αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ειδικοί της ψυχολογίας εξηγούν: 9 «αθώα» σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα

Οι ειδικοί της ψυχολογίας εξηγούν: 9 «αθώα» σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα

Έχουμε ξανά μιλήσει για τους ανθρώπους που λένε ψέματα. Ερχόμαστε σε επαφή με τέτοια άτομα, είτε στην δουλειά μας, είτε στον προσωπικό μας κύκλο.

Αλλά πως μπορείς να τους εντοπίσεις γρήγορα; Οι ειδικοί στην ψυχολογία, Christian L. Hart και Drew A. Curtis, σε άρθρο τους στο αμερικανικό CNBC παραθέτουν 9 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μάλλον σου λέει ψέματα. Είναι μερικά χαρακτηριστικά που έχουν οι ψεύτες, τα οποία μάλιστα με μια πρώτη ματιά μοιάζουν αθώα. Αλλά δεν είναι.

1. Είναι χειριστικοί με φυσικό τρόπο.

Οι καλοί ψεύτες δεν… αγχώνονται για τη χειραγώγηση που κάνουν στους άλλους. Τους βγαίνει φυσικά. Μάλλον έχουν αυτοπεποίθηση, κυριαρχούν και είναι χαλαροί καθώς εκμεταλλεύονται τους άλλους.

2. Είναι καλοί… ηθοποιοί.

Το ψέμα, όπως και άλλες μορφές διαχείρισης εντυπώσεων, είναι ένα παιχνίδι προβολής μιας συγκεκριμένης εκδοχής του εαυτού μας στον κόσμο. Οι καλοί ψεύτες ανεβαίνουν στη… σκηνή και παίζουν τον ρόλο ενός καλού ανθρώπου.

3. Είναι επιδέξιοι στο να προσποιούνται συναισθήματα.

Είτε εκφράζουν ευτυχία, έκπληξη, λύπη, είτε περιφρόνηση, οι καλοί ψεύτες μπορούν να ζαρώσουν τα φρύδια τους, να σηκώσουν τα φρύδια τους ή να ανοίγουν το στόμα τους με πειστικούς τρόπους που κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εκφραστικοί άνθρωποι θεωρούνται μάλιστα από τους άλλους συμπαθείς και ειλικρινείς. Ακόμα ένα στοιχείο που τους βοηθά να πετύχουν τους σκοπούς τους.

4. Είναι προετοιμασμένοι για το ψέμα.

Κάνουν πρόβες και σχεδιάζουν. Μια καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη αφήγηση κάνει ένα ψέμα να φαίνεται φυσικό και απαλλαγμένο από αντιφάσεις.

5. Μιλούν τόσο όσο χρειάζεται.

Όσο περισσότερο μιλάει ένα άτομο, τόσο περισσότερο προσφέρει λεπτομέρειες που μπορεί να αποκαλύψουν το ψέμα. Οι αποτελεσματικοί ψεύτες λένε αρκετά για να γίνουν πιστευτοί, αλλά όχι περισσότερα από όσα πρέπει.

6. Είναι δημιουργικοί.

Όταν σε ανακρίνουν, ποτέ δεν ξέρεις ποια ερώτηση πρόκειται να ακολουθήσει, επομένως η ικανότητα δημιουργίας μιας ρεαλιστικής αλλά ψεύτικης εκδοχής της πραγματικότητας είναι επιτακτική.

Όσοι έχουν την ικανότητα να εφευρίσκουν νέες ιδέες είναι οι πιο επιτυχημένοι… ψεύτες.

7. Σκέφτονται γρήγορα.

Τα άτομα που αργούν να ανταποκριθούν ή χρησιμοποιούν επιφωνήματα αμηχανίας, όπως «μμ» και «εεε», δεν ακούγονται πιστευτά. Οι καλοί ψεύτες σκέφτονται γρήγορα μέσα σε μια συζήτηση- και απαντάνε γρήγορα.

8. Έχουν καλή μνήμη.

Όταν ζητείται από ειλικρινείς ανθρώπους να αφηγηθούν μια ιστορία σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ανασυνθέτουν μια ανάμνηση του τι συνέβη. Ωστόσο, η μνήμη είναι ατελής και εύπλαστη, επομένως η αφήγηση συχνά αλλάζει, από τη μια περίσταση στην άλλη.

Για να μην ακούγονται ασυνεπείς, οι καλοί ψεύτες αποφεύγουν αυτή την ανακατασκευή στην αφήγηση ιστοριών. Αντίθετα, επικεντρώνονται στην επανάληψη της ιστορίας όσο το δυνατόν ακριβέστερα κάθε φορά. Στόχος τους είναι να έχουν μηδενικες διαφορές κάθε φορά που λένε την ίδια ιστορία.

9. Είναι καλοί ακροατές.

Καταγράφουν τον παλμό του κοινού τους, αναγνωρίζοντας πότε οι ακροατές τους θέλουν περισσότερες πληροφορίες, πότε είναι ικανοποιημένοι, πότε αρχίζουν να γίνονται καχύποπτοι και πότε είναι ασφαλές να αλλάξουν το θέμα. Για να πάρουν τις πληροφορίες αυτές, είναι καλοί στο να ακούνε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 5 =