αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ τρόπος για να παρακάμπτεις τις προμήθειες των τραπεζών όταν μεταφέρεις χρήματα ή κάνεις πληρωμές

Ο τρόπος για να παρακάμπτεις τις προμήθειες των τραπεζών όταν μεταφέρεις χρήματα ή κάνεις πληρωμές

Λύση made in Greece θα προωθήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για να παρέμβει αποτελεσματικά υπέρ των καταναλωτών στο θέμα των τραπεζικών χρεώσεων. Το θέμα των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές και τις πληρωμές συζητείται χρόνια, αλλά πλέον ο δρόμος για την παράκαμψή τους είναι ανοιχτός μέσω της υπηρεσίας IRIS που «τρέχει» η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε., ο Εθνικός Φορέας Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών. Την υπηρεσία αυτή θα «αγκαλιάσει» η κυβέρνηση, επεκτείνοντας τη λειτουργικότητά της στις διατραπεζικές συναλλαγές με μηδενικές χρεώσεις, δίνοντας προτεραιότητα στις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους. Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500 ευρώ και η μεταφορά των χρημάτων γίνεται χωρίς καμία χρέωση. Μέχρι σήμερα, οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο IRIS Payments ανέρχονται σε 1.945.283.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, η διεύρυνση των δυνατοτήτων του IRIS Payments θα συζητηθεί μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ΔΙΑΣ Α.Ε. και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, συμπληρώνοντας το πλαίσιο περαιτέρω προστασίας των καταναλωτών που θα φέρει η κυβέρνηση με το τραπεζικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο των συζητήσεων θα μπορούσε να αποφασιστεί διεύρυνση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών άνω των 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, οδοντίατροι κ.ά.) που δέχονται από τους πελάτες τους υψηλότερες πληρωμές ανά συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε καθημερινή βάση περίπου 2.200 νέοι χρήστες εγγράφονται στο IRIS Payments και 65.000 – 70.000 χρήστες προστίθενται στην υπηρεσία κάθε μήνα. Τα περιθώρια, ωστόσο, για την αποδοχή του IRIS Payments είναι τεράστια, αφού πρακτικά ο καθένας που εκτελεί πληρωμές μπορεί να απολαμβάνει ταχύτητα, αμεσότητα και μηδενικό κόστος. Αν δε είναι έμπορος, μπορεί να αποφύγει ακόμη και τις χρεώσεις αποδοχής πληρωμών μέσω καρτών.

Πέρα από τις συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο, η υπηρεσία IRIS προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πληρωμής αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζας του καταναλωτή. Αυτός, επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments ως τρόπο πληρωμής, επιλέγει «Δημιουργία QR Code» για να σκανάρει το QR από το mobile banking του ή επιλέγει την τράπεζά του και αυτόματα μεταφέρεται στο ασφαλές περιβάλλον του e-banking της τράπεζας.

Οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες μπορούν μέσω του IRIS να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση. Σημειώνεται ότι στην υπηρεσία IRIS Payments είναι μέχρι στιγμής εγγεγραμμένοι 115.521 ΑΦΜ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =