αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠληρωμές IRIS… παντού: Μεγάλη αύξηση πληρωμών και χρηστών. Ακόμα και για συναλλαγές μεταξύ φίλων

Πληρωμές IRIS… παντού: Μεγάλη αύξηση πληρωμών και χρηστών. Ακόμα και για συναλλαγές μεταξύ φίλων

Η νέα τάση στις πληρωμές ονομάζεται ΙRIS η οποία αφού έχει κατακτήσει περίπου 1,5 εκατ. νέους ηλικίας από 18-34 ετών  έρχεται να διαδοθεί και να εξαπλωθεί παντού το επόμενο διάστημα μετά και την υποχρεωτική αποδοχή των πληρωμών αυτών στο σύνολο της αγοράς.

Η χρήση του συστήματος IRIS δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις. Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση. Η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την εξελικτική πορεία των συναλλαγών το 2023, πριν ακόμα καταστεί υποχρεωτική η χρήση του IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ που παραθέτει η Ναυτεμπορική, το προηγούμενο έτος οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων κατέγραψαν εκρηκτική αύξηση 2.540% σε σχέση με το 2020, μεταξύ επαγγελματιών 1.125% και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα 373%. Εξίσου εντυπωσιακά όμως είναι και τα στοιχεία σε σύγκριση με το 2022 καθώς το ύψος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 251%, 293% και 69% αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2023, οι χρήστες IRIS

  • που αφορά συναλλαγές μεταξύ φίλων οι οποίοι ανέρχονταν σε 2,2 εκατ. με τον Δεκέμβριο του 2023 να καταγράφεται μηνιαίο ρεκόρ με 102.000 νέες εγγραφές. Πρόκειται για αριθμό χρηστών υπερ-τετραπλάσιο έναντι του 2020 με το 70% των χρηστών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών. Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2023 ανήλθαν σε 20,4 εκατομμύρια, αριθμός 26 φορές υψηλότερος σε σχέση με το 2020.
  • Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες ανέρχονται σε 155.000, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% σε σύγκριση με το 2022 και τριπλάσιο έναντι του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2023 κατεγράφη ο υψηλότερος αριθμός νέων εγγραφών ανά μήνα φτάνοντας τις 30.000.
  • Όσον αφορά τους εγγεγραμμένους εμπόρους/e-shops ανήλθε σε 3,5 χιλ. το 2023, αριθμός υψηλότερος κατά 19 φορές σε σχέση με το 2020.

Οφέλη

Μέσω της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS καταναλωτές και επαγγελματίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταφορές χρημάτων απλά, με τη χρήση αριθμού κινητού ή και μιας επαφής από τον τηλεφωνικό κατάλογο που είναι αποθηκευμένη στο τηλέφωνο. Το όριο συναλλαγών χωρίς χρέωση ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ ημερησίως. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μόνο και οι δύο πλευρές να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.

Τα οφέλη από τη χρήση του συστήματος αυτού είναι ότι:

  • Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο καταθέτης τον αριθμό λογαριασμού. Μόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
  • Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Δεν έχει προμήθεια από την τράπεζα για τη μεταφορά.
  • Η μεταφορά είναι ασφαλής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 7 =