αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜήπως δεν βάζεις τα όρια σου; Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται

Μήπως δεν βάζεις τα όρια σου; Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα ήμασταν όλοι προσεκτικοί και ευγενικοί μεταξύ μας. Αλλά δυστυχώς στην πραγματικότητα υπάρχουν χειριστικοί και εγωκεντρικοί άνθρωποι που θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Και αν έχετε πέσει θύμα αυτού, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί και πώς θα αποφύγετε να συμβεί αυτό στο μέλλον.

Μην ανησυχείτε – αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σας εκμεταλλεύονται και πώς ακριβώς μπορείτε να τους κάνετε να σταματήσουν!

Πάμε να δούμε 5 πιθανά σενάρια.

1) Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εάν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, σε μια συνάντηση στη δουλειά, ένας συνάδελφος μπορεί να λάβει τα εύσημα για τη σκληρή δουλειά σας και αντί να μιλήσετε εναντίον του, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε τα εύσημα ή το σεβασμό για τη δική σας δουλειά.

Αυτό στη συνέχεια επιτρέπει σε άλλους ανθρώπους να σας εκμεταλλευτούν καθώς ξέρουν ότι δεν θα υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και δεν θα τους επιπλήξετε για την ύπουλη συμπεριφορά τους!

Και αυτό συνδέεται με τον επόμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι σας εκμεταλλεύονται:

2) Φόβος αντιπαράθεσης

Δυσκολεύεστε να έρθετε σε αντιπαράθεση με τους ανθρώπους;  Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν να «μαλώσουν» με άλλους.

Αλλά αν αφήνετε συνεχώς τους άλλους να σας συμπεριφέρονται άσχημα ή ρίχνετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, διευκολύνετε τους ανθρώπους να σας εκμεταλλευτούν.

3) Θες να ευχαριστείς τους πάντες

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορεί να σας εκμεταλλευτούν είναι η τάση να ευχαριστήσετε τους άλλους.

Αν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να πείτε «όχι» ή να απορρίψετε χάρες όταν σας τα ζητούν οι άλλοι.

Αυτό μπορεί να προέρχεται από την παιδική σας ηλικία, ειδικά αν οι γονείς σας είχαν πολύ υψηλές προσδοκίες από εσάς. Ως παιδί, ένιωθες ότι έπρεπε να συμμορφωθείς με τις επιθυμίες τους για να τους ευχαριστήσεις. Ως ενήλικας, μπορεί να βάλετε τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες στην άκρη για να ευχαριστήσετε την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας.

Οι άνθρωποι θα παίξουν με αυτό και θα το χρησιμοποιήσουν για δικό τους κέρδος.

4) Δεν βάζεις όρια

Είναι επίσης πιθανό να μη βάζεις όρια. Όλοι προσπαθούμε να είμαστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί με τους ανθρώπους γύρω μας. Αλλά μερικές φορές, αυτό μπορεί να μας ρίξει στην παγίδα και να αφήσουμε τους άλλους να περάσουν τα προσωπικά μας όρια.

Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί — και νιώθεις κουρασμένος, αγχωμένος και ειλικρινά, λίγο αγανακτισμένος επειδή δεν ήξερες πώς να πεις «όχι» ή να βάλεις όρια χωρίς να νιώθεις ότι είσαι ο κακός της παρέας. Θυμήσου και το άρθρο: Οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 5 φράσεις για να βάζουν όρια και να μην τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι.

5) Αφέλεια

Ανάλογα με τις εμπειρίες της ζωής σας, ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να σας εκμεταλλευτούν είναι αν είστε αφελείς και δεν γνωρίζετε πολύ πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, αν είστε νέος στα ταξίδια, είναι πολύ πιο εύκολο για έναν απατεώνα να σας εξαπατήσει παρά αν είστε ένας έμπειρος ταξιδιώτης που ξέρει τι πρέπει να προσέξει.

Το ίδιο ισχύει για τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους, ακόμη και τους/τις ρομαντικούς/ες συντρόφους.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 − 3 =