αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Στεύη Λιακοπούλου δουλεύει για εταιρία στην Αγγλία από το σπίτι της στην Αθήνα. Στα ωράρια που θέλει

Η Στεύη Λιακοπούλου δουλεύει για εταιρία στην Αγγλία από το σπίτι της στην Αθήνα. Στα ωράρια που θέλει

Πως θα σου φαινόταν να δουλεύεις από το σπίτι σου, στα ωράρια που θέλεις, για εταιρία του εξωτερικού; Χωρίς να φύγεις από την Ελλάδα. Κάπως έτσι εργάζεται η Στεύη Λιακοπούλου. «Eχω χρόνο να μαγειρέψω, να πάρω έναν υπνάκο αν νιώσω ότι χρειάζομαι διάλειμμα, να πεταχτώ σούπερ μάρκετ, να λείψω 2 ώρες και να επιστρέψω αργότερα. Βέβαια από την άλλη μερικές μέρες δεν κάνω disconnect απο το εργασιακό πλαίσιο καθώς η “εργασία” μου είναι μέσα στο σπίτι μου» εξηγεί.

Και συμπληρώνει: «Στην εταιρία δεν υπάρχει το “9-5”, υπάρχει ναι μεν το 8ωρο αλλά είναι πλήρως στη δική σου δικαιοδοσία πότε θα ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Φυσικά αν πρέπει να παραστείς σε συσκέψεις ή εχεις deadline οφείλεις να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου και να είσαι τυπικός με αυτά, όπως και σε κάθε τύπο δουλειάς. Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει και εκτιμώ πλήρως».

Η ίδια δουλεύει remote για εταιρία στην Αγγλία, στο κομμάτι του SEO. Από το σπίτι της στην Αθήνα. Τώρα μιλάει στο It’s Possible και εξηγεί πως μπορεί να βρει κάποιος μία τέτοια θέση, αλλά και πως είναι πλέον η καθημερινότητα της.

Ποιο είναι το επαγγελματικό background σας και πως φτάσατε να δουλεύετε remote από την Ελλάδα για εταιρία στο εξωτερικό;

Eγώ ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο ΕΚΠΑ στο Τμήμα των Φυσικών επιστημών το 2017 οπότε θα ανέμενε κανείς να ακολουθήσω μια ακαδημαϊκή καριέρα.

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως καθηγήτρια Φυσικης και Χημείας απο το 2013 περίπου καθώς ήθελα να βγάζω το χαρτζιλίκι μου ενώ τελειώνοντας τη σχολή έπιασα και μια πρωινή δουλειά σε Junior Digital Marketing θέση σε τοπική επιχείρηση στην Αθήνα το 2018. Εκεί, διαχειριζόμουν το e-shop (data entry και συγγραφή κειμένων, basic SEO optimizations και δημιουργία νέων σελίδων στο site.), λάμβανα και ετοίμαζα παραγγελίες, έκανα customer service. Γενικά ήταν μια περίοδος όπου έκανα πολλα και διαφορετικά πράγματα που με βοήθησαν να κανω το επόμενο βήμα και να φύγω εντελώς απο το κομμάτι της διδασκαλίας.

Λίγο πριν τον κορονοιο παρακολούθησα ένα πρόγραμμα πάνω στο digital marketing καθώς με ενδιέφερε να μάθω τι άλλοι κλάδοι υπάρχουν και σε τι θα μου ταίριαζε να εξελιχθώ. Και εκεί ανακάλυψα το SEO. Βρήκα έναν trainer ο οποίος εργαζόταν ήδη στο SEO και του ζήτησα να κάνουμε trainings. H καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Mέσα στον κορονοιο προέκυψε και η θέση σε UK-Based εταιρία πάνω στο SEO. Ήταν εξαιρετική περίοδος καθώς το 90% αυτών των θέσεων ήταν remote. Οπότε, έτσι μπήκα σε αυτό το τρυπάκι και μέχρι και σήμερα εργάζομαι remote στο SEO.

Πως μπορεί κάποιος/α που διαμένει στην Ελλάδα να βρει μια τέτοια θέση;

H αλήθεια είναι πως είναι σχετικά εύκολο στο εξωτερικό να βρεις θέση εργασίας στο SEO και να είναι remote. Η αγορά είναι πιο “ανοιχτή” με την έννοια οτι είναι μεγαλύτερη οπότε η ανάγκη για καταρτισμένα άτομα είναι υψηλή. Θα πρότεινα να αξιοποιήσεις το LinkedIn, να επενδύσεις σε events ώστε να δημιουργησεις connections και να συμμετέχεις σε αντίστοιχα communities.

Δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όσο κάνεις connections και ψάχνεις, θα βρεις εταιρίες με remote θέσεις εργασίας, ειδικά στο SEO.

Τι τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να δουλέψεις με τέτοιον τρόπο;

Με ένα λαπτοπ και μια γρήγορη σύνδεση ίντερνετ είμαι καλυμμένη. Εργάζομαι από όπου επιθυμώ. Το καλοκαίρι για παράδειγμα κλείνω airbnb σε νησιά με τη μοναδική προϋπόθεση το internet να είναι γρήγορο.

Πως είναι οι μισθοί σε σύγκριση με αυτούς που δίνουν οι Ελληνικές εταιρείες;

Λόγω του ότι μένω στην Ελλάδα, ο μισθός μου θεωρείται “καλός” καθώς είναι πάνω από τον μέσο όρο. Δηλαδή μένω και ζώ άνετα. Αντίστοιχα στην Αγγλία ενδέχεται να θεωρείται κάτω του μετρίου καθώς οι συνθήκες εκεί είναι διαφορετικές και όλα είναι πιο ακριβά από σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Πως είναι πλέον η καθημερινότητα σας δουλεύοντας από το σπίτι σας στην Ελλάδα για εταιρία του εξωτερικού;

Το μεγάλο μου πρόβλημα οταν εργαζόμουν ως καθηγήτρια αλλά και στην Junior θέση ήταν το ότι πέρναγα 2.5-4 περίπου ώρες στο δρόμο με αποτέλεσμα να γυρνάω σπίτι και να μην έχω διάθεση να κάνω τιποτα. Πλέον έχω εξοικονομήσει χρόνο λόγω του οτι δεν μετακινούμε απο επιλογή μου. Ξυπνώ κάθε μέρα στις 7 και στις 8 έχω γυμναστήριο 5 φορές την εβδομάδα. Κατόπιν επιστρέφω σπίτι, γρήγορο ντους και στη συνέχεια για εργασία ή επιλέγω κάποιο coworking space ή κάποιο ήσυχο καφέ αν νιώσω ότι θέλω να εργαστώ εκτος σπιτιου. Eχω χρόνο να μαγειρέψω, να πάρω έναν υπνάκο αν νιώσω ότι χρειάζομαι διάλειμμα, να πεταχτώ σουπερ μαρκετ, να λείψω 2 ώρες και να επιστρέψω αργότερα.

Βέβαια απο την άλλη μερικές μέρες δεν κανω disconnect απο το εργασιακο πλαίσιο καθώς η “εργασία” μου είναι μέσα στο σπίτι μου. Δηλαδη έχουν υπάρξει μέρες όπου εργαζόμουν απο το πρωι ως το βράδυ για να ολοκληρώσω κάτι που μου πήρε παραπάνω απο τον προγραμματισμένο χρόνο. Στην εταιρια δεν υπάρχει το “9-5”, υπάρχει ναι μεν το 8ωρο αλλά ειναι πλήρως στη δική σου δικαιοδοσία πότε θα ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Φυσικά αν πρέπει να παραστείς σε συσκέψεις ή εχεις deadline οφείλεις να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου και να εισαι τυπικός με αυτά, όπως και σε κάθε τύπο δουλειας. Και αυτο είναι κάτι που μου αρέσει και εκτιμώ πλήρως.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάτε Χανιώτη δουλεύει remote από το σπίτι της στου Γκύζη για εταιρία στο Ντουμπάι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − five =