αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία νευροεπιστήμονας του MIT εξηγεί: Μπορείς να δυναμώσεις την μνήμη σου με αυτούς τους 3 τρόπους

Μία νευροεπιστήμονας του MIT εξηγεί: Μπορείς να δυναμώσεις την μνήμη σου με αυτούς τους 3 τρόπους

Η τακτική εξάσκηση της μνήμης σας είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση του εγκεφάλου, ειδικά εάν θέλετε να αποφύγετε προβλήματα μνήμης αργότερα. Αλλά η ισχύς της μνήμης ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

«Αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους με εξαιρετικές δεξιότητες μνήμης,  είναι ότι έχουν τόσο ισχυρή μνήμη εργασίας (διατηρούν πληροφορίες αμέσως μετά την εκμάθησή τους) όσο και μακροπρόθεσμη μνήμη (ανακαλούν πληροφορίες για αρκετό καιρό μετά την απομνημόνευσή τους)», λέει στο CNBC η Dr. Tara Swart Bieber, νευροεπιστήμονας του MIT.

Είναι σπάνιο να είσαι καλός και στα δύο είδη, ειδικά χωρίς εξάσκηση. Η Bieber παραθέτει μερικές απλές ασκήσεις που εφαρμόζει και η ίδια κάθε ημέρα. Μπορούν να δυναμώσουν την μνήμη σου.

1. Ενισχύστε τη μνήμη εργασίας σας με την μέθοδο του τεμαχισμού

Η τμηματοποίηση περιλαμβάνει τη διάσπαση μεγάλων, τυχαίων και πολύπλοκων πληροφοριών σε μικρότερα κομμάτια.

Όταν βλέπετε έναν αριθμό όπως “3-3-2-1-6-7”, για παράδειγμα, μπορείτε να τον διαιρέσετε σε “33”, “21, “67”. Βοηθάει επίσης να αποδίδουμε σε αυτούς τους αριθμούς ένα ιδιαίτερο νόημα: «Είμαι 33 ετών, φορούσα τον αριθμό 21 στο γυμνάσιο και ο μπαμπάς μου γεννήθηκε το ’67».

Είναι εξαιρετικό κόλπο και για παρουσιάσεις. Εάν ανησυχείτε για το ότι θα ξεχάσετε τα λόγια σας, κάντε μια λίστα με βασικούς όρους και φράσεις που πρέπει να πείτε. Στη συνέχεια, πείτε τα δυνατά μερικές φορές για να τα αποθηκεύσετε στο μυαλό σας ως οδηγούς.

2. Επανάληψη για να ενισχύστε τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας

Αυτή η μέθοδος έχει να κάνει με την ενίσχυση της μνήμης για ολοένα και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Αν θέλετε να θυμάστε ένα γεγονός, πείτε το δυνατά μερικές φορές αμέσως αφού το μάθετε. Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο πράγμα λίγες ώρες αργότερα, μετά την επόμενη μέρα και μετά την επόμενη εβδομάδα. Εάν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να ξεχνάτε τις πληροφορίες, ξεκινήστε τη διαδικασία από την αρχή.

Άσκηση εγκεφάλου: Σημειώστε τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ σας για την εβδομάδα. Επαναλάβετε το κάθε ένα στο κεφάλι σας (για κάθε ένα, οραματιστείτε το αντικείμενο στο μυαλό σας). Στη συνέχεια, καλύψτε τη λίστα και κάντε την πρόβα δυνατά. Όταν πάτε στο κατάστημα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δείτε πόσα είδη μπορείτε να θυμηθείτε.

3. Η φροντίδα του σώματός σας βοηθά επίσης

Οποιαδήποτε διανοητική δραστηριότητα θα ενισχύσει την εγκεφαλική σας δύναμη, αλλά υπάρχουν τρία άλλα απλά και σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας:

Πολλή άσκηση: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αδύναμη μνήμη είναι σχεδόν δύο φορές συχνότερη μεταξύ των ενηλίκων που είναι αδρανείς, σε σύγκριση με αυτούς που είναι ενεργοί. Για τους ενήλικες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Μια υγιής διατροφή: Φάε υγιεινά. Βάλε στη διατροφή σου τρωφές όπως το λάχανο και οι μελιτζάνες. Ακόμη και ο καφές και η μαύρη σοκολάτα, με μέτρο, είναι καλά.

Καθαρίστε το μυαλό σας: Με τόσο πολυάσχολες ζωές, είναι εύκολο να νιώθεις ότι κατακλύζεσαι από πληροφορίες. Αλλά μπορείτε να μειώσετε τον ”θόρυβο” κάνοντας κάποια προσωπική απογραφή. Σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Ποια είναι τα πράγματα που μπορείτε εύκολα να θυμηθείτε; Ποια είναι τα πράγματα που έχετε την τάση να ξεχνάτε; Μόλις ξεκαθαρίσετε αυτά τα πράγματα στο μυαλό σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σκόπιμες αλλαγές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + seven =