αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους»: Λίγο πριν πεθάνει στα 99 του, ο δισεκατομμυριούχος Charlie Munger έδωσε αυτές τις συμβουλές

«Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους»: Λίγο πριν πεθάνει στα 99 του, ο δισεκατομμυριούχος Charlie Munger έδωσε αυτές τις συμβουλές

Η αποφυγή των λαθών στις επιχειρήσεις και στη ζωή βασίζεται σε μερικά απλά πράγματα, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Charlie Munger, ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 99 ετών: Οι καλές οικονομικές συνήθειες και η «αποφυγή τοξικών ανθρώπων και τοξικών δραστηριοτήτων» είναι μερικά από αυτά.

Ο Munger μοιράστηκε τις συμβουλές του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Q&A στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway τον Μάιο 2023.

Ο διάσημος επενδυτής ήταν ο επί μακρόν επιχειρηματικός συνεργάτης του Warren Buffett, CEO της Berkshire Hathaway. Για δεκαετίες, οι μέτοχοι πήγαιναν στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας μόνο και μόνο για να ακούσουν τις συμβουλές των Buffett και Munger.

Οι άνθρωποι είναι «σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχουν» εάν ξοδεύουν λιγότερα από όσα κερδίζουν, επενδύουν έξυπνα, μαθαίνουν συνεχώς και παραμένουν πειθαρχημένοι, είπε ο Munger. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, θα χρειαστείτε πολλή τύχη για να είστε επιτυχημένοι, τόνισε.

Όσο για την αποφυγή τοξικών ανθρώπων, προσέξτε αυτούς που «προσπαθούν να σας κοροϊδέψουν ή να σας πουν ψέματα ή δεν είναι αξιόπιστοι στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους», είπε ο Munger. «Ένα σπουδαίο μάθημα ζωής είναι να τους βγάλεις από τη ζωή σου — και να το κάνεις γρήγορα».

Η συμβουλές του Munger συνδέονται με τα όσα είχε πει το 2019 στο CNBC για μια «μακριά και ευτυχισμένη ζωή».

Το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή είναι να είσαι χαρούμενος παρά τα προβλήματά σου και να αποφεύγεις να διαθέτεις χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με τοξικούς ανθρώπους, όπως ο φθόνος ή η αγανάκτηση, είπε ο Munger. Κατά κανόνα, θα πρέπει να «συναλλάσσεσαι με αξιόπιστους ανθρώπους και κάνεις αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις».

«Όλοι αυτοί οι απλοί κανόνες λειτουργούν πολύ καλά για να κάνουν τη ζωή σας καλύτερη. Και είναι τόσο τετριμμένοι», είπε ο Munger το 2019.

Στη συνέλευση των μετόχων τον Μάιο, ο Buffett μοιράστηκε τις δικές του σκέψεις για το θέμα. Για αυτόν, τα περισσότερα μεγάλα λάθη στη ζωή μπορούν να αποφευχθούν αν είσαι απλώς ένα καλό άτομο που ενεργεί με ακεραιότητα.

Εκφράζοντας την άποψή του, ο Buffett θυμήθηκε τη συμβουλή που έλαβε από τον επί χρόνια φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη του Τομ Μέρφι: «Μπορείς πάντα να πεις σε κάποιον να πάει στο διάολο αύριο».

«Σκεφτείτε τι ωραία συμβουλή είναι όταν κάθεστε σε έναν υπολογιστή και χαλάτε τη ζωή σας για πάντα λέγοντας σε κάποιον να πάει στο διάολο, ή κάτι άλλο, σε 30 δευτερόλεπτα και δεν μπορείτε να το σβήσετε», είπε ο Buffett. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε δύο φορές για το αν πρέπει να παραθέσετε σε κάποιον την σκέψη σας. Όσο δελεαστικό κι αν είναι αυτή τη στιγμή, πιθανότατα δεν αξίζει μακροπρόθεσμα. Εξάλλου, το πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους είναι αντανάκλαση των δικών σας αξιών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + eighteen =