αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 4 κανόνες που εφάρμοσε ο Jeff Bezos και μετέτρεψε την Amazon από ένα απλό eshop σε έναν κολοσσό 1 τρισ. δολαρίων

Οι 4 κανόνες που εφάρμοσε ο Jeff Bezos και μετέτρεψε την Amazon από ένα απλό eshop σε έναν κολοσσό 1 τρισ. δολαρίων

Ο Jeff Bezos ξεκίνησε κάποτε την Amazon από το μηδέν. Για να πουλάει online βιβλία. Και την μετέτρεψε σε έναν τεχνολογικό κολοσσό που σήμερα έχει αξία 1,6 τρισ. δολαρίων.

Το έκανε όντας «αναμφισβήτητα ο πιο ασυνήθιστος επιχειρηματικός ηγέτης της εποχής μας», δήλωσε στο Fortune ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy.

Ο Jassy, επί χρόνια αναπληρωτής του Bezos, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας μετά την παραίτηση του ιδρυτή της Amazon το 2021. Ήταν «τυχερός» που έμαθε πράγματα από το μοναδικό στυλ ηγεσίας του Bezos, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου και άλλων στελεχών της Amazon, είπε.

Κάποτε προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, εξηγώντας τι έκανε τον Bezos «τόσο ασυνήθιστο» ως αφεντικό, σε μια ομιλία του 2017 όπως μεταδίδει το CNBC. Συγκεκριμένα, ο Jassy τόνισε αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά:

Μεγάλος στοχαστής

Μία από τις 16 αρχές ηγεσίας της Amazon, τις οποίες δημιούργησε ο Bezos κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, είναι το «Think Big». Ο Jassy είδε αμέτρητες φορές ομάδες προγραμματιστών και στελεχών να φέρνουν «πολύ καλές ιδέες» στον Bezos, μόνο που ο ιδρυτής της Amazon τους πρότεινε… να τις αναπτύξουν ακόμα περισσότερο.

«Δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι μεγαλύτεροι στοχαστές από τον Jeff Bezos», είπε, προσθέτοντας: «Πάντα είχε έναν τρόπο να κάνει τις ομάδες να σκέφτονται για το καλύτερο».

Υψηλά standards

Ο  Andy Jassy πίστευε ότι είχε υψηλά standards, μέχρι που είδε τον Bezos να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του. Ακόμη και όταν ένα κομμάτι κριτικής ανατροφοδότησης φαινόταν παράλογο στην αρχή, ο Bezos έβρισκε έναν τρόπο να εμπνεύσει τους υπαλλήλους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του και να παράγουν την καλύτερη δυνατή δουλειά, είπε ο Jassy.

«Βλέποντας τον Jeff, δεν έχω δει ποτέ κανέναν με υψηλότερα standards», είπε ο Andy Jassy.

Ο Bezos αντιμετώπισε κριτική για αυτές τις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες, οι οποίες φέρεται να είχαν σταθερά έντονο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Ωστόσο, ο Jassy λέει ότι η προσέγγιση του Bezos είχε ως αποτέλεσμα την εξαιρετική δουλειά από υπαλλήλους, που βοήθησαν στην επιτυχία της Amazon.

Μακροπρόθεσμη στρατηγική και υπομονή

Ο Andy Jassy θαύμασε την ικανότητα του Bezos να είναι «στρατηγικά υπομονετικός και τακτικά ανυπόμονος».

«Η πεποίθησή του για το μακροπρόθεσμο όραμα και το πού θέλει να φτάσει κάτι, ακόμα και όταν οι άνθρωποι του λένε ότι δεν είναι δυνατό… [αυτός] πιστεύει ότι είναι δυνατό και είναι πεισματάρης για αυτό το όραμα», είπε ο Jassy. Ωστόσο, εξακολουθούσε να έχει την ικανότητα να παίρνει γρήγορα έξυπνες αποφάσεις, επειδή «η ταχύτητα έχει πάντα μεγάλη σημασία» για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Αυτή είναι μια δύσκολη ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί.

Ανοιχτό μυαλό και περιέργεια

Οι αρχές ηγεσίας της Amazon λένε ότι οι καλοί ηγέτες πρέπει να «αναζητούν διαφορετικές οπτικές και να εργαστούν για να διαψεύσουν τις πεποιθήσεις τους». Σχετικά, ο Bezos είναι γνωστό ότι περιμένει μέχρι το τέλος των συναντήσεων για να εκφράσει τη γνώμη του.

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον που να μαθαίνει με τον τρόπο που το κάνει», είπε ο Jassy, περιγράφοντας τον Bezos ως «ανοιχτό και περίεργο να μάθει για νέους τομείς και νέα θέματα και απόψεις». Αυτό σημαίνει άνεση με την ιδέα της αποτυχίας, ιδιαίτερα ως φυσικό αποτέλεσμα πειραματισμού και καινοτομίας.

«Η αποτυχία συνοδεύεται από την καινοτομία. Δεν είναι επιλογή», έγραψε ο Bezos σε επιστολή του 2013 προς τους μετόχους.

«Οι σπουδαίοι ηγέτες συνεχίζουν να ακούν πρόσθετες πληροφορίες – από άτομα εντός και εκτός εταιρείας – και συνεχίζουν να προσαρμόζουν τις απόψεις και τις ιδέες τους καθώς μαθαίνουν περισσότερα», είπε ο Jassy, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να έχετε μία γνώμη και να επιμείνετε σε αυτή για πάντα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =