αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία «έξυπνη» σημαδούρα made in Greece εντοπίζει την παράνομη αλιεία

Μία «έξυπνη» σημαδούρα made in Greece εντοπίζει την παράνομη αλιεία

Μία τεχνολογική ιδέα που γεννήθηκε μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 5 γυναίκες ιδρύτριες, και μερικά θαλάσσια προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Κάπως έτσι είναι η ιστορία πίσω από το Seansor. Μία «έξυπνη» σημαδούρα την οποία αναπτύσσουν οι Ζέτα Γεωργακλή, Έφη Παπαζήση, Μαριλία Πατσουράκη, Εβελίνα Διαμαντοπούλου και Μαρία Κουμίδου.

Τώρα δύο εκ των ιδρυτών, η Έφη Παπαζήση και η Μαριλία Πατσουράκη, μιλούν στο It’s Possible και εξηγούν πως ακριβώς λειτουργεί αυτό που έχουν δημιουργήσει, αλλά και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

 Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Η ιδέα μας προέκυψε μέσω της φοίτησης μας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το μάθημα “ Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα”. Σε αυτό το μάθημα δημιουργήσαμε την ομάδα μας, με την ονομασία “Seansor”, η οποία αποτελείται από τις πέντε παρακάτω γυναίκες:  Ζέτα Γεωργακλή, Έφη Παπαζήση, Μαριλία Πατσουράκη, Εβελίνα Διαμαντοπούλου και Μαρία Κουμίδου. Η ομάδα μας επικεντρώνεται στον τομέα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

Σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και της ρύπανσης των υδάτων μέσω της χρήσης της τεχνολογίας IOT. Η ιδέα μας ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη για μια παγκόσμια λύση που προσφέρει οφέλη όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσω της εφαρμογής της IOT, προσφέρουμε αποτελεσματικά μέσα παρακολούθησης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων στον θαλάσσιο χώρο.

Πως ακριβώς λειτουργεί το προϊόν που κατασκευάζετε και τι τεχνικά χαρακτηριστικά διαθέτει;

Το κύριο προϊόν που αναπτύσσουμε είναι μια προηγμένη σημαδούρα, κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά, εξοπλισμένη με ενσωματωμένη τεχνολογία. Στο εσωτερικό της, χρησιμοποιούμε εξελιγμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν αποτελεσματικά και άμεσα τον ήχο των μηχανών οποιουδήποτε πλωτού μέσου μέσα από τη θάλασσα, προκειμένου να εντοπίζουμε παράνομες κινήσεις σε προστατευόμενες περιοχές. Η ενσωματωμένη τεχνολογία μας επιτρέπει να ενημερώνουμε άμεσα τους αρμόδιους φορείς, προσφέροντας ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης.

Συγχρόνως, η σημαδούρα πραγματοποιεί μετρήσεις για την ποιότητα του ύδατος, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει ολοκληρωμένη παρακολούθηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά ποιοι είναι οι πελάτες και η αγορά στην οποία απευθύνεστε;

Το Seansor έρχεται για να δώσει λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ιδιοκτήτες ιχθυοκαλλιεργειών σχετικά με την προστασία των ιδιοκτησιών τους, όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις με δράσεις εστιασμένες στην προστασία των υδάτων. Το προϊόν μας είναι σχεδιασμένο για οργανώσεις κερδοσκοπικές και ΜΚΟ που επιδιώκουν την προστασία των υδάτων του πλανήτη μας.

Το Seansor δρα ως φύλακας ενισχύοντας την καλή ποιότητα των υδάτων, ενώ παράλληλα προστατευτεί την χλωρίδα κ την πανίδα συμβάλλοντας στην προστασία του φυσικού πλούτου και περιοχών Natura.

Παράλληλα δρα ως φύλακας σε ιχθυοκαλλιέργειας καθώς μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα και να ειδοποιήσει για τυχόν παραβίαση στην προσωπική τους ιδιοκτησία.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα τέτοιο business project από την Ελλάδα;

Η έναρξη ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος που εστιάζει σε συγκεκριμένο κλάδο αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης και κεφαλαίων, η αντίσταση από κλειστές βιομηχανίες σε νέες τεχνολογίες, η ανταγωνιστικότητα στην αγορά καθώς και η δυσκολία υποστήριξης από κυβερνητικούς φορείς. Παρόλα αυτά, η έμπνευση και η θετική ανατροφοδότηση που λάβατε από καταξιωμένους ανθρώπους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν κινητήριες δυνάμεις.

Το βραβείο από το JA Europe μας έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθούμε τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και να σχεδιάσουμε ένα πλάνο για να αδράξουμε κάθε ευκαιρία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μένοντας ανοιχτές και δεκτικές με ευελιξία αλλά πάντα πίστες στον στόχο. Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε την αξία που έχει για εμάς η επιμονή και δέσμευση προς το όραμα μας, ενώ εργαζόμαστε με σεβασμό και ομαδικότητα. Η αγάπη για τον απώτερο στόχο του Seansor είναι αρκετή κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το εγχείρημα σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η ιστορία της ομάδας μας ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 μέσω του πανεπιστημίου, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό Start up Competition του Junior Achievement Europe. Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι κερδίσαμε το πρώτο online βραβείο του Market Expansion από την εταιρεία EUROPEN. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου γνωρίσαμε καταξιωμένες προσωπικότητες και ενθαρρυντικούς συναγωνιστές.

Εκεί, η εταιρεία Huhtamaki μας άνοιξε νέους ορίζοντες, προσφέροντας μας την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο Slush event στη Φινλανδία. Αυτή η εμπειρία μας έδωσε πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και ενθαρρυντικά σχόλια για τον γρήγορο και ανθηρό αναπτυξιακό μας ρυθμό.

Η προσήλωσή μας, μας οδήγησε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία. Το επόμενο βήμα μας είναι η συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Οργανώνουμε τη συνεργασία με όραμα και δέσμευση για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτή η συναρπαστική πορεία μας ενισχύει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προωθούμε την ιδέα μας, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 7 =