αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Η μέθοδος για να απαλλαγείς από το άγχος σε 5 λεπτά

Μία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Η μέθοδος για να απαλλαγείς από το άγχος σε 5 λεπτά

Το burnout είναι συχνό στην εποχή μας. Η πιο κοινή αιτία εξουθένωσης, φυσικά, είναι οι δουλειές μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνήθως αποτέλεσμα «χρόνιου στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς».

Ενώ η εξάντληση και η μειωμένη παραγωγικότητα είναι μερικά από τα πιο προφανή σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης, υπάρχουν άλλα ύπουλα συμπτώματα που μπορεί να σας διαφεύγουν, όπως η αναβλητικότητα, η συνεχής απόσπαση της προσοχής και η απάθεια, σύμφωνα με τη Wendy Suzuki, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχει αλάνθαστη λύση για την καταπολέμηση της εξουθένωσης, λέει η Debbie Sorensen, κλινική ψυχολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ. Αλλά μπορείτε να αποτρέψετε την εξουθένωση αν είστε προσεκτικοί για να δείτε τα πρώιμα σημάδια και στηρίζεστε σε μια απλή συνήθεια: Την αυτογνωσία.

Μπορεί ήδη να εξασκείτε την αυτογνωσία. Αλλά η αυτογνωσία είναι αποτελεσματική για την αποτροπή της εξουθένωσης μόνο όταν είναι μια σταθερή συνήθεια.

Η Sorensen παραθέτει στο CNBC μια πρακτική 3 βημάτων που μπορείτε να εφαρμόσετε την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να αισθάνεστε κατακλυσμένοι από το άγχος. Ονομάζεται «Παύση, κατανόηση, επιλογή»:

Παύση: Όταν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πολύ αγχωμένοι (ή οποιοδήποτε άλλο έντονο συναίσθημα), κάντε μια παύση και δημιουργήστε λίγο χώρο για τον εαυτό σας, είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα έξω, είτε για να καθίσετε μόνοι σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο για λίγα λεπτά.

Κατανόηση: Ελέγξτε με τον εαυτό σας και παρατηρήστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές σας αισθήσεις. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Από πού προέρχεται αυτό το συναίσθημα και γιατί εμφανίζεται τώρα;»

Επιλέξτε: Λάβετε υπόψη τις αξίες σας ή τι είναι πιο σημαντικό για εσάς σε αυτήν την κατάσταση και το άτομο που θέλετε να είστε και ανταποκριθείτε στην κατάσταση ενεργώντας όπως θα έκανε ο καλύτερος εαυτός σας. Αλλάξτε τα συναισθήματά σας με μια θετική απόσπαση της προσοχής, είτε τηλεφωνήσετε σε κάποιον που αγαπάτε είτε ακούτε χαλαρωτική μουσική.

Η όλη άσκηση «διαρκεί μόνο πέντε λεπτά», λέει η Sorensen. Αλλά η αυτογνωσία είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος να γίνει, προσθέτει. Το σημαντικό είναι να το εξασκείς και να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =