση, ο Munger επεσήμανε το έργο του ψυχολόγου του Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ποιότητα ζωής σε όλο τον κόσμο έχει βελτιωθεί εξαιρετικά τον ένα ή δύο αιώνες, αναφέροντας στοιχεία όπως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.

Οι επικριτές του έργου του ψυχολόγου λένε ότι οι απόψεις του είναι υπερβολικά απλοποιημένες και αγνοούν τις αρνητικές πτυχές της σύγχρονης ζωής, από την αυξανόμενη ανισότητα πλούτου έως τη συνεχιζόμενη ύπαρξη βίας και την πολιτική αστάθεια – παράγοντες που μπορούν ακόμα να προκαλέσουν πραγματικό πόνο.

Σύμφωνα με τον Munger υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σήμερα που δεν είναι ευτυχισμένοι παρόλο που «όλα έχουν βελτιωθεί κατά περίπου 600%». Ο λόγος; «Επειδή υπάρχει ακόμα κάποιος άλλος που έχει περισσότερα», λέει ο Munger.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =