αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ευφυείς άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά με αυτούς τους 4 τρόπους

Οι ευφυείς άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά με αυτούς τους 4 τρόπους

Οι ιδιοφυΐες μπορεί να έχουν περισσότερη φαιά ουσία από εμάς τους υπόλοιπους. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά κάνει αυτούς τους ανθρώπους να διαφέρουν από τον μέσο άνθρωπο δεν είναι τόσο αυτό που σκέφτονται, αλλά ο τρόπος που σκέφτονται. Ακολουθώντας τις στρατηγικές σκέψης των σπουδαίων μυαλών, θα μπορούσαμε κι εμείς να έχουμε στιγμές δημιουργικής έμπνευσης.

Στο άρθρο του για το πώς σκέφτονται οι ιδιοφυΐες, ο Michael Michalko σκιαγραφεί μερικές συγκεκριμένες στρατηγικές που ακολουθούν τα μεγάλα μυαλά. Αυτές οι στρατηγικές έχουν χρησιμοποιηθεί από δημιουργικές ιδιοφυΐες σε όλους τους τομείς, από την επιστήμη μέχρι την τέχνη και τη βιομηχανία.

Ακολουθούν σύντομες περιλήψεις τεσσάρων από αυτές τις στρατηγικές.

1# Κοιτάζουν το πρόβλημα από πολλές οπτικές γωνίες

Γενικά, η προσέγγιση των ιδιοφυών ατόμων στα προβλήματα τείνει να είναι λίγο διαφορετική από εμάς τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε όταν έχουμε μια λογική ιδέα και να εγκαταλείπουμε όποιες ιδέες φαίνονται πολύ δύσκολες ή μη πρακτικές.

Ωστόσο, οι ιδιοφυΐες κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Δεν σταματούν σε μια αρχική ιδέα, αλλά συνεχίζουν να αναζητούν διαφορετικούς τρόπους για να καταλήξουν σε μια λύση. Κοιτούν ένα πρόβλημα από πολλές οπτικές, μέχρι να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή λύση.

2# Οπτικοποιούν τις σκέψεις τους

Ο Γαλιλαίος έφερε επανάσταση στην επιστήμη κάνοντας τις σκέψεις του ορατές με διαγράμματα, χάρτες και σχέδια, ενώ οι άλλοι άνθρωποι στην εποχή του χρησιμοποιούσαν συμβατικές μαθηματικές και λεκτικές προσεγγίσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης αυτού του τρόπου επίλυσης προβλημάτων. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν Mind Map ή έναν πίνακα για να μεταφέρουμε τις σκέψεις μας σε χαρτί με οπτικό τρόπο.

3# Δεν φοβούνται να κάνουν λάθη

Ναι, οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι κάνουν λάθη. Αποτυγχάνουν πολύ. Το κλασικό παράδειγμα είναι ο Thomas Edison που απέτυχε πολλές φορές να εφεύρει τον λαμπτήρα πριν την τελική επιτυχία του που άλλαξε τον κόσμο.

Μερικές φορές ο φόβος μας να μην κάνουμε κάτι λάθος μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητά μας, οπότε δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει κάτι λάθος. Κάντε μια κακή εικόνα, γράψτε ένα κακό προσχέδιο ή ένα κακό business plan, και μετά άλλο ένα και άλλο ένα. Όσο περισσότερο παράγεις, τόσο πιο πιθανό είναι να παράξεις κάτι σπουδαίο.

4# Βλέπουν συνδέσεις που οι άλλοι δεν βλέπουν

Οι ιδιοφυΐες μπορούν να δουν τη σύνδεση σε φαινομενικά ασύνδετες ιδέες ή θέματα. Πολλά τεστ δημιουργικότητας χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο δίνοντας στους ανθρώπους ένα αντικείμενο, όπως ένα τούβλο, και ζητώντας τους να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους για να το χρησιμοποιήσουν.

Οι πρώτες ιδέες είναι συνήθως αρκετά συμβατικές, αλλά όσο περισσότερο αναγκαζόμαστε να σκεφτόμαστε νέες ιδέες, τόσο πιο δημιουργικές γίνονται οι λύσεις μας. Όπως έλεγε ο Jobs: «creativity is just connecting things». Ο ίδιος είναι γνωστός για τα φαινομενικά άσχετα μαθήματα που έκανε σε όλη του την ζωή. Κάποτε ξεκίνησε να κάνει μαθήματα καλλιγραφίας μόνο και μόνο επειδή «τον ενδιέφερε». Δεν είχαν καμία σχέση με την ειδικότητα του. Στην συνέχεια όμως, εκείνα τα μαθήματα χρησίμεψαν για να φτιάξει την γραμματοσειρά του Macintosh. Όλα μπορούν να «συνδεθούν». Και ίσως εκεί είναι το μυστικό. Να δημιουργήσεις το δικό σου σχεδιάγραμμα από «κουκίδες» και στην συνέχεια να τις ενώσεις. Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξεις.

«Δεν μπορείτε να ενώσετε τις κουκίδες κοιτώντας μπροστά. Μπορείτε να τις ενώσετε μόνο ενώ έχουν γίνει τα γεγονότα και κοιτώντας προς τα πίσω. Αρα αυτό που πρέπει να κάνεις αρχικά, είναι να πιστέψεις ότι οι κουκίδες θα συνδεθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον», τόνιζε ο Steve Jobs.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − two =